Važnost tjelovježbe u procesu mršavljenja

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Soja je namirnica visoke hranjive vrijednosti jer sadrži obilje proteina i fitokemikalija, a malo masti.

Kako bi proces mršavljenja bio uspješan važno je pridržavati se osnovnog pravila, jednostavne  računice koja kaže kako potrošnja mora biti veća od unosa. Redovitom tjelovježbom povećavamo potrošnju energije i uvelike si možemo olakšati put do cilja, međutim novije znanstvene spoznaje ukazuju kako je uloga tjelesne aktivnosti puno značajnija od pukog gubljenja kalorija unesenih hranom.

Tjelovježba mijenja kemijsku ravnotežu u mozgu

Istraživanje na životinjskom modelu pokazalo je kako su pretili miševi nakon vježbanja na pokretnoj traci ili nakon plivanja unosili puno manje hrane od pretilih miševa sjedilačkog načina života. Pretili miševi su nakon odrađene tjelovježbe konzumirali gotovo jednake količine hrane kao i vitki miševi. Dodatnim istraživanjem znanstvenici su uspjeli otkriti kako tjelovježba ima utjecaj na kemijsku ravnotežu u mozgu. Tijelo sve informacije o nutritivnom statusu šalje u hipotalamus u mozgu, koji na temelju prikupljenih informacija, otpušta višestruke metaboličke signalne molekule poput inzulina i leptina u svrhu održanja homeostaze. U slučaju prejedanja i pretilosti može se razviti neosjetljivost hipotalamusa na inzulin i leptin. Pokazalo se kako tjelovježba može popraviti narušenu ravnotežu i na taj način prevenirati nastanak ili liječiti srodne metaboličke poremećaje.

Dugotrajne posljedice sjedilačkog načina života

Učinke sjedilačkog načina života na organizam teško je poništiti pa čak i kada se radi o kraćem vremenskom razdoblju prekomjernog unosa hrane i nedostatka tjelesne aktivnosti. To je pokazala i studija švedskih znanstvenika u kojoj je sudjelovalo 18 zdravih ispitanika prosječne dobi 26 godina, normalne tjelesne mase koji su u ime znanosti bili voljni povećati svoju tjelesnu masu 5 do 15 %. Tijekom 4 tjedna prekomjernog unosa i minimalne tjelesne aktivnosti ispitanici su se u prosjeku udebljali oko 7 kilograma i pritom povećali i postotak masnog tkiva u tijelu. Nakon što su se vratili svom uobičajenom načinu života, u šest mjeseci su u prosjeku izgubili oko 70 % nagomilanih kilograma. Međutim, unatoč gubitku kilograma, ispitanicima se nije promijenio i postotak masnog tkiva u tijelu. Na početku istraživanja ispitanici su imali prosječno 20 % masnog tkiva u tijelu, a godinu dana nakon oko 24 %. Mjerenje koje je izvršeno dvije i pol godine nakon jednomjesečnog nakupljanja kilograma zabilježilo je kako su u prosjeku težili 3 kg više od kontrolne skupine koja se pridržavala svog uobičajenog načina života. Ovo nam istraživanje ukazuje kako se i zdravi, mladi ljudi normalne tjelesne mase moraju redovito baviti tjelesnom aktivnošću i ne dozvoliti si epizode debljanja koje ostavljaju dugotrajne posljedice.

Debljina je bolest modernog doba epidemijskih razmjera koja uzrokuje mnoge ozbiljne zdravstvene probleme. U borbi protiv debljine tjelovježba predstavlja moćno oruđe, a u cilju bolje zdravstvene, ali i ekonomske situacije populacije, njezina bi se važnost trebala češće naglašavati poglavito među najmlađima.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Arterijska hipertenzija

Zatajivanje srca i arterijska hipertenzija – 1.dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU razvijenim zemljama od 1 do 3 % odraslih osoba boluje od zatajivanja srca. S dobi raste učestalost obolijevanja od srčanog zatajenja – čak 10 % osoba starijih od 70 godina boluje od ove bolesti. U tim zemljama bilježi se sve veća prevalencija arterijske hipertenzije, na što značajno utječe i rast udjela starije populacije. Arterijska […]

Proljev

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Antibiotici

Antibiotici

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAntibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Djeluju tako da uništavaju bakterije ili sprječavaju njihovo razmnožavanje. Ne djeluju protiv virusa (npr. gripe ili prehlade). Antibiotici se koriste u liječenju:• Infekcija dišnog sustava (npr. streptokokna angina, upala pluća)• Mokraćnih infekcija• Kožnih i mekih tkiva• Teških sistemskih infekcija (npr. sepsa) Pravilna primjena antibiotika:• Smanjuje […]

Sinusi

Što može uzrokovati pritisak u glavi, curenje iz sinusa i nelagodu nakon kofeina?

Nesanica

Gdje se mogu uključiti u kognitivno-bihevioralnu terapiju za nesanicu?

Angina

Streptokokna angina kod djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteStreptokokna angina, poznata i kao gnojna angina, česta je bakterijska infekcija ždrijela kod djece, uzrokovana najčešće bakterijom Streptococcus pyogenes (β-hemolitički streptokok grupe A). Pravilna dijagnostika i liječenje ključni su za sprječavanje komplikacija poput reumatske groznice i glomerulonefritisa. Streptokokna angina čini 20–30 % slučajeva faringitisa u dječjoj dobi, osobito u dobi od 5 do 15 godina. […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]