Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kolagen je glavni strukturni protein u tijelu, čini 30% ukupnih proteina. Pruža strukturu, potporu i snagu koži, mišićima, kostima i vezivnom tkivu (hrskavica, ligamenti i tetive). Nalazi se i u organima, krvnim žilama i sluznici crijeva. Pomaže tkivima da budu jaka i otporna na istezanje. Struktura kolagena Kolagen je vlaknasti protein sastavljen od trostruke heliks […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute U posljednje vrijeme su u centru interesa maleni mjehurići koji se nalaze između stanica i nazivaju se egzosomi te se njihovo djelovanje između stanica i uloga intenzivno istražuje. Egzosomi su malene vezikule (mjehurići) koji izgledaju poput malenih okruglih loptica i koje sadrže ribonukleinsku kiselinu – RNK, proteine i neke druge molekule. Iako su jako maleni, […]
Vrijeme čitanja članka: 4 minute Kolagen je iznimno važan spoj s mnogobrojnim funkcijama u tijelu, a jedna od temeljnih je održavanje zdravog vezivnog tkiva. Nadalje, pomaže i kod oporavka nakon tjelesne aktivnosti, održavanja zdravlja kože te funkcionalnosti zglobova. No, unatoč njegovoj važnosti, još uvijek postoji mnogo nejasnoća u vezi s vrstama kolagena i načinom na koji on djeluje. Što je […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Vitamin C je vrlo važan za cjelokupno zdravlje, ali i zdravlje kože. Kako ga sadrži mnogobrojno voće i povrće time ga svakodnevno unosimo hranom, no za ljepotu kože je bitna i njegova primjena na koži. Koža je svaki dan izložena različitim štetnim utjecajima kao što su ultraljubičasto zračenje, čestice smoga, zagađenjia i kemikalije koji potiču preuranjeno […]
Vrijeme čitanja članka: 2 minute Silicij se ubraja u minerale u tragovima i naše tijelo ga ne može proizvesti već ga unosimo hranom ili u dodacima prehrani. U hrani ga možemo pronaći najviše u cjelovitim žitaricama (zob, ječam i smeđa riža), mahunarkama (zelene mahune, grašak, grah, soja), krastavcu, papriki, zelenoj salati, rotkvici, repi, celeru, rajčici, bademu, grožđu, jabuci, naranči. Možemo […]