Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Sindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa 2 i nealkoholne masne bolesti jetre.

Visoka razina inzulina karakteristična za inzulinsku rezistenciju u tijelu uzrokuje različite poremećaje poput:

  • Smanjenja proizvodnje globulina koji veže spolne hormone (engl. Sex Hormone Binding Globulin, SHBG)
  • Povećanje lučenja hormona glukagona
  • Povećanje jetrenih enzima ALT i potencijalno povećanje AST

SHBG je protein koji koji na sebe veže testosteron i smanjuje njegovo djelovanje. Glukagon je hormon koji djeluje suprotno inzulinu, a njegov najvažniji učinak je povećanje razine glukoze u krvi. Enzimi AST i ALT su enzimi koji se nalaze u jetrenim stanicama i pokazatelji su oštećenja jetre. Povišena razina enzima ALT zajedno s omjerom AST:ALT manjim od 0,8 pokazatelj je nealkoholne masne bolesti jetre odnosno NAFLD-a. NAFLD je stanje u kojem dolazi do prekomjernog nakupljanja masnoća i kolesterola u jetri i oštećenja jetre koja mogu napredovati do fibroze jetre, ciroze i karcinoma jetre i to kod osoba koje unose malo ili ništa alkohola. Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju veći rizik od razvoja NAFLD-a, a čini se da povećanju tog rizika doprinosi i povišena razina muških spolnih hormona. Dodatno, PCOS krivac je i za poremećaj metabolizma kolesterola, a smatra se da žene s ovim sindromom proizvode veće količine kolesterola u jetri kojeg tijelo zbog poremećaja u metabolizmu ne može uspješno ukloniti što dovodi do nakupljanja kolesterola.  

Važnost redukcije tjelesne mase

Prekomjerna tjelesna masa kod PCOS dodatno pogoršava zdravstveno stanje stoga se ženama preporuča smanjenje prekomjerne tjelesne mase koje može dovesti do smanjenja rizika od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Prvi izbor nutritivne intervencije s ciljem redukcije tjelesne mase je kalorijska restrikcija u kombinaciji s višim udjelom proteina.

Koristi proteina sirutke

Proteini sirutke nisu namijenjeni samo bodybilderima već je ustanovljeno da mogu biti korisni i kod redukcijskih dijeta jer povećavaju osjećaj sitosti, smanjuju razinu upale u organizmu i mogu smanjiti razinu glukoze u krvi nakon obroka. Dodatno, proteini sirutke mogu sniziti razinu enzima ALT i AST.

Rezultati istraživanja: proteini sirutke reguliraju razinu glukoze i čuvaju jetru

U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients 2021. godine sudjelovalo je 29 ispitanica podijeljenih u dvije skupine. U prvoj skupini bile su ispitanice kojima je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika i imaju prekomjernu tjelesnu masu ili su pretile, dok je druga skupina bila kontrolna (žene normalne tjelesne mase). Ispitanice su tijekom 7 dana unosile 35 grama proteina sirutke u prahu te su osim vađenja krvi obavile test opterećenja glukozom (OGTT test) na početku i na kraju ispitivanja odnosno 1. i 7. dana. Rezultati su pokazali da se ispitanicama s PCOS smanjila akumulacija lipida u jetri i smanjila razina glukoze u krvi, povećala razina proteina SHBG, a snizila razina hormona glukagona. Također, razina ukupnog kolesterola i enzima ALT i AST se smanjila ukazujući na to da žene sa sindromom policističnih jajnika mogu imati koristi od uvrštavanja proteinskog shakea u svoju prehranu.

Literatura:

  • Zumbro EL, Rao M, Balcom-Luker S, Broughton KS, LeMieux MJ. Whey Protein Supplementation Improves the Glycemic Response and May Reduce Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Related Biomarkers in Women with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Nutrients. 2021 Jul 17;13(7):2451. doi: 10.3390/nu13072451. PMID: 34371959; PMCID: PMC8308637.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Djeca

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Testosteron

Možete li mi očitati nalaze spolnih hormona

Prehrana

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLoše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Nutricionizam

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePosljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Glukoza

Vrijednosti inzulina

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?