Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u tijelu važna je adekvatna opskrba vitaminom C stoga je mudro prehranom unositi dovoljne količine vitamina C putem svježeg voća i povrća ili koristiti dodatke prehrani koji u svom sastavu sadrže vitamin C.  Unos kolagena u obliku dodatka prehrani čini se nudi brojne dobrobiti za zdravlje. Hidrolizirani kolagen, također poznat kao peptidi kolagena, popularan je dodatak prehrani koji se široko koristi zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšanu elastičnost kože, zdravlje zglobova i gustoću kostiju.

Za ljepotu kože, kose i noktiju

Kolagen je glavna komponenta kože. Ima ulogu u jačanju kože, kao i u elastičnosti i održavanju vlažnosti kože. Kako starimo, tijelo proizvodi manje kolagena, što dovodi do suhe kože i stvaranja bora. Nekoliko je istraživanja pokazalo da peptidi kolagena ili dodaci prehrani s kolagenom mogu pomoći usporiti starenje kože smanjujući bore i suhoću. Ovi dodaci mogu stimulirati tijelo da proizvodi kolagen i druge proteine ​​koji pomažu u održavanju zdravlja kože, uključujući elastin i fibrilin. Također, neka su istraživanja pokazala kako bi unos kolagena mogao pomoći i kod kose koja je sklona pucanju i opadanju kao i kod slabih noktiju.

Za jače kosti i zglobove

Istraživanja ukazuju da dodaci kolagena mogu spriječiti razgradnju kostiju koja dovodi do osteoporoze. U istraživanju koje je trajalo 12 mjeseci, u kojem su sudjelovale žene u postmenopauzi, pola ispitanica uzimalo je kalcij i vitamin D u obliku dodatka prehrani zajedno s 5 grama kolagena, a druga polovina ispitanica uzimala je dodatak kalcija i vitamina D bez kolagena. Ispitanice koje su uzimale dodatke kalcija, vitamina D i kolagena imale su značajno nižu razinu proteina u krvi koji potiču razgradnju kostiju i manji gubitak mineralne gustoće kostiju od onih koje su uzimale samo kalcij i vitamin D. Također, određena istraživanja pokazuju da dodaci prehrani s kolagenom mogu pomoći u poboljšanju simptoma osteoartritisa i smanjenju ukupne boli u zglobovima. Rezultati određenih istraživanja sugeriraju da bi se kolagen u obliku dodatka prehrani mogao akumulirati u hrskavici i potaknuti tkiva na stvaranje novog kolagena, što može dovesti do smanjenja upale, bolje podrške zglobovima i smanjenja boli. U istraživanjima o utjecaju kolagena na zdravlje zglobova najčešće se koristio kolagen tip 2 koji je najzastupljeniji kolagen u hrskavici. S druge strane, kolagen tip 1 najzastupljeniji je kolagen u koži, dok je tip 3 najzastupljeniji kolagen u koži, mišićima i krvnim žilama.

Za veću mišićnu masu

Kolagen u obliku dodatka prehrani u kombinaciji s treningom otpora može povećati mišićnu masu i snagu mišića pogotovo kod starijih osoba i osoba sa sarkopenijom. Smatra se da proteini za jačanje mišićne mase trebaju sadržavati visok udio aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), osobito leucina. Iako kolagen sadrži nisku količinu BCAA aminokiselina i lizina, njegova mješavina aminokiselina ipak je korisna u održavanju ravnoteže dušika u tijelu. Osim toga, kolagen sadrži relativno velike količine aminokiselina arginina i glicina za koje je poznato da predstavljaju važne supstrate za sintezu kreatina u tijelu koji pomaže mišićima proizvoditi energiju.

Nuspojave unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Budući da mnogi dodaci kolagena sadrže riblji kolagen, a neki mogu sadržavati i kolagen dobiven iz jaja i školjkaša, osobe s alergijama trebale bi ih izbjegavati. Također, kod osjetljivijih osoba unos kolagena može izazivati mučninu, nadutost, plinove ili žgaravicu. Osim toga, kolagen životinjskog porijekla može ostaviti neugodan okus u ustima kod određenih ljudi.

Je li svakodnevno uzimanje kolagena sigurno za zdravlje?

Kolagen se smatra sigurnim za svakodnevni unos, a istraživanja pokazuju da je potrebno minimalno osam tjedana uzimanja kolagena u obliku dodatka prehrani da bi se ostvarile određene dobrobiti za zdravlje. Međutim, kolagen može biti problematičan za osobe koje pate od bubrežnih kamenaca. U svom sastavu kolagen sadrži aminokiselinu hidroksiprolin koja se pretvara u oksalate, a čiji prekomjeran unos može dovesti do stvaranja kamenaca.

Što je veganski kolagen?

Veganski kolagen je dodatak prehrani koji se ne dobiva iz životinjskih izvora, već se proizvodi korištenjem biotehnoloških metoda iz izvora poput bakterija i kvasaca, biljnih sastojaka bogatih aminokiselinama i morskih algi i spiruline. Veganski kolagen često dolazi u obliku dodataka koji potiču tijelo da samo proizvodi kolagen, koristeći aminokiseline koji se nalaze u sastavu proizvoda  i druge biljne tvari.

Literatura:

  • Inacio PAQ, Chaluppe FA, Aguiar GF, Coelho CF, Vieira RP. Effects of Hydrolyzed Collagen as a Dietary Supplement on Fibroblast Activation: A Systematic Review. Nutrients. 2024;16(11):1543.
  • Al-Atif H. Collagen Supplements for Aging and Wrinkles: A Paradigm Shift in the Fields of Dermatology and Cosmetics. Dermatol Pract Concept. 2022;12(1):e2022018.
  • Elam ML, Johnson SA, Hooshmand S, Feresin RG, Payton ME, Gu J, Arjmandi BH. A calcium-collagen chelate dietary supplement attenuates bone loss in postmenopausal women with osteopenia: a randomized controlled trial. J Med Food. 2015 Mar;18(3):324-31.
  • Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2015;114(8):1237-1245.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Kako tretirati akne na leđima?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Akne na leđima česta su pojava koja ne mora uvijek biti vezana za razdoblje puberteta, pa nastaju i u odrasloj dobi. Mogu izgledati kao sitni maleni crveni prištići, ali i kao bolne kvržice koje cijele ožiljcima. Akne na leđima vrlo često su vidljive u mladih osoba no ovaj oblik akne može trajati cijeli život. Koža […]

Koža

Dermatološki pregledi pacijenata sa tetoviranom kožom

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Veliki broj pacijenta koji dolaze na dermatološke preglede imaju na koži tetovaže. Ponekad se one usputno opažaju i nisu razlog pregleda, a nekada je reakcija na tetoviranje baš razlog dolaska dermatologu. Vrlo često tetovaža obuhvaća veliku površinu kože pa time i nosi određeni rizik za zdravlje, pogotovo ako nastanu nove pigmentne promjene na mjestu tetoviranja […]

Bol

Osteoporoza

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Koža

Modrice i crvene točkice na koži poslije vježbanja. Što je to i čime da mažem da prođe?

suha koža

Čine mazati kožu pretjerano iritiranu tretinoinom?

Pigmentacija

Vitiligo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Promjena u boji kože može biti u obliku pojačane pigmentacije ili gubitka pigmenta. Koža ima određenu boju za koju su zaslužne stanice melanociti, a kada boja nije ujednačena ili ako se ona na pojedinim dijelovima tijela gubi tada se govori o poremećajima pigmentacije. Melanociti su stanice koja se nalaze u bazalnom sloju epidermisa i proizvode […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]