Kakao za bolje kardiovaskularno zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prvi zapisi o upotrebi kakaa sežu još do civilizacije Maya, a Europljanima je ovaj dragocjeni prah postao dostupan u 16. stoljeću, zahvaljujući španjolskim osvajačima. Kakao prah dobivamo kada iz sirovog zrna kakaa uklonimo masnoću, odnosno kakao maslac.

Kakao prah najpoznatiji je zbog svoje nezamjenjive uloge u proizvodnji svima omiljene čokolade. Međutim, znanost je do sada otkrila broje važne spojeve u kakau koji imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Flavanoli kakaa i utjecaj na kardiovaskularno zdravlje

Već otprije je poznato kako flavanoli, biljni spojevi iz skupine polifenola koje u velikoj količini nalazimo u  kakau, zelenom čaju, grožđu i bobičastom voću, imaju blagotvoran učinak na zdravlje. Dosadašnje studije potvrdile su pozitivan utjecaj flavanola iz kakaa na krvni tlak i proširenje krvnih žila. Uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani tijekom dužeg razdoblja može imati zaštitni učinak na razvoj srčanih bolesti i smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, pokazala je nova studija čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

U spomenutom randomiziranom istraživanju sudjelovalo je više od 21 000 ispitanika koji su svaki dan nasumično dobivali 500 mg flavanola iz kakaa, multivitamin, oba dodatka prehrani ili niti jedan spomenuti dodatak prehrani. Proučavao se utjecaj flavanola iz kakaa na ukupno srčano zdravlje, uključujući rizik od srčanog i moždanog udara, rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima te zdravlje karotidnih i koronarnih arterija. Rezultati su pokazali kako je uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani smanjilo rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 27%. Nadalje, kada su autori u obzir uzeli redovitost uzimanja kapsula, uočili su još pozitivnije rezultate – rizik od ukupnih kardiovaskularnih događaja bio je smanjen za 15%, a rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 39%. Iako je uzimanje multivitamina povećalo nekoliko nutritivnih biomarkera, nije imalo značajan utjecaj na pojavu kardiovaskularnih bolesti, kao što je bilo u slučaju uzimanja flavanola iz kakaa.

Kakao je vrijedna namirnica koju je vrlo jednostavno uklopiti u svakodnevnu prehranu, a njegovo pozitivno djelovanje na kardiovaskularno, kao i cjelokupno zdravlje, potvrdile su brojne studije. Stoga, ako želite iskoristiti sve blagodati ovog sastojka, sljedeći puta kada posegnete za kockicom čokolade, birajte onu koja sadrži barem 70% kakaa.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Kardiovaskularne bolesti

Povezanost psihičkih poremećaja i srčanog zastoja

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrema novoj studiji objavljenoj u časopisu BMJ’s Open Heart, provedenoj od strane Talipa Eroglua i suradnika, poremećaji uzrokovani stresom i anksiozni poremećaji povezani su s povećanim rizikom za pojavu izvanhospitalnog srčanog zastoja. Istraživači su uključili preko 35,000 takvih pacijenata te ih usporedili sa sličnim brojem usporedivih kontrolnih ispitanika. Rezultati su pokazali da je gotovo 1.5 […]

Kardiovaskularni rizik

Arterijska hipertenzija i spolne razlike – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUpalne i autoimune bolesti često su povezane s povećanim rizikom nastanka arterijske hipertenzije i KVB. Progesteron i muški spolni hormoni imaju imunosupresivni učinak, a estrogen stimulira imunološki sustav. Postoje spolne razlike i kod uobičajenih kardiovaskularnih čimbenika rizika kod bolesnika s arterijskom hipertenzijom (debljina, šećerna bolest, povećane masnoće u krvi, a zajedno čine metabolički sindrom), te […]

Neurologija

Javlja mi se gubitak svijesti i modrice, o čemu je riječ?

Kardiovaskularne bolesti

Polifarmacija kardiovaskularnih bolesnika starije životne dobi – 2.dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePolifarmacija je značajan problem u terapiji starijih osoba. Prilikom uzimanja veće količine lijekova, onih koji se izdaju na recept i bezreceptnih, često se uzimanju neučinkoviti, pa i potencijalno štetni pripravci. Dvije trećine starijih osoba uzima različite dijetetske i biljne pripravke koji su na tržištu u slobodnoj prodaju i bolesnici ih većinom uzimaju samoincijativno. Mnogi takvi […]

Kardiovaskularne bolesti

Polifarmacija kardiovaskularnih bolesnika starije životne dobi – 1.dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU ovom tekstu ćete pronaći najnovije preporuke Radne skupine za kardiovaskularnu (KV) farmakoterapiju Europskog kardiološkog društva u svezi specifičnosti farmakoterapije KV bolesnika starije životne dobi. Sve je veći udio starijih osoba od 65 godina u populaciji. Starije osobe često boluju od dvije ili više kroničnih bolesti što zahtijeva istovremeno uzimanje više lijekova. Polifarmacija je istovremeno […]

Kardiovaskularne bolesti

Imam povećanu vrijednost Apo B/apo A1, što mi savjetujete?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]