Ljekovite kineske gljive

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Iako se specifične vrste gljiva koriste u tradicionalnoj kineskoj biljnoj medicini već tisućama godina, njihova medicinska svojstva i zdravstvene blagodati moderna znanost otkriva tek sada.

Iako se specifične vrste gljiva koriste u tradicionalnoj kineskoj biljnoj medicini već tisućama godina, njihova medicinska svojstva i zdravstvene blagodati moderna znanost otkriva tek sada. Reishi, maitake, shiitake, cordyceps vrste su koje se najintenzivnije istražuju i pokazuju obećavajuće rezultate u kliničkim studijama. 

Ljekovite kineske gljive bogate su polisaharidima koji su djelomično zaslužni za povoljne učinke ovih gljiva. Brojne studije koje se provode nastoje rasvijetliti povoljan učinak ovih gljiva na karcinom, AIDS, hepatitis, dijebetes, povišeni krvni tlak i kolesterol te bolesti jetre i bubrega.

Reishi

Reishi gljive rastu divlje na istrunulim panjevima i drvima u obalnim područjima Kine. Mesnati dio gljive koristi se u medicinske svrhe. Reishi postoje u nekoliko različitih boja, a crvene gljive najčešće se koriste i komercijalno kultiviraju u Sjevernoj Americi, Kini, Tajvanu, Japanu i Koreji.

Reishi sadrže nekoliko osnovnih aktivnih tvari s povoljnim djelovanjem na organizam čovjeka, primjerice biljne sterole, kumarin, manitol, polisaharide i triterpenoide ganoderične kiseline. Ganoderične kiseline mogu igrati važnu ulogu u sniženju povišenog krvnog tlaka i sniženju lošeg (LDL) kolesterola. Ovi specifični spojevi iz skupine triterpenoida također pomažu u smanjenju ‘ljepljivosti’ krvnih platela, što je važan čimbenik za smanjenje rizika od koronarne bolesti srca.
Znanstvenici s Instituta Linus Pauling otkrili su da reishi potiče aktivaciju T-stanica i proizvodnju antitijela, važnih za dobru funkciju imunološkog sustava.

Maitake

Maitake je gliva pozamašnih dimenzija, koja raste duboko u planinama sjeveroistočnog Japana te u Sjevernoj Americi i Europi. Poznata je zbog privlačnog okusa i zdravstvenih blagodati, a popularno ime joj je ‘gljiva koja pleše’. Postoji legenda da onaj koji pronađe ovu rijetku gljivu zapleše od radosti. Vjerojatno je ovaj naziv povezan i sa samim izgledom gljive – slojevi tijela gljive se preklapaju, stvarajući privid leptira koji plešu.

Zajednička karakteristika svih kineskih ljekovitih gljiiva je sadržaj polisaharida. Ove aktivne tvari potpomažu funkcije imunološkog sustava i u stručnoj literaturi se nazivaju imunomodulatori. Polisaharidi prisutni u gljivama maitake imaju jedinstvenu strukturu i u laboratorijskim studijama pokazuju najbolje rezultate. Osnovni polisaharid beta-D-glukan dobro se apsorbira kada se uzima oralnim putem, a ispituje se kao potencijalni ljekoviti pripravak za prevenciju i terapiju karcinoma i potporna terapija kod infekcije HIV-om. Studije provedene na životinjama ukazuju na povoljno djelovanje ovih gljiva na sniženje povišene razine kolesterola i triglicerida u serumu. Ova su istraživanja tek preliminarna i zahtijevaju kliničke studije koje će potvrditi navedene hipoteze.

Cordyceps

Cordyceps je rijetka i egzotična medicinska gljiva, poznata u Kini već stoljećima. Uvijek je bila rijetka i velikoj većini nedostupna. U vrijeme kineske dinastije Ming bila je skuplja od srebra. Stoga je bila dostupna vladarima i bogatoj aristokraciji. Svoj prodor na tržište zapadnog svijeta bilježi tek posljednjih dvadesetak godina. Tijekom tog vremena, moderna znanost pozabavila se proučavanjem medicinskih moći i došla obećavajućih spoznaja.
Cordyceps sadrži široku paletu potencijalno važnih sastojaka, uključujući polisaharide, ophiochordin (supstancu s antibiotičkim djelovanjem), cordycepin, cordypiridone, nukleozide, bioksantracene i biljne sterole.
Postoje klinički pokusi koji podržavaju učinkovitost cordyceps-a, posebice kod bolesti bubrega, jetre i problema s imunološkim sustavom. Brojne studije ukazuju da cordyceps može imati antikarcinogeno, imunomodulatorno i antioksidativno djelovanje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]