Hranom protiv Helicobacter pylori

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Opće je poznato da prehrambene navike i odabir hrane može uvelike pomoći u smanjenju tegoba vezanih uz infekciju bakterijom Helicobacter pylori.

No, manji broj ljudi je upoznato s činjenicom da neke namirnice mogu pomoći u inhibiciji rasta bakterije i tako pomoći zdravlju na dubljoj razini. Stoga, uz terapiju antibioticima u prehranu svakako vrijedi uvrstiti i ove moćne namirnice.

Čudotvorna brokula

Već je 20 godina poznat antikarcinogeni učinak sulforafana, fitokemikalije kojom brokula obiluje. No, zadnje desetljeće donijelo je cijeli niz studija koje pokazuju da brokula i osobito klice brokule, zahvaljujući sadržaju sulforafana, mogu inhibirati rast H. pylori, jednog od glavnog uzročnika karcinoma želuca. Pozitivan učinak primijećen je i na životinjama i na ljudima, a prema studiji objavljenoj 2009. godine u časopisu Cancer Prevention Research svakodnevnim unosom brokule, odnosno klica brokule, unose se dovoljne količine vrijedne fitokemikalije za ispoljavanje blagotvornog učinka.

Sulforafan nalazimo i u nekim drugim namirnica poput prokulice, rotkvice i kupusa, pa je vjerojatno to jedan od razloga zašto sok svježeg kupusa pomaže i ubrzava  iscjeljenje gastritisa.

Bakterije ne vole brusnicu

Brusnice uživaju veliko štovanje zahvaljujući pozitivnom učinku na mokraćne puteve, odnosno činjenici da smanjuju prijanjanje bakterija (E. coli) na unutrašnje stjenke mokraćnih puteva pa tako priječe nastanak bakterijskih infekcija mjehura. No, čini se da ove bobice zaslužuju i znatno veću popularnost.  Istraživanja, naime, pokazuju da brusnice, zahvaljujući sadržaju vitamina C i antioksidandsu proantocijanidinu, sprječavaju prijanjanje bakterije H. pylori preventirajući tako nastanak peptičkog ulkusa.

Dodatno, pokazalo se da sok od brusnica potpomaže antibioticima u eradikaciji H. pylori. Istraživanje je objavljeno 2007. godine u časopisu Molecular Nutrition and Food Research, a u njemu je sudjelovalo 177 pacijenata sa infekcijom bakterijom H. pylori. Rezultati sugeriraju da ispijanje soka od brusnice tijekom i nakon tretmana antibioticima u trajanju od tjedan dana povećava eradikaciju bakterija za 10%.

Maslinovo ulje u službi zdravlja

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je moćno oružje u borbi protiv bakterije H. pylori. Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa polifenola, maslinovo ulje polučuje antibakterijsko djelovanje. Štoviše, istraživanje objavljeno 2007. godine u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazuje da fenolne komponente maslinovog ulja satima ostaju nepromijenjene i stabilne u kiselom okruženju želuca te da više od polovice fenolnih komponenata može difundirati u vodenu fazu želučanih sokova i ispoljiti snažnu anti-H. Pylori aktivnost. Iako nije poznata točna količina nužna za pozitivan učinak, znanstvenici vjeruju da je svakodnevna konzumacija maslinovog ulja sasvim dovoljna za borbu protiv H.pylori. 

Jogurt i Helicobacter pylori

Većina osoba jede jogurt jer im se sviđa okus te namirnice, no brojne studije koje su proučavale utjecaj konzumacije jogurta na zdravlje, pokazale su da je jogurt puno više od ukusne namirnice. Jogurt, naime, blagotvorno djeluje na brojne gastrointestinalne tegobe, a među ostalim može i suzbiti rast H. pylori u želucu. Naime, 2004. godine u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition objavljena je studija koja je proučavala utjecaj konzumiranja jogurta s Lactobacillus i Bifidobacterium kulturama na rast H. pylori u 70 inficiranih ispitanika. Rezultati su pokazali da svakodnevno konzumiranje oko pola litre jogurta sa dodanim probiotičkim sojevima kroz period od mjesec dana uspješno reducira rast H. pylori.

Antimikrobni zeleni čaj

Antimikrobno djelovanje katehina iz zelenog čaja je dobro dokumentirano, a čini se da ovaj popularni napitak svoje moći iskazuje i na bakteriju H. pylori. Zeleni čaj, naime, inhibira aktivnost enzima potrebnog za kolonizaciju H. pylori i posljedično štiti od bakterije. Štoviše, jedna je studija pokazala da unos zelenog čaja prije infekcije H. pylori može prevenirati upalni proces na želučanoj sluznici.

Preporučeni unos zelenog čaja za pozitivan učinak još nije definiran, ali ako je vjerovati studijama, 3 dcl zelenog čaja svakodnevno je dovoljna za zaštitu od bakterije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Minerali

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Zdravlje pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Lektini

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Suplementacija

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Bakterije

Možete li mi reći je li nalaz urina u redu?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]