Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, redovitu tjelesnu aktivnost i dovoljnu količinu sna, a u smanjenju učestalosti infekcija kod djece mogu pomoći i određeni nutraceutici, odnosno molekule koje se nalaze na granici hrane i lijekova, a radi se o prirodnim bioaktivnim komponentama koje mogu biti korisne za zdravlje. Primjeri nutraceutika su vitamini i minerali poput vitamina D i cinka, zatim omega-3 masne kiseline, probiotici te laktoferin. Laktoferin je prirodni, vrlo složeni protein koji se nalazi u tjelesnim tekućinama poput mlijeka i sline te na membranama stanica poput bijelih krvnih stanica gdje ima zaštitnu ulogu. Smatra se da sudjeluje u obrani organizma od mikroba i virusa te da ima antioksidativno djelovanje, snažan utjecaj na imunitet i može regulirati rast stanica.

Antivirusno djelovanje laktoferina otkriveno 1980-ih godina

Prva znanstvena istraživanja o utjecaju ove molekule na viruse provedena su 1980-ih godina, kada je laktoferin poboljšao stopu preživljavanja miševa zaraženih kompleksnim virusom Friend. Tijekom 1990-ih godina istraživanja su pokazala da laktoferin ima antivirusno djelovanje protiv brojnih virusa poput citomegalovirusa, virusa herpes simpleksa, HIV-a, hepatitisa C, rotavirusa i respiratornog sincicijskog virusa (RSV).

Laktoferin sprječava ulazak virusa u stanice

Smatra se da laktoferin antivirusni učinak ispoljava u ranoj fazi infekcije na način da sprječava ulazak virusa u stanice domaćina blokiranjem staničnih receptora ili izravnim vezanjem na virusne čestice. Dodatno, neki znanstveni radovi pokazali su da laktoferin može djelovati i unutar same stanice nakon prodora virusa i inhibirati njegovu replikaciju. Prema do sada objavljenim istraživanjima, laktoferin unesen oralnim putem može služiti kao prevencija čestih virusnih infekcija poput prehlade i gripe pa čak i virusnih gastroenteritisa odnosno omraženih crijevnih viroza.

Učinci oralne primjene laktoferina kod djece

Kada je u pitanju zaraza virusima poput norovirusa nažalost ne postoji prevencija ili lijek, međutim, u istraživanju o gastroenteritisu izazvanim rotavirusom pokazalo se da svakodnevni unos goveđeg laktoferina može ublažiti simptome bolesti. Također, dnevna primjena laktoferina kod djece može smanjiti učestalost gastroenteritisa izazvanog norovirusom.

Sažetak dokaza objavljen 2022. godine o učinku suplementacije goveđim laktoferinom na učestalost, trajanje ili težinu respiratornih bolesti i infekcija dišnih puteva obuhvatio je 10 istraživanja koja su zabilježila smanjenje učestalosti infekcija dišnih puteva u 33% ispitavanja te smanjenje učestalosti i/ili trajanja bolesti u 50% ispitivanja. Tri od pet ispitivanja (60%) na djeci i dva od pet ispitivanja na odraslima (40%) pokazala su koristi od unosa laktoferina u obliku dodatka prehrani u usporedbi s placebom s trajanjem primjene najmanje 3 mjeseca i u dozama od 35 mg na dan do čak 800 mg za dojenčad. Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se osigurali pouzdaniji dokazi o djelovanju laktoferina kod crijevnih i respiratornih viroza kod djece, za sada laktoferin djeluje vrlo obećavajuće.

Literatura:

  • Wakabayashi H, Oda H, Yamauchi K, Abe F. Lactoferrin for prevention of common viral infections. J Infect Chemother. 2014;20(11):666-671.
  • Berthon BS, Williams LM, Williams EJ, Wood LG. Effect of Lactoferrin Supplementation on Inflammation, Immune Function, and Prevention of Respiratory Tract Infections in Humans: A Systematic Review and Meta-analysis. Adv Nutr. 2022;13(5):1799-1819.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bolest

Akutna bol kod djece: kako ju prepoznati i liječiti

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Bol je važan simptom koji nam signalizira da se u organizmu događa bolest ili ozljeda. Obzirom da je bol osobno iskustvo, veliki je izazov prepoznavanje i procjena boli kod male djece koja još ne govore. Uzroci boli Prema Međunarodnom udruženju za proučavanje boli (International Association for the Study of Pain, IASP), bol je „neugodan osjetni […]

Sunce

Ljeto s malim djetetom: što treba znati o kremama za zaštitu od sunca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Zaštita djece od štetnog UV zračenja nije važna samo kako bi izbjegli neposredne neugodne posljedice poput opeklina od sunca, već i kako bi smanjili rizik od razvoja karcinoma kože kasnije u životu. Što je UV zračenje i zašto je štetno? UV (ultravioletno ili ultraljubičasto) zračenje je dio elektromagnetskog spektra zračenja koje emitira Sunce. UV zračenje […]

Bakterije

Možete li mi reći je li nalaz urina u redu?

Krv u stolici

Krv u stolici kod djece

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Pojava krvi u stolici djeteta roditelje može jako uznemiriti i zabrinuti, iako je srećom u većini slučajeva uzrokovana stanjima koja nisu opasna niti životno ugrožavajuća. Otkud krv u stolici? Krv u stolici najčešće je porijeklom iz probavnog sustava, iako se ponekad može raditi o npr. progutanoj krvi kod krvarenja iz nosa, kod novorođenčeta o progutanoj […]

Djeca

Ulcerozni kolitis kod djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kronične upalne bolesti crijeva (IBD) – Crohnova bolest, ulcerozni kolitis i neklasificirana upalna bolest crijeva sve se češće dijagnosticiraju u dječjoj i adolescentnoj dobi. Ulcerozni kolitis kronična je upala debelog crijeva nepoznatog uzroka koja obično počinje u rektumu i širi se proksimalno na kolon dok Chronova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog trakta, od […]

Trudnoća

Trudnoća i infekcija mokraćnog mjehura – molim savjet

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?