Kolagen – izvor mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Kolagen je glavni strukturni protein u tijelu, čini 30% ukupnih proteina. Pruža strukturu, potporu i snagu koži, mišićima, kostima i vezivnom tkivu (hrskavica, ligamenti i tetive). Nalazi se i u organima, krvnim žilama i sluznici crijeva. Pomaže tkivima da budu jaka i otporna na istezanje.

Struktura kolagena

Kolagen je vlaknasti protein sastavljen od trostruke heliks strukture. Svaka molekula kolagena sastoji se od tri polipeptidna lanca, nazvana alfa lanci, koji se spiralno omotavaju jedan oko drugog. Postoji 28 tipova kolagena, od kojih su najvažniji:

Tip I je najzastupljeniji, nalazi se u koži, tetivama i kostima.

Tip II pretežno je prisutan u hrskavici.

Tip III se nalazi u krvnim žilama i koži.

Funkcija kolagena

Kolagen pruža strukturni integritet i elastičnost tkivima. Njegova vlakna daju čvrstoću kostima, omogućuju fleksibilnost kože i otpornost tetiva na istezanje. Također igra ključnu ulogu u procesu zarastanja rana, gdje se formira novi kolagen kako bi se obnovila oštećena tkiva.

Sinteza i gubitak kolagena

Proizvodnja kolagena počinje opadati već u dvadesetim godinama, a postojeći kolagen se brže razgrađuje. Kod žena, proizvodnja značajno opada tijekom menopauze. Nezdravi životni stilovi dodatno ubrzavaju degradaciju kolagena. Kako starimo, kolagen u koži se mijenja, što rezultira borama i smanjenom elastičnosti kože.

Suplementacija kolagenom

Kolagen je postao popularan dodatak za poboljšanje kose, kože i noktiju. Prema Google Trends-u, pretraživanja kolagena u Hrvatskoj značajno su porasla od 2018. godine.

Prvotno se koristio u kremama i serumima za kožu, no njegova učinkovitost u primjeni na koži je upitna jer kolagenska vlakna ne mogu prodrijeti kroz vanjske slojeve kože. Oralni dodaci u obliku pilula i prašaka lakše se apsorbiraju u tijelu.

Kolagenski dodaci mogu se prodavati kao kolagenski peptidi ili hidrolizirani kolagen, razgrađeni oblici kolagena koji se lakše apsorbiraju. Dodaci kolagenu sadrže aminokiseline, koje su građevni blokovi proteina. Neki dodaci također uključuju dodatne hranjive tvari koje podržavaju zdravlje kože i kose, poput vitamina C, biotina i cinka. Vitamin C je ključan za sintezu kolagena jer je kofaktor za enzime uključene u hidroksilaciju aminokiselina prolina i lizina.

Dodaci kolagena mogu poboljšati elastičnost kože. Mogu smanjiti bolove u zglobovima, što je posebno korisno za osobe s osteoartritisom ili sportaše.

Može li se kolagen jesti?

Konzumacija kolagena, prisutnog u hrani nije izravno povezana s poboljšanjem zdravlja kože ili zglobova. Nakon probave, kolagen se razgrađuje u aminokiseline koje tijelo koristi prema potrebama.

Hrana bogata kolagenom

Meso: Tvrdi komadi mesa s vezivnim tkivom, poput pečenja, prsa i danas popularnih steakova, bogati su kolagenom. No, visok unos crvenog mesa nije preporučljiv za dugoročno zdravlje. Riba: Kolagen se također nalazi u kostima i koži svježe i morske ribe. Juha od kostiju: Popularna zbog visokog sadržaja kolagena, kuha se 4 do 24 sata uz malu količinu octa za otapanje kostiju i oslobađanje kolagena. Želatina je derivat kolagena nastala kuhanjem životinjskih kostiju, hrskavice i kože, a koristi se u dijetama poput paleo dijete.

Hrana za poticanje proizvodnje kolagena

Namirnice bogate proteinima su riba, perad, meso, jaja, mliječni proizvodi, mahunarke i soja, one sadrže aminokiseline potrebne za sintezu kolagena (glicin, prolin i hidroksiprolin). Proizvodnja kolagena zahtijeva cink (iz školjki, mahunarki, mesa, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica) i vitamin C (iz citrusnog voća, bobičastog voća, lisnatog povrća, paprike i rajčice).

Navike za očuvanje kolagena

Nosite kremu za sunčanje. Dovoljno spavajte (7-9 sati noću). Pijte dovoljno vode. Izbjegavajte pušenje. Kontrolirajte stres. Tjelovježba može usporiti starenje kože.

Kolagen je ključan za strukturu i funkciju tijela. Njegova složena struktura i proces sinteze omogućavaju mu pružanje otpornosti i fleksibilnosti, čineći ga ključnim proteinom za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Suplementacija može pomoći, ali je potrebna zdrava prehrana i životne navike za optimalnu proizvodnju i očuvanje kolagena.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koža

Priprema kože za proljeće

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteProljeće je godišnje doba u kojem se naše tijelo i koža intenzivno bude. Sve nekako postaje užurbanije i razigranije što se očituje osim na prirodi i na koži. Ona može početi burno reagirati na sve okolišne čimbenike kao što je prvo proljetno sunce ili na pelud radi cvatnje biljaka. Proljetno sunce u osjetljive kože može […]

Koža

Kako tretirati mješovitu kožu lica?

Imunitet

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Koža

Pomoć u tretiranju ožiljaka

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteOžiljci na koži vrlo su česta pojava. Uvijek nastaju nakon ozljede kože i na neki način predstavljaju tkivo koje je potrebno kako bi se održao integritet kože i njezina uloga u zaštiti tijela. Koža djeluje poput velikog omotača, a ožiljci su način na koji ona čuva svoju cjelovitost. Ožiljci su oblik cijeljenja kože, a prema […]

Koža

Preosjetljiva koža na penisu – molim Vaše mišljenje

Koža

Njega kože s psorijazom

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePsorijaza je kronična kožna bolest koja kao i druge mnogobrojne kronične bolesti zahtijeva veliku strpljivost i suradljivost između liječnika i pacijenta. Ona sama po sebi može imati nekoliko kliničkih oblika prema kojoj može biti izražena na koži, pa se prema tome određuje kako će se liječiti. Psorijaza može biti izražena na vlasištu, noktima, dlanovima, tabanima, […]

Iz iste kategorije

Ljekarništvo

Važnost hidratacije zimi – zašto je ključno piti dovoljno tekućine čak i na hladnoći?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKada razmišljamo o hidrataciji, najčešće zamišljamo vruće ljetne dane kada se pojačano znojimo i češće posežemo za vodom. Međutim, zimi je jednako važno unositi dovoljno tekućine, iako žeđ možda nije toliko izražena. Hladan zrak, grijani zatvoreni prostori i fizička aktivnost na niskim temperaturama mogu brzo dovesti do dehidracije, što može negativno utjecati na naš organizam. […]

Ljekarništvo

Izrasline po tijelu – što je to?

Ljekarništvo

Prehlada, gripa ili korona – pitanje je sad…

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRazlika između gripe, prehlade i COVID-19 Zima donosi često obolijevanje od sezonskih bolesti poput prehlade, gripe i COVID-19. Iako dijele mnoge simptome, važno je znati prepoznati razlike kako biste na vrijeme reagirali i spriječili komplikacije. Prehlada Prehlada je zarazna infekcija gornjih dišnih puteva koja zahvaća nos, grlo, sinuse i dušnik. Uzrokuje je više od 200 […]

Ljekarništvo

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteTrčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Ljekarništvo

D-manoza, šećer kao rješenje upale

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteD-manoza je jednostavan šećer prisutan u mnogim biljkama. Iako je slična glukozi, razlikuje se po tome što se ne pretvara u glikogen niti se pohranjuje u organizmu, već se brzo izlučuje putem urina. Zbog toga ju mogu koristiti i dijabetičari koji svoju bolest drže pod kontrolom. Prirodni izvori D-manoze D-manoza se prirodno nalazi u većim […]

Ljekarništvo

Kad nam prisjednu jaja – salmonela i salmoneloza

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteŠto je salmonela? Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu. Simptomi salmonele Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do […]

Ljekarništvo

Je li moguće ako sam koristila terapiju za anksioznost da sam imala osjećaj umora i iscrpljenosti?