Ortoreksija – kad „zdrava“ prehrana prestane biti zdrava

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Uobičajeno je razmišljanje kako se pravilnom prehranom može pozitivno utjecati na ljudsko zdravlje i spriječiti pojavu nekih nezaraznih kroničnih bolesti.

Međutim, za neke ljude fokus na „zdravu“ prehranu može prerasti poremećaj prehrane poznat kao ortoreksija. Kao i kod drugih poremećaja prehrane, potrebna je intervencija od strane zdravstvenih stručnjaka kako bi se ovakav problem uspješno prevladao.

Što je ortoreksija?

Ortoreksija ili ortoreksija nervoza, je poremećaj prehrane koji obuhvaća nezdravu opsesiju „zdravom“ i pravilnom prehranom. Za razliku od ostalih poremećaja prehrane, osobe s ortoreksijom iznimno su usredotočene na kvalitetu hrane, a ne količinu, odnosno, primaran im cilj nije gubitak kilograma. Umjesto toga, oni imaju ekstremnu fiksaciju čistoćom njihove hrane, kao i opsesiju blagodatima zdrave prehrane. Medicinska zajednica polako počinje prepoznavati ortoreksiju kao problem, iako još službeno nije definirana kao poremećaj prehrane. Izraz „orthorexia“ po prvi je puta uveo liječnik Steven Bratman i to 1997., a izveden je iz grčke riječi “orthos”, a ima značenje “pravo”.

Što uzrokuje ortoreksiju?

Treba naglasiti kako postoji razlika između pojedinaca koji žele promijeniti način života i poboljšati svoje zdravlje mijenjajući svoju prehranu i onih kod kojih taj fokus može postati ekstremniji, odnosno koji razviju ortoreksiju.

Istraživanja o uzrocima ortoreksije je malo, ali opsesivno-kompulzivne tendencije i povijest poremećaja prehrane prepoznati su kao faktori rizika. Ostali faktori rizika uključuju sklonost perfekcionizmu, anksioznost ili potrebu za kontrolom. Pokazalo se kako se kod osoba određenih profesija, kao što su zdravstveni radnici, operni pjevači, baletni plesači, glazbenici simfonijskog orkestra i sportaši, ovaj poremećaj češće pojavljuje, nego u prosječne populacije. Rizik također može ovisiti o dobi, spolu, razini obrazovanja i socioekonomskom statusu, ali potrebno je provesti više istraživanja prije nego što se donesu konačni zaključci.

U nekim slučajevima može biti teško odrediti razliku između ortoreksije i opće brige o zdravoj prehrani. Također, budući da ne postoje univerzalno dogovoreni dijagnostički kriteriji, teško je odrediti točnu dijagnozu.

Problemi s kojima se susreću

Pojedinci s ortoreksijom ni u jednom trenutku ne vole gubiti kontrolu kada je u pitanju hrana. Prateći rigorozne obrasce prehrane mogu učiniti svakodnevne situacije itekako kompliciranima i zahtjevnima. Sudjelovanje u normalnim društvenim aktivnostima u kojima je hrana fokus, poput  objedovanja u društvu i izvan kuće nimalo im nisu jednostavna. Uz to, nametljiva razmišljanja vezana uz hranu i sklonost da se njihove prehrambene navike smatraju superiornijima mogu dodatno zakomplicirati društvene interakcije. Sve to može dovesti do socijalne izolacije, koja je kako se čini, uobičajena među ljudima koji imaju ortoreksiju.

Ukoliko im se poremete planovi i navike vezane uz hranu i objedovanje, pojedinci s ortoreksijom često doživljavaju intenzivnu frustraciju. Kršenje nametnutih prehrambenih pravila može uzrokovati osjećaj krivnje, predbacivanja samima sebi, prisiljavanja na čišćenje organizma ili post. Puno vremena troše na čitanje prehrambenih deklaracija, provjeravanje je li hrana dovoljno „čista“, na otkrivanje podrijetla namirnica i moguće kontaminacije istih. To može uključivati​​ zabrinutosti zbog izloženosti pesticidima, mliječnih proizvoda s dodatkom hormona, umjetnih aroma ili konzervansa. Slobodno vrijeme provode tako da istražuju, raspoređuju, važu ili mjere hranu te planiraju buduće obroke. Nedavna istraživanja pokazuju da je ta neprekidna zaokupljenost hranom i zdravljem povezana sa slabijom radnom memorijom. Oni koji imaju ortoreksiju manje su uspješni u obavljanju zadataka koji zahtijevaju fleksibilno rješavanje problema.

Negativni učinci ortoreksije na zdravlje

Iako su studije o ortoreksiji ograničene, postoji značajan rizik za pojavu zdravstvenih komplikacija koje se javljaju i u drugih poremećaja prehrane. Neki od njih su nedostatak esencijalnih hranjivih tvari uzrokovanog restrikcijom namirnica što može rezultirati neuhranjenošću, anemijom ili poremećajima u radu srca. Dodatni zdravstveni problemi mogu uključivati ​​probavne smetnje, neravnotežu elektrolita i hormona te narušeno zdravlje kostiju.

Kako pobijediti ortoreksiju

Posljedice ortoreksije mogu biti ozbiljne kao i one drugih poremećaja prehrane. Ako se ne liječe, mogu dovesti do velikog broja zdravstvenih komplikacija. Prvi korak u prevladavanju ortoreksije je prepoznavanje njene prisutnosti. To može biti izazovno, jer pojedinci koji imaju ovaj poremećaj često to ne prepoznaju te ne uviđaju negativan utjecaj takvoga ponašanja na svoje zdravlje i na vlastiti društveni život. Nakon što je problem prepoznat, preporučuje se potražiti pomoć multidisciplinarnog tima zdravstvenih stručnjaka, poput onog koji uključuje liječnika, psihologa i dijetetičara. Uobičajeni postupci liječenja uključuju prevenciju izlaganja potencijalnim okidačima, promjene u obrascima ponašanja, kognitivno restrukturiranje i različite oblike treninga opuštanja. Konačno, edukacija o znanstveno valjanim podacima o prehrani također može pomoći osobama s ortoreksijom da preispitaju svoja vjerovanja o pojedinim namirnicama i hrani.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nutricionizam

Bol i nelagoda na lijevoj strani trbuha

Kardiovaskularne bolesti

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Prehrana

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

SHBG

Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Sindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa […]

Protuupalni citokini

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Nutricionizam

Prehrana i raspoloženje

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]