Pobliže o fermentiranoj hrani

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Fermentacija je proces razgradnje ugljikohidrata uz pomoć bakterija i kvasaca, a predstavlja staru tehniku konzerviranja hrane…

Pobliže o fermentiranoj hrani

Fermentacija je drevna tehnika konzerviranja hrane koju i danas koristimo u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda, poput vina, sira, kiselog kupusa ili jogurta.

Fermentirana hrana odličan je izvor blagotvornih probiotičkih bakterija koje se povezuju s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje.

Što je fermentacija hrane?

Fermentacija je prirodni proces u kojemu mikroorganizmi, poput kvasaca i bakterija, pretvaraju ugljikohidrate, primjerice škrob i šećere, u alkohol i kiseline. Alkohol i kiseline prirodni su konzervansi koji fermentiranoj hrani daju karakterističnu aromu i kiselost.

Proces fermentacije ujedno utječe i  na rast blagotvornih bakterija, poznatih pod nazivom probiotici. Stoga se redovita konzumacija fermentirane hrane smatra izvrsnom prehrambenom navikom koja ima pozitivan utjecaj na sveukupno zdravlje.

Najpoznatije vrste fermentirane hrane

Fermentirana hrana popularna je u cijelom svijetu, a neke od najpoznatijih vrsta fermentiranih namirnica, pića i jela su:

·  fermentirani mliječni proizvodi – jogurt, kefir, sirevi

·  kiseli kupus

·  masline

·  pivo

·  vino

·  jabukovača

·  određeni suhomesnati proizvodi

·  egzotična jela – tempeh, natto, kombucha, miso

Blagodati fermentirane hrane

Fermentacija se povezuje s brojnim blagotvornim djelovanjima na organizam, a fermentirana hrana nerijetko se smatra nutritivno bogatijom od nefermentiranih namirnica.

·  Fermentirana hrana poboljšava probavu

Probiotici koji se razvijaju tijekom fermentacije hrane pomažu uspostavljanju ravnoteže bakterija u našem probavnom sustavu. Postoje znanstveni dokazi kako probiotici mogu utjecati na smanjenje neugodnih simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS), ali i drugih uobičajenih tegoba probavnog sustava kao što su proljev, nadutost, meteorizam i konstipacija.

Tako su rezultati jedne šestotjedne studije u kojoj je sudjelovalo 274 ispitanika s IBS-om pokazali kako je svakodnevna konzumacija 125 g kiselog mlijeka utjecala na poboljšanje simptoma IBS-a, poput nadutosti i učestale stolice.

·  Fermentirana hrana utječe na zdravlje imunosnog sustava

Bakterije koje žive u našem probavnom sustavu imaju značajan utjecaj na naš imunosni sustav. Upravo zbog visokog sadržaja probiotika, konzumacija fermentirane hrane može pomoći jačanju imunosnog sustava te smanjiti rizik od infekcija, ali i pomoći bržem oporavku od bolesti.

·  Fermentacija čini hranu bolje probavljivom

Proces fermentacije pomaže u razgradnji hranjivih tvari iz hrane, čineći ih tako pristupačnijima  za probavni sustav. Primjerice, tijekom fermentacije mlijeka prirodno prisutni šećer laktoza razgrađuje se do glukoze i galaktoze, a kao rezultat nastaju fermentirani mliječni proizvodi koje osobe s intolerancijom laktoze mnogo bolje podnose od mlijeka.

Osim toga, fermentacija pomaže i u razgradnji antinutrijenata iz hrane, kao što su fitati i lektini prisutni u sjemenkama, žitaricama i mahunarkama, koji ometaju apsorpciju hranjivih tvari.

Zaključak

Fermentacija je proces razgradnje ugljikohidrata uz pomoć bakterija i kvasaca, a predstavlja staru tehniku konzerviranja  hrane. Zahvaljujući svojem blagotvornom utjecaju na probavu i imunitet, fermentirana hrana svakako zauzima važno mjesto u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Djeca

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Prehrana

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Nesanica

Bademi i nesanica

Nutricionizam

Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Sindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa […]

Nutricionizam

Bol i nelagoda na lijevoj strani trbuha

Nutricionizam

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]