Hranom protiv Helicobacter pylori

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Opće je poznato da prehrambene navike i odabir hrane može uvelike pomoći u smanjenju tegoba vezanih uz infekciju bakterijom Helicobacter pylori.

No, manji broj ljudi je upoznato s činjenicom da neke namirnice mogu pomoći u inhibiciji rasta bakterije i tako pomoći zdravlju na dubljoj razini. Stoga, uz terapiju antibioticima u prehranu svakako vrijedi uvrstiti i ove moćne namirnice.

Čudotvorna brokula

Već je 20 godina poznat antikarcinogeni učinak sulforafana, fitokemikalije kojom brokula obiluje. No, zadnje desetljeće donijelo je cijeli niz studija koje pokazuju da brokula i osobito klice brokule, zahvaljujući sadržaju sulforafana, mogu inhibirati rast H. pylori, jednog od glavnog uzročnika karcinoma želuca. Pozitivan učinak primijećen je i na životinjama i na ljudima, a prema studiji objavljenoj 2009. godine u časopisu Cancer Prevention Research svakodnevnim unosom brokule, odnosno klica brokule, unose se dovoljne količine vrijedne fitokemikalije za ispoljavanje blagotvornog učinka.

Sulforafan nalazimo i u nekim drugim namirnica poput prokulice, rotkvice i kupusa, pa je vjerojatno to jedan od razloga zašto sok svježeg kupusa pomaže i ubrzava  iscjeljenje gastritisa.

Bakterije ne vole brusnicu

Brusnice uživaju veliko štovanje zahvaljujući pozitivnom učinku na mokraćne puteve, odnosno činjenici da smanjuju prijanjanje bakterija (E. coli) na unutrašnje stjenke mokraćnih puteva pa tako priječe nastanak bakterijskih infekcija mjehura. No, čini se da ove bobice zaslužuju i znatno veću popularnost.  Istraživanja, naime, pokazuju da brusnice, zahvaljujući sadržaju vitamina C i antioksidandsu proantocijanidinu, sprječavaju prijanjanje bakterije H. pylori preventirajući tako nastanak peptičkog ulkusa.

Dodatno, pokazalo se da sok od brusnica potpomaže antibioticima u eradikaciji H. pylori. Istraživanje je objavljeno 2007. godine u časopisu Molecular Nutrition and Food Research, a u njemu je sudjelovalo 177 pacijenata sa infekcijom bakterijom H. pylori. Rezultati sugeriraju da ispijanje soka od brusnice tijekom i nakon tretmana antibioticima u trajanju od tjedan dana povećava eradikaciju bakterija za 10%.

Maslinovo ulje u službi zdravlja

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je moćno oružje u borbi protiv bakterije H. pylori. Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa polifenola, maslinovo ulje polučuje antibakterijsko djelovanje. Štoviše, istraživanje objavljeno 2007. godine u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazuje da fenolne komponente maslinovog ulja satima ostaju nepromijenjene i stabilne u kiselom okruženju želuca te da više od polovice fenolnih komponenata može difundirati u vodenu fazu želučanih sokova i ispoljiti snažnu anti-H. Pylori aktivnost. Iako nije poznata točna količina nužna za pozitivan učinak, znanstvenici vjeruju da je svakodnevna konzumacija maslinovog ulja sasvim dovoljna za borbu protiv H.pylori. 

Jogurt i Helicobacter pylori

Većina osoba jede jogurt jer im se sviđa okus te namirnice, no brojne studije koje su proučavale utjecaj konzumacije jogurta na zdravlje, pokazale su da je jogurt puno više od ukusne namirnice. Jogurt, naime, blagotvorno djeluje na brojne gastrointestinalne tegobe, a među ostalim može i suzbiti rast H. pylori u želucu. Naime, 2004. godine u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition objavljena je studija koja je proučavala utjecaj konzumiranja jogurta s Lactobacillus i Bifidobacterium kulturama na rast H. pylori u 70 inficiranih ispitanika. Rezultati su pokazali da svakodnevno konzumiranje oko pola litre jogurta sa dodanim probiotičkim sojevima kroz period od mjesec dana uspješno reducira rast H. pylori.

Antimikrobni zeleni čaj

Antimikrobno djelovanje katehina iz zelenog čaja je dobro dokumentirano, a čini se da ovaj popularni napitak svoje moći iskazuje i na bakteriju H. pylori. Zeleni čaj, naime, inhibira aktivnost enzima potrebnog za kolonizaciju H. pylori i posljedično štiti od bakterije. Štoviše, jedna je studija pokazala da unos zelenog čaja prije infekcije H. pylori može prevenirati upalni proces na želučanoj sluznici.

Preporučeni unos zelenog čaja za pozitivan učinak još nije definiran, ali ako je vjerovati studijama, 3 dcl zelenog čaja svakodnevno je dovoljna za zaštitu od bakterije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bakterije

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Prehrana

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Prehrana

Prištevi – što još mogu probati?

Bakterije

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Bakteriološki pregled urina

Možete li mi reći je li nalaz urina u redu?

Opadanje kose

Sezonsko opadanje kose u jesen: Dermatološki pristup i uloga prehrane u prevenciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePojačano ispadanje kose vrlo često primjećujemo baš u jesen pa se to podrazumijeva kao normalan ciklus rasta kose. Ispadanje kose u jesen kao fiziološka pojava može trajati do 6 tjedana, a ako se nakon tog vremena ispadanje nastavlja tada se više se radi o uobičajenoj jesenskoj pojavi. Obično nam tijekom dana ispadne oko 50-100 vlasi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteTrčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]