Jesu li sirova jaja vrhunski izvor proteina?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Film Rocky, američka sportska drama iz 1976. godine o boksaču Rockyju Balboi obilježen je brojnim upečatljivim scenama, a jedna od nezaboravnih je i scena u kojoj se Rocky budi u četiri sata ujutro i prije odlaska na trening trčanja po stepenicama, iz hladnjaka izvadi jaja, razbije pet komada u čašu i odjednom ispije čitav sadržaj, zadrhtavši od nelagode. Ova filmska scena pokazuje kako je važnost proteina u prehrani sportaša i tada bila prepoznata međutim, postavlja se pitanje je li ideja o konzumaciji sirovih jaja potekla na temelju znanstvenih činjenica iz tadašnjeg vremena i kakva su stajališta o konzumaciji sirovih jaja u prehrani sportaša danas.

Istraživanja iz kasnih devedesetih godina pokazala su kako organizam iz sirovih jaja može iskoristiti tek 51% prisutnih proteina, dok je kod kuhanih jaja probavljivost proteina i apsorpcija aminokiselina oko 91%. Ova su istraživanja pokazala kako je termička obrada jedan od načina kako povećati probavljivost proteina iz hrane.

Novo istraživanje objavljeno 2022. godine u časopisu The Journal of Nutrition provedeno je s ciljem provjere je li Rocky možda bio u pravu kada je doručkovao sirova jaja s obzirom da do sada nije provedeno istraživanje koje je proučavalo razliku između postprandijalne razine cirkulirajućih aminokiselina kod sirovih i kuhanih jaja. U navedenom istraživanju nizozemskih znanstvenika sudjelovalo je 45 zdravih muškaraca koji se rekreativno bave tjelesnom aktivnošću, točnije, vježbama snage. Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine, a istraživanje je trajalo jedan dan. Na dan ispitivanja, prva je skupina nakon jutarnje tjelesne aktivnosti doručkovala pet sirovih jaja. Druga skupina pojela je pet kuhanih jaja, dok je treća skupina bila kontrolna skupina koja je konzumirala doručak s niskim udjelom proteina: kroasan s maslacem i sokom od naranče. Prije treninga i nakon odmora i doručka uzeti su uzorci krvi i napravljena je biopsija bedrenog mišića.

Rezultati su pokazali kako je unos 30 g proteina, koliko sadrži pet jaja, značajno povećao koncentraciju aminokiselina u plazmi, s tim, da je veći porast zabilježen nakon unosa kuhanih jaja. Unatoč izraženijem porastu aminokiselina u plazmi nakon obroka koji sadrži kuhana jaja, stopa sinteze miofibrilarnih proteina pet sati nakon obroka tijekom oporavka nakon vježbanja bila je ista kod obje vrste jaja.

Iako Rocky nije bio svjestan prednosti kuhanih jaja u odnosu na sirova u kontekstu rasta razine aminokiselina u plazmi, ipak nije ugrozio sintezu proteina u mišićima konzumirajući sirova jaja. Jaja predstavljaju visokokvalitetni izvor proteina koji se temelji na visokom i dobro uravnoteženom sadržaju esencijalnih aminokiselina. Unos jaja značajno povećava stopu sinteze proteina u mišićima nakon vježbanja zbog čega se jaja smatraju vrhunskim obrokom nakon tjelovježbe.

Literatura:

  • Cas J Fuchs, Wesley J H Hermans, Joey S J Smeets, Joan M Senden, Janneau van Kranenburg, Stefan H M Gorissen, Nicholas A Burd, Lex B Verdijk, Luc J C van Loon, Raw Eggs To Support Postexercise Recovery in Healthy Young Men: Did Rocky Get It Right or Wrong?, The Journal of Nutrition, Volume 152, Issue 11, November 2022, Pages 2376–2386, https://doi.org/10.1093/jn/nxac174

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Proteini

Pobliže o hrenu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Kaheksija

Osnovne činjenice o proteinima koje svatko treba znati

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Proteini su hranjive tvari koje se u percepciji javnosti doživljavaju pozitivno te se bilježi sve veći interes za proteinima biljnog i životinjskog porijekla. Osim toga, sve je više kliničkih dokaza, posebno kod osoba starije dobi, koji podupiru zdravstvene prednosti unosa odgovarajućih ili povišenih dnevnih doza proteina. Zašto su nam potrebni proteini? Davne 1838. godine švedski […]

Proteini

Štetnost aspartama i proteini sirutke

Prehrana

Zašto su danas jaja blagotvorna za zdravlje, a sutra možda neće biti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Poznato je kako istraživanja o utjecaju hrane ili prehrane na zdravlje mogu dati oprečne rezultate. Primjerice, određena su istraživanja pokazala kako jaja djeluju blagotvorno na zdravlje djelujući povoljno na zdravlje srca, dok su neka istraživanja pokazala kako jaja u prehrani mogu biti štetna povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila. Razlog oprečnih rezultata leži […]

Proteini

Prehrambena priprema za intervju za posao

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Svi znamo da su vremena teška: oglasa za posao ima na kapaljku, a potencijalnih posloprimaca nebrojeno.

Srčani bolesnik

Smijem li kao srčani bolesnik koji je imao infarkt koristiti proteine?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]