Kolagen u službi ljepote

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Mlada koža je čvrsta, glatka i zdravog sjaja, no starenjem dolazi do promjena u strukturi derme i epiderme što se negativno odražava na izgled kože.

Mlada koža je čvrsta, glatka i zdravog sjaja, no starenjem dolazi do promjena u strukturi derme i epiderme što se negativno odražava na izgled kože. Jedna od promjena koje dolaze s godinama je i smanjenje sinteze kolagena u koži te fragmentacija kolagenskog matriksa. Posljedica je gubitak čvrstoće i elastičnosti kože kao i pojava bora, fenomen koji teško pogađa naše društvo opsjednuto mladošću.

Za pomoć pri ublažavanju i odgađanju pojave vidljivih znakova starenja već se duže vrijeme poseže za različitim kozmetičkim pripravcima obogaćenim kolagenom. U novije vrijeme svjedočimo i pojavi dodataka prehrani na osnovi kolagena namijenjenih očuvanju i poboljšanju izgleda kože, no pitanje djelotvornosti takvih pripravaka tek se sada detaljnije istražuje.

Što je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu (čini 25 – 30 % ukupnih proteina u tijelu) i predstavlja glavnu komponentnu kože, kostiju i vezivnog tkiva. Kolagen je zaslužan za čvrstoću i stabilnost tkiva.  Postoji  19 različitih vrsta kolagena no najzastupljenijie su četiri vrste. U kontekstu kože najzamimljiviji su kolagen tip 1 – najzastupljenija i najčvršća vrsta kolagena koja inače pomaže tvoriti kosti te kolagen tip 3 obilno prisutan u ekstracelularnim matriksu koji uz krvne žile tvori organe i kožu.

Ljudski organizam ima sposobnost sinteze kolagena, no starenjem organizam postepeno gubi tu sposobnost. Procjenjuje se da se u prvih 4 godine menopauze sinteza kolagena smanjuje za čak 30 %.  Posljedice su gubitak elastičnosti kože i pojava bora.

Prehrambeni izvori kolagena uključuju kosti, kožu, ligamente i hrskavicu govedine, piletine i ribe, odnosno dijelove životinje koje se u današnje doba jedu rijetko. Jedno od rijetkih modernih jela bogato kolageno je, u stvari, juha na bazi  ribljeg, pilećeg ili goveđeg temeljca.  Dodatno,  prehrana s visokim udjelom šećera iscrpljuje razinu kolagena budući da obilje šećera povećava brzinu glikacije, procesa gdje se šećer veže na proteine i tvori molekule naziva AGE (Advanced Glycation Endproducts). AGE molekule čine strukturu kolagena slabom te smanjuju njegovu moć da gradi strukturu kože što za posljedicu ima pojavu bora. Pušenje i izlaganje suncu također oštećuju kolagen. 

S obzirom na ova obilježja moderne prehrane.  znanost danas ide u smjeru  nadoknade kolagena u obliku dodataka prehrani (prah, tablete, kapsule ili tekući pripravci), a u svrhu očuvanja čvrstoće i sjaja kože. I sudeći prema znanstvenoj literaturi, usporavanje fiziološkog gubitka kolagena pripravcima može pružiti povoljan učinak.

Riječ znanosti

Djelotvornost kolagena u kozmetičkim pripravcima često je predmet rasprava budući da se smatra da se zbog veličine molekula kolagen ne može apsorbirati i iskoristiti. No, u dodacima prehrani, priča je drugačija jer je najčešće riječ o hidrolizatima kolagena čime se dobivaju peptidi kolagena manje molekularne mase i veće bioiskoristivosti.

Dvostruko slijepa, placebo kontrolirana studija objavljenoj 2014 godine u časopisu Skin Pharmacology and Physiology proučavala je učinak hidrolizata kolagena na elastičnost i čvrstoću kože. 69 žena dobi 35-55 godina je dobivalo 2,5 g ili 5 g hidrolizata kolagena dnevno ili pak placebo. Nakon 8 tjedana trajanja studije, u usporedbi s placebom, rezultati su ukazali na  statistički značajno poboljšanje vlažnosti kože i  njene elastičnosti. Nisu zabilježene nikakve nuspojave.

Dvije placebo kontrolirane ,kliničke studije objavljene 2015. godine u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology također ukazuju na povoljan učinak uzimanja pripravaka s hidrolizatima kolagena.  U prvoj studiji 33 ispitanice dobi 50-59 godina su 8 tjedana prije spavanja uzimale 10 g pripravka s kolagenom ili placebom. U drugoj studiji je pak, sudjelovalo 106 ispitanica dobi 40-65 godina koje su pile ili placebo ili hidrolizate kolagena, u istoj dozi kao i u prvo studiji i to prije doručka kroz period od 12 tjedana. Analiza kože u obje je studije ukazala na značajno poboljšanje njene hidracije kao i povećanje gustoće kolagenskog matriksa u ispitanica koje su uzimale hidrolizate kolagena.  Autori studija su zaključili kako peptidi kolagena mogu biti učinkoviti u suzbijanju negativnih promjena na koži povezanih sa starenjem.

 2015. godine je u časopisu Nutricion Hospitalaria objavljena i analiza 60 in vitro, in vivo i kliničkih studija na temu učinkovitosti oralnog unosa hidrolizata kolagena u smanjenju nedostatka kolagena i posljedica oštećenja njegove strukture.  Rezultati su pokazali kako hidrolizati kolagena učinkovito potiču obnovu kolagenskih tkiva.

 Na temelju rezultata istraživanja kao i zahvaljujući visokoj toleranciji pripravaka autori zaključuju kako su hidrolizati kolagena privlačna opcija u borbi s znakovima starenja.

 

Literatura:

·  Avila Rodríguez MI, Rodríguez Barroso LG, Sánchez ML. Collagen: A review on its sources and potential cosmetic applications. J Cosmet Dermatol. 2018;17(1):20-26.
·  Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55.
·  Asserin J, Lati E, Shioya T, Prawitt J. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol. 2015;14(4):291-301. 
·  Juher, T.F.,  Pérez. E.B. Revisión de los efectos  beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico. Nutr Hosp. 2015;32(Supl. 1):62-66.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijete

Kako odstraniti krpelja s kože?

Dermatoskop

Dermatološki pregledi pacijenata sa tetoviranom kožom

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Veliki broj pacijenta koji dolaze na dermatološke preglede imaju na koži tetovaže. Ponekad se one usputno opažaju i nisu razlog pregleda, a nekada je reakcija na tetoviranje baš razlog dolaska dermatologu. Vrlo često tetovaža obuhvaća veliku površinu kože pa time i nosi određeni rizik za zdravlje, pogotovo ako nastanu nove pigmentne promjene na mjestu tetoviranja […]

Boja kože

Vitiligo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Promjena u boji kože može biti u obliku pojačane pigmentacije ili gubitka pigmenta. Koža ima određenu boju za koju su zaslužne stanice melanociti, a kada boja nije ujednačena ili ako se ona na pojedinim dijelovima tijela gubi tada se govori o poremećajima pigmentacije. Melanociti su stanice koja se nalaze u bazalnom sloju epidermisa i proizvode […]

Dimetinden

Ubodi insekata: prevencija, tretman i ublažavanje svrbeža

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Tijekom ljeta ubodi insekata su česta pojava i mogu na koži ostaviti različite vidljive znakove i posljedice. Ubodi koji nastaju mogu biti u obliku malenih crvenih točkica na koži ili laganog uzdignuća i crvenila kože do jakih sistemskih alergijskih reakcija koje mogu biti i smrtonosnog ishoda. Time se i reakcija na ubode dijeli na lokalnu […]

Koža

Možete li mi objasniti PDH nalaz kože?

Alergija na sunce

Zaštita kože tijekom ljeta: savjeti za pametno sunčanje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ljetni mjeseci su nam pred vratima, vrijeme kada više boravimo na otvorenom. Odjeća postaje sve oskudnija pa je koža jače izložena sunčevim zrakama što na njoj može napraviti određene promjene. Boravak na otvorenom je pozitivan za zdravlje, no pretjerano izlaganje sunčevim zrakama koje vodi u opekline ili u oštećenje kože nije nikako prihvatljivo. Normalno je […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Inozitol: poboljšava funkciju jajnika i štitnjače, a premalo ga unosimo

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Inozitol, poznat i kao vitamin B8, prvi je put izoliran iz mišićnih stanica. Kasnije je utvrđeno da je po svojoj strukturi šećerni alkohol. Od ukupno 9 oblika inozitola, najrasprostranjeniji u prirodi je mio-inozitol. U hrani se nalazi kao fosfolipid u obliku fitinske kiseline. Glavni izvori mio-inozitola su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, artičoke […]

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]