Jesu li sirova jaja vrhunski izvor proteina?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Film Rocky, američka sportska drama iz 1976. godine o boksaču Rockyju Balboi obilježen je brojnim upečatljivim scenama, a jedna od nezaboravnih je i scena u kojoj se Rocky budi u četiri sata ujutro i prije odlaska na trening trčanja po stepenicama, iz hladnjaka izvadi jaja, razbije pet komada u čašu i odjednom ispije čitav sadržaj, zadrhtavši od nelagode. Ova filmska scena pokazuje kako je važnost proteina u prehrani sportaša i tada bila prepoznata međutim, postavlja se pitanje je li ideja o konzumaciji sirovih jaja potekla na temelju znanstvenih činjenica iz tadašnjeg vremena i kakva su stajališta o konzumaciji sirovih jaja u prehrani sportaša danas.

Istraživanja iz kasnih devedesetih godina pokazala su kako organizam iz sirovih jaja može iskoristiti tek 51% prisutnih proteina, dok je kod kuhanih jaja probavljivost proteina i apsorpcija aminokiselina oko 91%. Ova su istraživanja pokazala kako je termička obrada jedan od načina kako povećati probavljivost proteina iz hrane.

Novo istraživanje objavljeno 2022. godine u časopisu The Journal of Nutrition provedeno je s ciljem provjere je li Rocky možda bio u pravu kada je doručkovao sirova jaja s obzirom da do sada nije provedeno istraživanje koje je proučavalo razliku između postprandijalne razine cirkulirajućih aminokiselina kod sirovih i kuhanih jaja. U navedenom istraživanju nizozemskih znanstvenika sudjelovalo je 45 zdravih muškaraca koji se rekreativno bave tjelesnom aktivnošću, točnije, vježbama snage. Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine, a istraživanje je trajalo jedan dan. Na dan ispitivanja, prva je skupina nakon jutarnje tjelesne aktivnosti doručkovala pet sirovih jaja. Druga skupina pojela je pet kuhanih jaja, dok je treća skupina bila kontrolna skupina koja je konzumirala doručak s niskim udjelom proteina: kroasan s maslacem i sokom od naranče. Prije treninga i nakon odmora i doručka uzeti su uzorci krvi i napravljena je biopsija bedrenog mišića.

Rezultati su pokazali kako je unos 30 g proteina, koliko sadrži pet jaja, značajno povećao koncentraciju aminokiselina u plazmi, s tim, da je veći porast zabilježen nakon unosa kuhanih jaja. Unatoč izraženijem porastu aminokiselina u plazmi nakon obroka koji sadrži kuhana jaja, stopa sinteze miofibrilarnih proteina pet sati nakon obroka tijekom oporavka nakon vježbanja bila je ista kod obje vrste jaja.

Iako Rocky nije bio svjestan prednosti kuhanih jaja u odnosu na sirova u kontekstu rasta razine aminokiselina u plazmi, ipak nije ugrozio sintezu proteina u mišićima konzumirajući sirova jaja. Jaja predstavljaju visokokvalitetni izvor proteina koji se temelji na visokom i dobro uravnoteženom sadržaju esencijalnih aminokiselina. Unos jaja značajno povećava stopu sinteze proteina u mišićima nakon vježbanja zbog čega se jaja smatraju vrhunskim obrokom nakon tjelovježbe.

Literatura:

  • Cas J Fuchs, Wesley J H Hermans, Joey S J Smeets, Joan M Senden, Janneau van Kranenburg, Stefan H M Gorissen, Nicholas A Burd, Lex B Verdijk, Luc J C van Loon, Raw Eggs To Support Postexercise Recovery in Healthy Young Men: Did Rocky Get It Right or Wrong?, The Journal of Nutrition, Volume 152, Issue 11, November 2022, Pages 2376–2386, https://doi.org/10.1093/jn/nxac174

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

nutritivne vrijednosti

Pobliže o hrenu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteHren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Sarkopenija

Osnovne činjenice o proteinima koje svatko treba znati

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProteini su hranjive tvari koje se u percepciji javnosti doživljavaju pozitivno te se bilježi sve veći interes za proteinima biljnog i životinjskog porijekla. Osim toga, sve je više kliničkih dokaza, posebno kod osoba starije dobi, koji podupiru zdravstvene prednosti unosa odgovarajućih ili povišenih dnevnih doza proteina. Zašto su nam potrebni proteini? Davne 1838. godine švedski […]

Jaja

Zašto su danas jaja blagotvorna za zdravlje, a sutra možda neće biti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je kako istraživanja o utjecaju hrane ili prehrane na zdravlje mogu dati oprečne rezultate. Primjerice, određena su istraživanja pokazala kako jaja djeluju blagotvorno na zdravlje djelujući povoljno na zdravlje srca, dok su neka istraživanja pokazala kako jaja u prehrani mogu biti štetna povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila. Razlog oprečnih rezultata leži […]

Proteini

Kako se udebljati?

Proteini

Prehrambena priprema za intervju za posao

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi znamo da su vremena teška: oglasa za posao ima na kapaljku, a potencijalnih posloprimaca nebrojeno.

Proteini

Štetnost aspartama i proteini sirutke

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]