Terapija željezom poboljšava memoriju, pažnju i učenje kod mladih

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta

Bez obzira na smanjenje deficita prehrambenih sastojaka diljem svijeta, nedostatak željeza u organizmu i dalje ostaje najčešći nutritivni deficit koji jednako često zahvaća razvijene zemlje Zapada kao i nerazvijene zemlje svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da je trenutno u svijetu 2 milijarde ljudi anemično te dvostruko toliko stanovnika ima deficijenciju (nedostatak) željeza u organizmu, a najosjetljivije skupine su djeca i žene reproduktivne dobi. Kao posljedica nedostatka željeza osim klasičnih simptoma anemije (ovaj tip anemije je sideropenijska anemija, hipokromna mikrocitna) javljaju se i promjene metabolizma energije, imunološkog odgovora, smanjenje kognitivnih funkcija poput memorije, pažnje i učenja, te se registriraju i promjene u ponašanju. Nedavne studije su utvrdile smanjenje kognitivnih funkcija kao posljedicu nedostatka željeza kod žena u Africi tijekom prve godine nakon poroda.

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država nedavno su proveli istraživanje na ženama generativne dobi (od 18 do 35 godina) kako bi utvrdili kako razina željeza u organizmu utječe na kognitivne funkcije (memoriju, učenje, pažnju), te su ih podijelili u skupinu koja je liječena željezom i na kontrolnu skupinu koja je dobivala palcebo. Rezultati istraživanja ukazuju da su žene sa normalnom razinom željeza imale bolje rezultate testova ispitivanja kognitivnih funkcija. Kod onih sa nedostakom željeza koje su potom liječene preparatima željeza, dolazi do znatnog poboljšanja u učenju, pamćenju i pažnji, čak se registrira poboljšanje od 5-7 puta.

Ako osjetite da imate probleme s pažnjom, pamćenjem i učenjem, posebno ako ste nedavno rodili ili ako roditelji primjete slične tegobe kod svog djeteta te poteškoće u školi, obavezno se javite svom obiteljskom liječniku kako bi analizom iz krvi utvrdio razinu željeza. U slučaju nedostatka željeza u organizmu, preporuča se terapija preparatima željeza ne samo do poboljšanja krvnih nalaza već dok se ne popune rezerve u tijelu.

Terapija:  Fersan Forte  tbl.

Literatura: Am J Clin Nutr 2007;85:778–87. 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Digitalne tehnologije

Mladi i digitalne tehnologije – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDigitalni tehnologije formiraju novu okolinu u kojoj svi živimo, posebno mladi. Društveni život se posljedično razvija sukladno tome. Proces odrastanja danas je raznolikiji, ali i postupniji. Velik broj upoznavanja, razvijanja novih odnosa, razgovora s partnerom ili prijateljima, prekida odnosa, privatnih odnosa, sklapanja poslovnih dogovora, se odvija online. Mnogima je to danas već istovjetno fizičkoj komunikaciji […]

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Željezo

Željezo i umor – što mi je činiti?

Migrenski napad

Migrena i pamćenje

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteMigrena je jedan od najčešćih neuroloških problema i najčešći uzrok vrsta primarnih glavobolja te jedan od najčešćih bolnih sindroma uopće. Javlja se u do 15% opće populacije, češća je u žena mlađe i srednje životne dobi. Statistika navodi da zahvaća čak do 25% žena te oko 9% muškaraca. Napadi intenzivne glavobolje karakteristični za migrenu mogu […]

Željezo

Što je moglo uzrokovati povišeno željezo?

Pika

Sideropenična anemija – anemija zbog nedostatka željeza

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteAnemija je stanje u kojem je snižena koncentracija hemoglobina u krvi, zbog čega se smanjuje sposobnost krvi da prenosi kisik. Najčešća anemija dječje dobi je ona uzrokovana nedostatkom željeza. Što je hemoglobin i zašto je bitno željezo? Crvene krvne stanice (eritrociti) prenose kisik pomoću hemoglobina, složenog proteina koji u svojoj strukturi sadrži željezo. Manjak željeza […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]