Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u tijelu važna je adekvatna opskrba vitaminom C stoga je mudro prehranom unositi dovoljne količine vitamina C putem svježeg voća i povrća ili koristiti dodatke prehrani koji u svom sastavu sadrže vitamin C.  Unos kolagena u obliku dodatka prehrani čini se nudi brojne dobrobiti za zdravlje. Hidrolizirani kolagen, također poznat kao peptidi kolagena, popularan je dodatak prehrani koji se široko koristi zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti, uključujući poboljšanu elastičnost kože, zdravlje zglobova i gustoću kostiju.

Za ljepotu kože, kose i noktiju

Kolagen je glavna komponenta kože. Ima ulogu u jačanju kože, kao i u elastičnosti i održavanju vlažnosti kože. Kako starimo, tijelo proizvodi manje kolagena, što dovodi do suhe kože i stvaranja bora. Nekoliko je istraživanja pokazalo da peptidi kolagena ili dodaci prehrani s kolagenom mogu pomoći usporiti starenje kože smanjujući bore i suhoću. Ovi dodaci mogu stimulirati tijelo da proizvodi kolagen i druge proteine ​​koji pomažu u održavanju zdravlja kože, uključujući elastin i fibrilin. Također, neka su istraživanja pokazala kako bi unos kolagena mogao pomoći i kod kose koja je sklona pucanju i opadanju kao i kod slabih noktiju.

Za jače kosti i zglobove

Istraživanja ukazuju da dodaci kolagena mogu spriječiti razgradnju kostiju koja dovodi do osteoporoze. U istraživanju koje je trajalo 12 mjeseci, u kojem su sudjelovale žene u postmenopauzi, pola ispitanica uzimalo je kalcij i vitamin D u obliku dodatka prehrani zajedno s 5 grama kolagena, a druga polovina ispitanica uzimala je dodatak kalcija i vitamina D bez kolagena. Ispitanice koje su uzimale dodatke kalcija, vitamina D i kolagena imale su značajno nižu razinu proteina u krvi koji potiču razgradnju kostiju i manji gubitak mineralne gustoće kostiju od onih koje su uzimale samo kalcij i vitamin D. Također, određena istraživanja pokazuju da dodaci prehrani s kolagenom mogu pomoći u poboljšanju simptoma osteoartritisa i smanjenju ukupne boli u zglobovima. Rezultati određenih istraživanja sugeriraju da bi se kolagen u obliku dodatka prehrani mogao akumulirati u hrskavici i potaknuti tkiva na stvaranje novog kolagena, što može dovesti do smanjenja upale, bolje podrške zglobovima i smanjenja boli. U istraživanjima o utjecaju kolagena na zdravlje zglobova najčešće se koristio kolagen tip 2 koji je najzastupljeniji kolagen u hrskavici. S druge strane, kolagen tip 1 najzastupljeniji je kolagen u koži, dok je tip 3 najzastupljeniji kolagen u koži, mišićima i krvnim žilama.

Za veću mišićnu masu

Kolagen u obliku dodatka prehrani u kombinaciji s treningom otpora može povećati mišićnu masu i snagu mišića pogotovo kod starijih osoba i osoba sa sarkopenijom. Smatra se da proteini za jačanje mišićne mase trebaju sadržavati visok udio aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), osobito leucina. Iako kolagen sadrži nisku količinu BCAA aminokiselina i lizina, njegova mješavina aminokiselina ipak je korisna u održavanju ravnoteže dušika u tijelu. Osim toga, kolagen sadrži relativno velike količine aminokiselina arginina i glicina za koje je poznato da predstavljaju važne supstrate za sintezu kreatina u tijelu koji pomaže mišićima proizvoditi energiju.

Nuspojave unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Budući da mnogi dodaci kolagena sadrže riblji kolagen, a neki mogu sadržavati i kolagen dobiven iz jaja i školjkaša, osobe s alergijama trebale bi ih izbjegavati. Također, kod osjetljivijih osoba unos kolagena može izazivati mučninu, nadutost, plinove ili žgaravicu. Osim toga, kolagen životinjskog porijekla može ostaviti neugodan okus u ustima kod određenih ljudi.

Je li svakodnevno uzimanje kolagena sigurno za zdravlje?

Kolagen se smatra sigurnim za svakodnevni unos, a istraživanja pokazuju da je potrebno minimalno osam tjedana uzimanja kolagena u obliku dodatka prehrani da bi se ostvarile određene dobrobiti za zdravlje. Međutim, kolagen može biti problematičan za osobe koje pate od bubrežnih kamenaca. U svom sastavu kolagen sadrži aminokiselinu hidroksiprolin koja se pretvara u oksalate, a čiji prekomjeran unos može dovesti do stvaranja kamenaca.

Što je veganski kolagen?

Veganski kolagen je dodatak prehrani koji se ne dobiva iz životinjskih izvora, već se proizvodi korištenjem biotehnoloških metoda iz izvora poput bakterija i kvasaca, biljnih sastojaka bogatih aminokiselinama i morskih algi i spiruline. Veganski kolagen često dolazi u obliku dodataka koji potiču tijelo da samo proizvodi kolagen, koristeći aminokiseline koji se nalaze u sastavu proizvoda  i druge biljne tvari.

Literatura:

  • Inacio PAQ, Chaluppe FA, Aguiar GF, Coelho CF, Vieira RP. Effects of Hydrolyzed Collagen as a Dietary Supplement on Fibroblast Activation: A Systematic Review. Nutrients. 2024;16(11):1543.
  • Al-Atif H. Collagen Supplements for Aging and Wrinkles: A Paradigm Shift in the Fields of Dermatology and Cosmetics. Dermatol Pract Concept. 2022;12(1):e2022018.
  • Elam ML, Johnson SA, Hooshmand S, Feresin RG, Payton ME, Gu J, Arjmandi BH. A calcium-collagen chelate dietary supplement attenuates bone loss in postmenopausal women with osteopenia: a randomized controlled trial. J Med Food. 2015 Mar;18(3):324-31.
  • Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2015;114(8):1237-1245.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Preosjetljiva koža na penisu – molim Vaše mišljenje

Koža

Može li jak imunitet poboljšati zdravlje kože?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Koža je naš najveći organ koji ima mnogobrojne funkcije. Ona nije neki pokrivač koji nas štiti od vanjskog svijeta i njegovog utjecaja već ima ulogu i kao veliki imunološki organ. Kako bi koža bila zdrava i lijepa potrebno je o njoj brinuti tijekom cijele godine, no ako smo stalno u stresu, loše se i neredovito […]

Koža

Dekspantenol: tajna brze regeneracije kože

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Dekspantenol je provitamin vitamina B5 koji se nanesen na kožu pretvara u Vitamin B5 odnosno pantotensku kiselinu koja ulazi u sastav koenzima A i time utječe na obnovu epidermisa i stvaranje kolagenih vlakana. Kao lokalni pripravak na koži čini ju zdravu i lijepu bez površinskih oštećenja. Iako su do sada smišljeni mnogobrojni dermokozmetički pripravci koji […]

Koža

Utjecaj stresa na kožu: Dermatološki savjeti za kontrolu kožnih problema povezanih sa stresom

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Koža kao najveći organ uvijek reagira na stres bez obzira da li se radi o kratkotrajnom ili dugotrajnom stresu. Djelovanje hormona kortizola koji se luči u stresu očituje se u naglim situacijama kao crvenilo kože, lica, vrata, znojenje dlanova i tabana ili cijelog tijela, uz bljedoću lica dok dugotrajno stanje stresa daje izgled izraženih podočnjaka, […]

Koža

Ihtioza – molim savjet!

Prehrana

Sezonsko opadanje kose u jesen: Dermatološki pristup i uloga prehrane u prevenciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Pojačano ispadanje kose vrlo često primjećujemo baš u jesen pa se to podrazumijeva kao normalan ciklus rasta kose. Ispadanje kose u jesen kao fiziološka pojava može trajati do 6 tjedana, a ako se nakon tog vremena ispadanje nastavlja tada se više se radi o uobičajenoj jesenskoj pojavi. Obično nam tijekom dana ispadne oko 50-100 vlasi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Kardiološko pitanje

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2