Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%.

Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma?

Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju sveukupnog zdravlja. Na sastav našeg mikrobioma utječu različiti čimbenici, kao što je primjerice genetika, način rođenja, dojenje, prehrana, upotreba antibiotika i okoliš u kojem živimo. Osim toga, danas znamo da mikrobiom ima značajnu ulogu u razvoju alergijskih bolesti kod djece, kao što su atopijski dermatitis, alergije na hranu i astma. Primijećeno je da djeca s alergijama mogu imati manju raznolikost mikrobioma u crijevima, s povećanim udjelom određenih bakterijskih vrsta poput onih iz obitelji Firmicutesa i Bacteroidaceaea. Ovo je potaknulo interes znanstvenika da otkriju što je moguće učiniti kako bi kroz regulaciju mikrobioma utjecali na prevenciju, ali i liječenje alergijskih bolesti kod djece.

Poveznica između mikrobioma i alergija

Nova istraživanja su se usredotočila na razumijevanje veze između mikrobioma i alergijskih bolesti, s ciljem procjene potencijalnih metoda intervencije u prehrani. Utvrđeno je da održavanje zdravih mikrobnih populacija unutar mikrobioma ima ključnu ulogu u normalnom funkcioniranju probavnog sustava, metabolizma i imunosnog sustava. Nadalje, pokazalo se da disbioza, odnosno neravnoteža bakterija u crijevima, može dovesti do abnormalnog imunološkog odgovora i razvoja alergijskih bolesti.

Prisutnost bifidobakterija i laktobacila u crijevnoj mikrobioti pokazala su se važnom karikom u održavanju imunološke ravnoteže. Naime, ove dobre bakterije potiču aktivaciju regulatornih T-stanica koje imaju važnu ulogu u ublažavanju alergijskih reakcija.

Zanimljiv je podatak kako je kod djece koja su rođena carskim rezom primijećen smanjen broj korisnih bakterija koje proizvode maslačnu kiselinu. Osim toga, i uzimanje antibiotika pokazalo je loš utjecaj jer je povezano sa smanjenjem broja regulatornih T-stanica imuniteta. Stoga znanstvenici ukazuju kako davanje probiotičkih bakterija i prebiotika („hrane” za dobre bakterije) u obliku dodataka prehrani djeci s alergijama, kao i postbiotika bogatih maslačnom kiselinom, može biti vrlo korisno.

Osim toga, proizvodnja upalnih spojeva, tzv. citokina, poput interleukina-4 (IL-4) i interleukina-5 (IL-5),  također ima važnu ulogu u razvoju alergijskih reakcija. Studije su pokazale da dobre, odnosno probiotičke bakterije mogu poboljšati proizvodnju protuupalnih citokina poput IL-10 i TGF- β, što pridonosi smanjenju upale i alergijskih odgovora.

Kako znanstvenici objašnjavaju ovu vezu?

Postoji nekoliko mehanizama koji objašnjavaju vezu između mikrobioma i alergija. Jedan od njih je modulacija imunosnog sustava putem kojeg crijevna mikrobiota može poticati regulatorne T-stanice (Tregs) i protuupalne citokine, poput IL-10. Smanjenje broja Treg stanica i protuupalnih citokina u poremećenom mikrobiomu može dovesti do gubitka imunološke tolerancije i razvoja alergija na hranu.

Drugi potencijalni mehanizam je povezan s disbiozom koja može pridonijeti narušenoj crijevnoj barijeri, dopuštajući prolaz alergenima iz hrane i poticanje imunosnog odgovora.

Ovi rezultati nam ukazuju kako bi modulacija mikrobioma mogla biti potencijalna terapijska strategija za poboljšanje funkcije crijevne barijere i moduliranje imunološkog odgovora na alergene iz hrane, čime bi se mogao smanjiti razvoj alergijskih bolesti kod djece.

Literatura:

Pantazi, A.C.; Mihai, C.M.; Balasa, A.L.; Chisnoiu, T.; Lupu, A.; Frecus, C.E.; Mihai, L.; Ungureanu, A.; Kassim, M.A.K.; Andrusca, A.; et al. Relationship between Gut Microbiota and Allergies in Children: A Literature Review. Nutrients 2023, 15, 2529. https://doi.org/10.3390/nu15112529

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mikrobiota

Sindrom iritabilnog crijeva

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) predstavlja kompleksni funkcionalni poremećaj gastrointestinalnog trakta koji često izaziva abdominalne bolove i promjene u pražnjenju crijeva. Iako se često javlja, IBS ostaje bolest nepoznate etiologije, što je izazvalo potrebu za istraživanjem fiziologije crijevnog neurološkog sustava, odnosa između crijeva i središnjeg živčanog sustava te uloge mikrobiote. Prema Rimskim IV kriterijima, IBS se […]

Grčevi

Grčenje u crijevima – molim Vaše mišljenje

Probiotici

Probiotici i rak vrata maternice

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Pseudomembranozni kolitis

Što znači C. diff?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Clostridioides difficile, nekada znana i kao Clostridium difficile (C. diff) je bakterija koja stvara toksine i spore. Prisutna je u zemlji, vodi ali i u probavnom sustavu kako životinja, tako i zdravih ljudi. Kada je crijevna mikrobiota u ravnoteži, ne uzrokuje probleme. Prvi je puta otkrivena 1935. godine kao dio normalne mikrobiote novorođenčeta. Tek je […]

Upala

Koje još pretrage trebam napraviti da bi se pronašao uzrok upale crijeva?

Bifidobakterije

Probiotici i mikrobiota

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Mikrobiota Mikrobiota je skup svih mikroorganizama koji naseljavaju naše sluznice i kožu. Vrlo je raznolik i specifičan poput otiska prsta. Čine ga bakterije, virusi, gljivice i drugi mikroorganizmi. Naše tijelo svakodnevno nastanjuje preko 1000 različitih vrsta i 39 bilijuna mikroorganizama. Oni se nalaze u sluznici crijeva, mokraćnog trakta, vaginalnog trakta, usne šupljine, pluća i na […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]