Pecamo vitamin D – za zdravlje i imunitet

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Jedan od načina da tijelo pripremimo za zimu je pravilna prehrana i izbor namirnica koje obiluju vitaminom D, neophodnim za snažan imunitet.

Na više načina možemo ojačati svoje tijelo da bismo ga što uspješnije pripremili za hladnije dane s kojima počinjemo osjećati nedostatak sunčeve svjetlosti i time vitamina D, koji je opet ključan za izgradnju imuniteta.
Baš je zato važno znati prepoznati suptilne signale koje nam tijelo šalje, jer sam organizam najbolje zna što mu nedostaje. Zato se nećemo odupirati ako sama ruka posegne za konzervom sardine kako bi je otvorila i stavila na tanjur.
Naime, upravo ta mala plava riba krije u sebi riznicu vitamina D, bitnog za brojne tjelesne funkcije. Jer osim što daje snagu mišićima i štiti od dijabetesa, smanjuje upalne procese i potiče imunitet, toliko bitan u danima kada ne dobivamo dovoljno sunčeve svjetlosti.
Ljudsko tijelo treba vitamin D kojega dobiva izravno od sunčeve svjetlosti, a što je opet povezano s apsorpcijom kalcija i time izravno utječe na kvalitetu naših kostiju i zuba.

Vitamin Mediterana

Odgovor na pitanje kako unijeti dovoljno vitamina D nam je doslovno ponuđeno na tanjuru, budući da prehrana ima iznimno bitnu ulogu u izgradnji imuniteta, a prvi izbor su nam u ovom slučaju sardine, losos i skuša. S obzirom na ta saznanja, mogli bismo vitamin D slobodno nazvati i vitaminom Mediterana, jer pravo bogatstvo vitamina dolazi upravo iz mora i treba ga samo znati iskoristiti. Uvjerili smo se već da boje na tanjuru mogu podići raspoloženje u sivim danima, a upravo je šarena salata sa Eva sardinama, https://www.coolinarika.com/recept/sarena-salata-sa-sardinama/ , ono što nam je sada potrebno.

Optimalan unos vitamina D u organizam može spriječiti razvoj kroničnih bolesti te:

• otporan je na visoke temperature
• utječe na sprječavanje ili odlaganje pojave osteopenije i osteoporoze, odnosno rahitisa kod djece
• topiv je u mastima i stoga teže dostupan u krv
• može spriječiti upalne procese stanica

Kako biste izbjegli prehlade, a znamo da su one učestalije u jesenskim i zimskim danima, preporuka je nadoknaditi D vitamin unosom namirnica koje ga sadrže u količinama potrebnima tijelu.
Budući da je vrlo dobar izvor vitamina D kojima možemo „pokriti“ dio dnevnih potreba u plavoj ribi, uključujući i konzerviranu, preostaje još samo uživati u prehrani bogatoj mineralima i vitaminima, poput tarta s rajčicama, https://www.coolinarika.com/recept/tart-sa-sardinama-i-rajcicama/.
Za sve vas koji želite znati više ili otkriti još velikih tajni koje krije skromna mala sardina, doznajte https://www.coolinarika.com/magazin/clanak/jeste-li-znali-za-ove-prednosti-konzervirane-ribe//.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Vitamin D

Smjernice za prehranu kod PCOS

Bol

Osteoporoza

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOsteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Super hrana

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteU doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Imunitet

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteIako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Trudnoća

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]

Vitamin D

Probiotici, vitamin K i vitamin D za novorođenče i malo dojenče?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute