Važnost tjelovježbe u procesu mršavljenja

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Soja je namirnica visoke hranjive vrijednosti jer sadrži obilje proteina i fitokemikalija, a malo masti.

Kako bi proces mršavljenja bio uspješan važno je pridržavati se osnovnog pravila, jednostavne  računice koja kaže kako potrošnja mora biti veća od unosa. Redovitom tjelovježbom povećavamo potrošnju energije i uvelike si možemo olakšati put do cilja, međutim novije znanstvene spoznaje ukazuju kako je uloga tjelesne aktivnosti puno značajnija od pukog gubljenja kalorija unesenih hranom.

Tjelovježba mijenja kemijsku ravnotežu u mozgu

Istraživanje na životinjskom modelu pokazalo je kako su pretili miševi nakon vježbanja na pokretnoj traci ili nakon plivanja unosili puno manje hrane od pretilih miševa sjedilačkog načina života. Pretili miševi su nakon odrađene tjelovježbe konzumirali gotovo jednake količine hrane kao i vitki miševi. Dodatnim istraživanjem znanstvenici su uspjeli otkriti kako tjelovježba ima utjecaj na kemijsku ravnotežu u mozgu. Tijelo sve informacije o nutritivnom statusu šalje u hipotalamus u mozgu, koji na temelju prikupljenih informacija, otpušta višestruke metaboličke signalne molekule poput inzulina i leptina u svrhu održanja homeostaze. U slučaju prejedanja i pretilosti može se razviti neosjetljivost hipotalamusa na inzulin i leptin. Pokazalo se kako tjelovježba može popraviti narušenu ravnotežu i na taj način prevenirati nastanak ili liječiti srodne metaboličke poremećaje.

Dugotrajne posljedice sjedilačkog načina života

Učinke sjedilačkog načina života na organizam teško je poništiti pa čak i kada se radi o kraćem vremenskom razdoblju prekomjernog unosa hrane i nedostatka tjelesne aktivnosti. To je pokazala i studija švedskih znanstvenika u kojoj je sudjelovalo 18 zdravih ispitanika prosječne dobi 26 godina, normalne tjelesne mase koji su u ime znanosti bili voljni povećati svoju tjelesnu masu 5 do 15 %. Tijekom 4 tjedna prekomjernog unosa i minimalne tjelesne aktivnosti ispitanici su se u prosjeku udebljali oko 7 kilograma i pritom povećali i postotak masnog tkiva u tijelu. Nakon što su se vratili svom uobičajenom načinu života, u šest mjeseci su u prosjeku izgubili oko 70 % nagomilanih kilograma. Međutim, unatoč gubitku kilograma, ispitanicima se nije promijenio i postotak masnog tkiva u tijelu. Na početku istraživanja ispitanici su imali prosječno 20 % masnog tkiva u tijelu, a godinu dana nakon oko 24 %. Mjerenje koje je izvršeno dvije i pol godine nakon jednomjesečnog nakupljanja kilograma zabilježilo je kako su u prosjeku težili 3 kg više od kontrolne skupine koja se pridržavala svog uobičajenog načina života. Ovo nam istraživanje ukazuje kako se i zdravi, mladi ljudi normalne tjelesne mase moraju redovito baviti tjelesnom aktivnošću i ne dozvoliti si epizode debljanja koje ostavljaju dugotrajne posljedice.

Debljina je bolest modernog doba epidemijskih razmjera koja uzrokuje mnoge ozbiljne zdravstvene probleme. U borbi protiv debljine tjelovježba predstavlja moćno oruđe, a u cilju bolje zdravstvene, ali i ekonomske situacije populacije, njezina bi se važnost trebala češće naglašavati poglavito među najmlađima.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Trzaj Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Trzaj Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Imunološke komplikacije Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Osteonekroza Depositphotos_548151614_L

Degenerativna ozljeda meniska – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRadiološka dijagnostika Magnetna rezonancija (MR) je rijetko indicirana kao prva linija radiološke pretrage za bol u zglobu koljena kod osoba srednje i starije dobi. Ovaj pregled može biti potreban ako neoperativno liječenje nije bilo uspješno, kod jake boli kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska ili isključile druge diferencijalne dijagnoze. Magnetska rezonancija (MR) je zlatni […]

Kolutanje očiju

Što može uzrokovati osjećaj lebdenja i kolutanja očiju u glavi?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]