Zašto je važan adekvatan unos DHA tijekom trudnoće?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Najčešće pitanje koje si trudnice postavljaju jest unose li dovoljno hranjivih tvari koje su im potrebne za pravilan rast i razvoj njihove bebe. Jedan od izuzetno važnih nutrijenata tijekom trudnoće je dokozaheksaenska masna kiselina (DHA) koja pripada skupini esencijalnih omega – 3 masnih kiselina.

Kao gradivna komponenta, DHA je uključena u rast i razvoj ploda, a istraživanja pokazuju kako se adekvatnim unosom ove masne kiseline tijekom trudnoće čak može smanjiti rizik od prijevremenog poroda.

Trudnicama se preporučuje da svakodnevno unose oko 200 mg dokozaheksaenske masne kiseline. Izvrstan izvor DHA su riba i drugi morski stanovnici, poput lososa, skuše, sardine, kamenica, kozica i rakova. Ako je prehrana trudnica siromašna spomenutim namirnicama, od velike koristi mogu biti dodaci prehrani koji sadrže ovu vrstu omega – 3 masnih kiselina.

Zašto je DHA važna u trudnoći?

Dokozaheksaenska kiselina je vrsta omega – 3 masne kiseline koja igra ključnu ulogu u svim stanicama tijela. Kako bi naš mozak, oči ili koža bili u optimalnome stanju, potrebno je razinu DHA održavati adekvatnom.

Budući da organizam nije u stanju proizvesti značajne količine ove esencijalne masne kiseline, izuzetno je važno potrebe za DHA zadovoljiti prehranom (i dodacima prehrani), a posebice u razdoblju trudnoće.

DHA je u trudnoći potrebna za:

  • pravilan razvoj mozga
  • razvoj živčanog sustava
  • razvoj oka

Osim toga, važno je spomenuti kako je DHA najzastupljenija vrsta masti u mozgu te može imati utjecaj na razvoj kognitivnih sposobnosti, uključujući i raspon pažnje kod dojenčadi. Međutim, znanstvene studije novijeg datuma pokazuju da DHA ne samo da igra kritičnu ulogu za zdravlje bebe, već ima pozitivno djelovanje i na zdravlje buduće majke.

Najnovije crtice i iz znanosti

Dosadašnji rezultati istraživanja u kojima su sudjelovale trudnice prikazali su kako je veći unos DHA imao povoljniji utjecaj na brzinu te varijabilnost otkucaja srca, naspram manje doze ovih omega – 3 masnih kiselina.

Najčvršći dokazi koristi uzimanja omega-3 masnih kiselina za vrijeme trudnoće vezani su za sprječavanje preuranjenog poroda. Rezultati studije „Kansas University DHA Outcomes Study“ (KUDOS) prikazali su kako je uzimanje 600 mg DHA u obliku dodatka prehrani tijekom drugog i trećeg tromjesečja značajno smanjila pojavu preuranjenog poroda. Globalna organizacija za EPA i DHA omega – 3 masne kiseline (GOED) primijetila je da su dokazi toliko čvrsti, tako da se od prošle godine uzimanje omega – 3 masnih kiselina kao dodatka prehrani čak preporučuje i u australskim smjernicama za trudnoću.

Nova studija uključila je 300 ispitanica između 12. i 20. tjedna trudnoće, nasumično podijeljenih u dvije skupine, od kojih je jedna uzimala nižu dozu DHA (200 mg), a druga višu (800 mg) do poroda. Rezultati su pokazali kako su trudnice koje su uzimale višu dozu DHA imale niže otkucaje srca, niži simpatički indeks te više parametre varijabilnosti otkucaja srca, naspram onih koje su uzimale nižu dozu. Iako se isprva čini kako je varijabilnost otkucaja srca nešto nepoželjno, to zapravo ukazuje da se tijelo može dobro prilagoditi na razne promjene.

Od ranije je poznato kako DHA utječe na brzinu otkucaja srca i varijabilnost otkucaja srca u fetusa te u osoba iz svih dobnih skupina, međutim ovo su prva saznanja takvog učinka u trudnica. Stoga se može zaključiti kako bi trudnice svakako imale koristi od dodatnog uzimanje DHA masne kiseline.

Literatura:

Christifano, D.N., Chollet-Hinton, L., Mathis, N.B., Gajewski, B.J., Carlson, S.E.,Colombo, J., Gustafson, K.M. (2022) DHA Supplementation during Pregnacy Enhances Maternal Vagally-Mediated Cardiac Autonomic Control in Humans. The Journal of Nutrition.  

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

nokti u trudnoći

Kožne promjene u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePromjene na koži tijekom trudnoće vrlo su česte i zapaža ih gotovo svaka trudnica. Neke promjene su toliko učestale da se ne ubrajaju u bolesti i smatraju se normalnim fiziološkim promjenama u trudnoći, jer dolazi do hormonskih promjena koje se očituju na koži, kosi i noktima. Određene kožne bolesti nastaju isključivo u trudnoći (impetigo herpetiformis, […]

Omega 3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Trudnoća

Kako zatražiti prekid trudnoće u 18. tjednu uz odobrenje komisije?

Anhidramnij

Oligohiramnij i anhidramnij

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLatinski oligohydramnion je stanje u trudnoći smanjene količine plodove vode, odnosno količina plodove vode manje od 500ml. Ultrazvučnom procjenom količine plodove vode, AFI je manji od 5. Latinski anhydramnion označuje potpuni nedostatak plodove vode. Olihogidramnij se nalazi od 0,5 do 8 % trudnoća. Prognoza i liječenje ovise o gestacijskog dobi (tjednima trudnoće) u kojoj se […]

Trudnoća

Može li navedena tableta i CT snimanje prije saznanja o trudnoći naštetiti plodu?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?