Razlozi zašto dijete nisu učinkovite

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Mršavljenje je jedna od najčešćih novogodišnjih odluka međutim procjenjuje se kako se samo 20 posto ljudi uspješno riješi prekomjernih kilograma. Mršavljenje je vještina koja se stječe vježbom, a osim vježbe za uspjeh.

Mršavljenje je jedna od najčešćih novogodišnjih odluka međutim procjenjuje se kako se samo 20 posto ljudi uspješno riješi prekomjernih kilograma. Mršavljenje je vještina koja se stječe vježbom, a osim vježbe za uspjeh je nužan i kvalitetan savjet.  Nekoliko je razloga zašto ljudi nisu uspješniji u gubljenju kilograma.

Pogrešna procjena konzumiranih kalorija

Osobe na dijeti često podcjenjuju kalorije koje su unijele tijekom dana. Stoga se preporuča voditi dnevnik prehrane i bilježiti svu hranu koja se unosi. Kako bi se pratila veličina porcije koja se konzumira preporuča se koristiti šalice i žlice kao mjerne instrumente. Hrana koja se konzumira izvan kuće najčešće ima više kalorija od obroka koji se pripremaju doma pa je mudro imati što više samostalno pripremljenih obroka.

Krećemo se manje nego što mislimo

Prosječno je potrebno smanjiti unos hrane za 500 kalorija kako bi izgubilo pola kilograma tjelesne mase. Ako 500 kalorija prevedemo u minute tjelovježbe dobije se računica da se gubitak od pola kilograma postiže svakodnevnom intenzivnom tjelovježbom u trajanju od 60 minuta. Realističniji cilj bi bio povećati tjelovježbu na 30 minuta umjerenog do jakog intenziteta nekoliko puta tjedno. I hodanje može značajno djelovati na zdravlje i ostvarivanje poželjne tjelesne mase. Preporuka je pomoću pedometra mjeriti korake i pokušati dostići 10 000 koraka u danu. Međutim, valja imati na umu da se kod povećanja tjelovježbe ne povećava i unos kalorija. Mnogi ljudi s viškom kilograma posjeduju sobni bicikl, ali ga nemaju naviku koristiti za vježbanje već kao vješalicu za odjeću. Preporuča se sobni bicikl postaviti ispred televizora pa vrijeme koje se inače provodi sjedeći bilo bi mudrije provesti u okretanju pedala.

Loš raspored obroka

Kako bi se spriječilo usporavanje metabolizma potrebno je održavati glukozu u krvi stabilnom tijekom cijelog dana. Doručak bi trebalo konzumirati unutar pola sata od buđenja, a obroci u ostatku dana bi trebali biti redoviti što znači svaka 3 do 4 sata. Između obroka preporuča se grickati suho i svježe voće, orašaste plodove, fermentirane mliječne proizvode i integralne krekere.

Za dobru liniju ključan je dobar san

Studije pokazuju kako osobe koje spavaju manje od 6 sati imaju više razine hormona gladi – grelina u krvi. Grelin stimulira želju za unosom ugljikohidratne i visoko kalorične hrane. Također, nedostatak sna stimulira i hormon stresa – kortizol koji dovodi do povećanja tjelesne mase.

Uspješna dijeta je ona koja uđe u naviku i postane cjeloživotna praksa. Evo nekoliko savjeta kako uspješnije mršavjeti:

  • očistite kuhinjski pult od sve hrane osim voća,
  • nemojte jesti hranu direktno iz pakiranja nego servirajte na tanjur,
  • obavezno doručkujte unutar sat vremena od buđenja,
  • svaka 3 – 4 sata nešto pojedite te
  • nakon svakog zalogaja odložite pribor za jelo kako biste sporije jeli.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]