Uloga vitamina D kod ublažavanja menstrualnih bolova

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Bol, grčevi i neugoda tijekom menstruacije normalna su pojava međutim, jaku bol koja onemogućuje provođenje svakodnevnih aktivnosti ne bismo trebali smatrati normalnim stanjem.

Bolna menstruacija naziva se još i dismenoreja i postoje dva tipa dismenoreje: primarna i sekundarna. Primarna dismenoreja odnosi se na bol neposredno prije i tijekom menstruacije, dok sekundarna dismenoreja predstavlja pojavu menstrualne boli kasnije u životu i podrazumijeva organsku bolest kao razlog nastanka bolnih menstruacija poput endometrioze, adenomioze, fibroma ili mioma i upale zdjelice. Primarna dismenoreja uzrokuje nelagodu i bol tijekom menstruacije, uključujući grčeve u donjem dijelu trbuha, koji se ponekad šire prema donjem dijelu leđa ili bedrima. Ovi simptomi mogu značajno utjecati na kvalitetu života žena koje pate od ovog stanja.

Trenutno dostupne metode liječenja dismenoreje uključuju nesteroidne protuupalne lijekove i oralne kontracepcijske pilule. Međutim, obje opcije mogu uzrokovati značajne nuspojave poput peptičkih ulkusa, hormonalnih problema i poteškoća s ostvarivanjem trudnoće.

Prirodne metode ublažavanja simptoma dismenoreje

Prirodne metode koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma bez upotrebe lijekova su tjelovježba i konzumacija primjerice đumbira, cimeta, kurkumina, ribljeg ulja i određenih vitamina i minerala.

Vitamin D ima dokazana protuupalna svojstva zbog čega se ovaj vitamin ističe kao jedan od potencijalno korisnih dodataka prehrani kod dismenoreje. Osim protuupalnog djelovanja, činjenica da je gen receptora vitamina D (VDR) uključen u patogenezu menstrualne disfunkcije također ukazuje da vitamin D igra važnu ulogu u ženskom zdravlju.

Kako bi se procijenila učinkovitost vitamina D u ublažavanju primarne dismenorejske boli, proveden je sustavan pregled i meta-analiza dostupnih slučajno kontroliranih studija (RCT). Tim istraživača koristio je sedam baza podataka, uključujući PubMed, Medline i Web of Science, koristeći stroge kriterije uključivanja i relevantne ključne riječi. Ukupno je pronađeno devet odgovarajućih RCT-ova objavljenih u posljednjih deset godina.

Rezultati su pokazali da uzimanje dodataka vitamina D značajno smanjuje simptome boli povezane s dismenorejom. Naročito su razine boli bile značajno niže kada je prosječna tjedna doza vitamina D bila veća od 50 000 IU. Nadalje, primijećeno je da se simptomi ublažavaju bez obzira na trajanje doze i interval ako se konzumira više od 50 000 IU tjedno tijekom osam tjedana.

Mehanizam djelovanja vitamina D

Mehanizam djelovanja vitamina D povezan je s regulacijom priljeva kalcija u mišićima. Kalcij ima ulogu stabilizatora koji može regulirati živčane signale i povezane simptome dismenoreje. Vitamin D, poznat i kao kalciferol, može modulirati razine prostaglandina (PG) i kalcijevu homeostazu, što doprinosi ublažavanju simptoma dismenoreje.

Rezultati ukazuju na jasnu povezanost između vitamina D i boli povezane s dismenorejom. S obzirom na visoku učestalost žena koje pate od ovih simptoma i one s nedostatkom vitamina D, ovo istraživanje ističe potencijalnu korist suplementacije kao učinkovite opcije kliničkog liječenja.

Literatura:

  • Chen Y-C, Chiang Y-F, Lin Y-J, Huang K-C, Chen H-Y, Hamdy NM, Huang T-C, Chang H-Y, Shieh T-M, Huang Y-J, et al. Effect of Vitamin D Supplementation on Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. Nutrients. 2023; 15(13):2830.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?