Zašto u prehranu uvrstiti sjemenke konoplje?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Ono po čemu se sjemenke konoplje ističu svakako je izuzetan nutritivni sastav – obiluju zdravim masnoćama, proteinima i brojnim mineralima.

Sjemenke konoplje potječu od industrijske konoplje, popularne biljke latinskog naziva Cannabis sativa. Iako pripadaju istoj obitelji, za razliku od sestrinske biljke, indijske konoplje (Cannabis indica), industrijska konoplja sporni tetrahidrokanabinol (THC) sadrži tek u tragovima, zbog čega sa sigurnošću možemo govoriti kako nema psohoaktivno djelovanje.

Ono po čemu se sjemenke konoplje ističu svakako je izuzetan nutritivni sastav – obiluju zdravim masnoćama, proteinima i brojnim mineralima.

Riznica hranjivih tvari

Konopljina srca, kako se često od milja nazivaju sjemenke konoplje, imaju blagi orašasti okus. Sadrže više od 30% masnoća, a izuzetno su bogate dvjema esencijalnim masnim kiselinama. Riječ je o linolnoj, omega – 6 masnoj kiselini te alfa – linolenskoj, omega – 3 masnoj kiselini. Osim toga, sadrže i nezanemariv udio gama – linolenske masne kiseline.

Sadržaj proteina u konopljinim sjemenkama u najmanju je ruku impresivan. Naime, udio proteina u ukupnoj energetskoj vrijednosti sjemenki veći je od 25%. Za usporedbu, lanene i chia sjemenke sadrže između 16 i 18% proteina. Zanimljivo je kako se ove neobične sjemenke smatraju kompletnim izvorom proteina jer osiguravaju unos svih esencijalnih aminokiselina, što je vrlo rijetka pojava u biljnom svijetu. Esencijalne aminokiseline su one vrste aminokiselina koje naše tijelo ne može proizvesti, već ih trebamo unositi hranom. Sjemenke konoplje sadrže značajne količine aminokiselina metionina i cisteina, kao i arginina te glutaminske kiseline.

Kada govorimo o udjelu vitamina i minerala o konoplji, valja istaknuti da su odličan izvor vitamina E te minerala, poput fosfora, kalija, natrija, magnezija, sumpora, kalcija, željeza i cinka.

Utjecaj na zdravlje

Zdravlje srca

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju glavni uzrok smrti diljem svijeta, a zanimljivo je kako konzumacija sjemenki konoplje može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca. Tajna je u visokom udjelu arginina, aminkiseline koju sjemenke konoplje sadrže, a koja u organizmu služi za proizvodnju dušikovog oksida. Ovaj plinoviti spoj, naime, utječe na širenje i opuštanje krvih žila, što je važan korak ka smanjenju razine krvnog tlaka, kao i ukupnog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Koža

Sjemenke konoplje odlikuje i optimalan omjer omega – 6 i omega – 3 masnih kiselina (3:1), što je posebice korisno kod problema s kožom. Istraživanja pokazuju kako konzumacija ulja sjemenki konoplje može pomoći kod ekcema kože te smanjiti neugodne simptome poput svrbeža kože.

Probava

Poznato je kako je za optimalno zdravlje probavnog sustava, između ostalog, potrebno osigurati adekvatan unos prehrambenih vlakana. Dobra vijest je da neoljuštene sjemenke konoplje predstavljaju odličan izvor i topljivih i netopljivih vlakana zbog čega njihovom konzumacijom možemo značajno doprinijeti ukupnom dnevnom unosu vlakana. 

Ženske tegobe

Više od 80% žena u reproduktivnoj dobi osjeća tjelesne i emocionalne simptome uzorokovane predmenstrualnim sindromom, PMS-om. Smatra se kako su ovi simptomi vrlo vjerojatno povezani s osjetljivošću na hormon prolaktin. Gama – linolenska kiselina (GLA), koju nalazimo u sjemenkama konoplje, u našem tijelu služi kao „sirovina“ za proizvodnju prostaglandina E1, molekule koja utječe na smanjenje učinka prolaktina. Rezultati studije objavljene 2011. godine u znanstvenom časopisu Reproductive Health pokazali su da uzimanje 1 grama esencijalnih masnih kiselina dnevno, uljučujući 210 mg GLA, može pomoći značajno smanjiti simptome PMS-a.

Sjemenke konoplje u kuhinji

Načina za upotrebu sjemenki konoplje zaista je mnogo. Mogu se koristiti cijele kao dodatak salatama, ukusnim varivima, smoothiesima ili kuhanim kašama za doručak. Mljevene sjemenke konoplje poslužit će kao odlična alternativa uobičajenim vrstama brašna u pripremi kruha i različitih slastica. Osim toga, vrlo je popularno i konopljino ulje koje se dobiva mehaničkim hladnim prešanjem sjemenki industrijske konoplje. Ovo ulje idealno je za pripremu salata i drugih hladnih jela, a ukoliko ga želimo dodati toplim jelima, treba pripaziti da temperatura jela ne prelazi 100 °C.

 

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Kardiovaskularne bolesti

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Nutricionizam

Bol i nelagoda na lijevoj strani trbuha

Kardiovaskularna rehabilitacija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLoše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

SHBG

Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa […]

Nutricionizam

Prehrana i raspoloženje

Disbioza

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePosljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]