Pecamo vitamin D – za zdravlje i imunitet

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Jedan od načina da tijelo pripremimo za zimu je pravilna prehrana i izbor namirnica koje obiluju vitaminom D, neophodnim za snažan imunitet.

Na više načina možemo ojačati svoje tijelo da bismo ga što uspješnije pripremili za hladnije dane s kojima počinjemo osjećati nedostatak sunčeve svjetlosti i time vitamina D, koji je opet ključan za izgradnju imuniteta.
Baš je zato važno znati prepoznati suptilne signale koje nam tijelo šalje, jer sam organizam najbolje zna što mu nedostaje. Zato se nećemo odupirati ako sama ruka posegne za konzervom sardine kako bi je otvorila i stavila na tanjur.
Naime, upravo ta mala plava riba krije u sebi riznicu vitamina D, bitnog za brojne tjelesne funkcije. Jer osim što daje snagu mišićima i štiti od dijabetesa, smanjuje upalne procese i potiče imunitet, toliko bitan u danima kada ne dobivamo dovoljno sunčeve svjetlosti.
Ljudsko tijelo treba vitamin D kojega dobiva izravno od sunčeve svjetlosti, a što je opet povezano s apsorpcijom kalcija i time izravno utječe na kvalitetu naših kostiju i zuba.

Vitamin Mediterana

Odgovor na pitanje kako unijeti dovoljno vitamina D nam je doslovno ponuđeno na tanjuru, budući da prehrana ima iznimno bitnu ulogu u izgradnji imuniteta, a prvi izbor su nam u ovom slučaju sardine, losos i skuša. S obzirom na ta saznanja, mogli bismo vitamin D slobodno nazvati i vitaminom Mediterana, jer pravo bogatstvo vitamina dolazi upravo iz mora i treba ga samo znati iskoristiti. Uvjerili smo se već da boje na tanjuru mogu podići raspoloženje u sivim danima, a upravo je šarena salata sa Eva sardinama, https://www.coolinarika.com/recept/sarena-salata-sa-sardinama/ , ono što nam je sada potrebno.

Optimalan unos vitamina D u organizam može spriječiti razvoj kroničnih bolesti te:

• otporan je na visoke temperature
• utječe na sprječavanje ili odlaganje pojave osteopenije i osteoporoze, odnosno rahitisa kod djece
• topiv je u mastima i stoga teže dostupan u krv
• može spriječiti upalne procese stanica

Kako biste izbjegli prehlade, a znamo da su one učestalije u jesenskim i zimskim danima, preporuka je nadoknaditi D vitamin unosom namirnica koje ga sadrže u količinama potrebnima tijelu.
Budući da je vrlo dobar izvor vitamina D kojima možemo „pokriti“ dio dnevnih potreba u plavoj ribi, uključujući i konzerviranu, preostaje još samo uživati u prehrani bogatoj mineralima i vitaminima, poput tarta s rajčicama, https://www.coolinarika.com/recept/tart-sa-sardinama-i-rajcicama/.
Za sve vas koji želite znati više ili otkriti još velikih tajni koje krije skromna mala sardina, doznajte https://www.coolinarika.com/magazin/clanak/jeste-li-znali-za-ove-prednosti-konzervirane-ribe//.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

COVID-19

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Vitamin D

Smjernice za prehranu kod PCOS

Trudnoća

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]

Suplementacija vitamina D

Vitamin D – zvijezda zimskih mjeseci

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Vitamin D je esencijalan vitamin, topiv u mastima, koji tijelu pomaže u regulaciji kalcija i fosfora. Ujedno ima važnu ulogu u održavanju strukture naših kosti. U hrani i dodacima prehrani postoje različiti oblici vitamina D – D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Ovo je jedini vitamin koji se može stvoriti u našoj koži pod utjecajem sunčevog […]

Vitamin D

Probiotici, vitamin K i vitamin D za novorođenče i malo dojenče?

Grčevi

Uloga vitamina D kod ublažavanja menstrualnih bolova

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Bol, grčevi i neugoda tijekom menstruacije normalna su pojava međutim, jaku bol koja onemogućuje provođenje svakodnevnih aktivnosti ne bismo trebali smatrati normalnim stanjem. Bolna menstruacija naziva se još i dismenoreja i postoje dva tipa dismenoreje: primarna i sekundarna. Primarna dismenoreja odnosi se na bol neposredno prije i tijekom menstruacije, dok sekundarna dismenoreja predstavlja pojavu menstrualne […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]