Pametni školski obroci pripremljeni kod kuće

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Početak nove školske godine idealno je vrijeme i za nove ideje pripreme nutritivno kvalitetnih obroka koje djeca mogu ponijeti u školu za užinu.

Početak nove školske godine idealno je vrijeme i za nove ideje pripreme nutritivno kvalitetnih obroka koje djeca mogu ponijeti u školu za užinu. Ako pripremate hranu za izbirljivca, postoje jednostavne taktike koje vam mogu pomoći uvesti pravilne prehrambene navike kod vašeg djeteta.

Usvajanje pravilnih prehrambenih navika

Veliki broj roditelja brine unosi li njihovo dijete svakodnevno dovoljno hrane i nutrijenata, no jedno od osnovnih pravila je ne koristiti se metodama prisile ili potkupljivanja. Prisila može uzrokovati kod djeteta osjećaj tjeskobe i frustracije prilikom svakog obroka, a potkupljivanje slatkišima pretvara djecu u ljubitelje visoko kalorične masne i slatke hrane što može ostaviti posljedice na njihovu tjelesnu masu i zdravlje kasnije u odrasloj dobi. Istraživanja pokazuju da ako djecu učite kako je za normalan rad njihovog tijela potrebna različita hrana i objašnjavate kakav učinak na tijelo ostvaruje voće i povrće, djeca će samoinicijativno povećati njihov unosu prehrani. Također valja imati na umu da je djeci važno dozvoliti da sudjeluju u odabiru namirnica jer time jačaju sposobnost samostalne kontrole unosa hrane i učvršćuju prehrambene navike. Izbirljivoj djeci valja servirati manje porcije hrane te dopustiti da s vremenom sami traže još. Djeca obožavaju boje, pa što će obrok sadržavati više boja i raznih oblika, veće su šanse da će se djetetu svidjeti. I stariju djecu će oduševiti lubenica narezana u obliku zvjezde veličine njihove šake ili dinje u obliku srca nabodenih na štapić. Pokušajte djecu često voditi u kupovinu namirnica i dopustite im da sudjeluju u odabiru, a kod kuće ih potaknite da pomognu u pranju i pripremi voća i povrća, miješanju salate ili postavljanju stola. Prehrambene navike roditelja su ključne za navike djece. Postavite dobar primjer i s užitkom jedite voće i povrće. 

Jednostavni i kvalitetni obroci za školu

Ako vaše dijete ima naviku nositi užinu od kuće ili u školi nije zadovoljno izborom hrane slijedi nekoliko primjera što mu možete ponuditi. Od svih sendviča, u pravilu su najkvalitetniji sendviči oni napravljeni kod kuće. Umjesto majoneze namažite ih sirnim namazom pomiješanim s malo cikle kako bi dobio zanimljivu ružičastu boju ili domaćim namazom od slanutka, patlidžana ili ribe. Dodajte naribanu mrkvu, list zelene salate, povrtne klice, rajčicu, papriku, krastavac, a osnovu neka čini sir, pureća šunka, tvrdo kuhano jaje ili pak povrtni odrezak uz integralno pecivo. Uz sendvič djeci spakirajte i jogurt ili mlijeko i jabuku ili krušku.

Zgodna ideja su i povrtni zalogaji ispečeni u kalupu za muffine ili mini pite. Muffini i pite mogu biti napravljeni s kukuruznom krupicom ili tamnim brašnom s različitim povrćem poput naribanih tikvica, mrkve, špinata, kukuruza i slično.
I kolač može biti kvalitetna užina ako sadrži voće ili povrće poput bundeve ili mrkve i ako je napravljen s integralnim brašnom i umjerenom količinom šećera ili drugih sladila. Dobar primjer kvalitetne užine su i keksi sa zobenim pahuljicama u kombinaciji s mlijekom.

Za utaživanje male gladi tu su uvijek integralni krekeri ili sušeno voće i orašasti plodovi, a izaberite one vrste koja djeca vole poput sušenih banana ili očišćenog kikirikija iz ljuske. Pokušajte iznenaditi djecu, pa im zapakirajte paketiće kuhanog slanutka ili sirove mrkve narezane na štapiće. Kombinacija kvalitetnih obroka privlačnih djeci je mnogo, a budete li ustrajni i maštoviti, vaše će dijete zavoljeti hranu i usvojiti pravilne prehrambene navike.
 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Arterijska hipertenzija

Zatajivanje srca i arterijska hipertenzija – 1.dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU razvijenim zemljama od 1 do 3 % odraslih osoba boluje od zatajivanja srca. S dobi raste učestalost obolijevanja od srčanog zatajenja – čak 10 % osoba starijih od 70 godina boluje od ove bolesti. U tim zemljama bilježi se sve veća prevalencija arterijske hipertenzije, na što značajno utječe i rast udjela starije populacije. Arterijska […]

Proljev

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Antibiotici

Antibiotici

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAntibiotici su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Djeluju tako da uništavaju bakterije ili sprječavaju njihovo razmnožavanje. Ne djeluju protiv virusa (npr. gripe ili prehlade). Antibiotici se koriste u liječenju:• Infekcija dišnog sustava (npr. streptokokna angina, upala pluća)• Mokraćnih infekcija• Kožnih i mekih tkiva• Teških sistemskih infekcija (npr. sepsa) Pravilna primjena antibiotika:• Smanjuje […]

Sinusi

Što može uzrokovati pritisak u glavi, curenje iz sinusa i nelagodu nakon kofeina?

Angina

Streptokokna angina kod djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteStreptokokna angina, poznata i kao gnojna angina, česta je bakterijska infekcija ždrijela kod djece, uzrokovana najčešće bakterijom Streptococcus pyogenes (β-hemolitički streptokok grupe A). Pravilna dijagnostika i liječenje ključni su za sprječavanje komplikacija poput reumatske groznice i glomerulonefritisa. Streptokokna angina čini 20–30 % slučajeva faringitisa u dječjoj dobi, osobito u dobi od 5 do 15 godina. […]

Nesanica

Gdje se mogu uključiti u kognitivno-bihevioralnu terapiju za nesanicu?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?