Kapsule ribljeg ulja jednako učinkovite kao obrok plave ribe

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta

U posljednje vrijeme sve je veći broj znanstvenih dokaza o povoljnom učinku omega-3 masnih kiselina na zdravlje, a najviše se propisuju u svrhu prevencije bolesti srca i krvnih žila.

Omega-3 masne kiseline snizuju povišeni krvni tlak, povišenu razinu triglicerida te imaju i druge povoljne učinke u sprečavanju nastanaka i razvoja ateroskleroze. Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline, koje su neophodne za rast i razvoj čovjeka, ali ljudi nemaju mogućnost endogene sinteze stoga ih moramo unositi hranom, obično ribljim uljem. Ovim masnim kiselinama je bogata plava riba poput tune, lososa, morskog pasa, srdela. 

Znanstvene studije su dokazale da dodavanje omega-3 masnih kiselina u prehranu tijekom trudnoće ima povoljan učinak na zdravlje majke i djeteta:

  • poboljšavaju vidne i kognitivne funkcije kod djeteta, a učinak je vidljiv do 4. godine života,
  • preveniraju prijevremeni porod i preeklampsiju te postpartalnu depresiju kod rodilje.

Međutim, dugo se postavljalo pitanje što je učinkovitije – konzumirati riblje ulje putem obroka plave ribe jednom tjedno ili svakodnevno uzimati kapsule (1-2) ribljeg ulja koje su bogate dvama elementarnim masnim kiselinama: eikosapentaenoična (EPA) i dokosaheksaenoična kiseloina (DHA). Američki istraživači sa Saint Luke’s Mid America Heart Institute, Kansas City, su proveli studiju kako bi odgovorili na gore navedeno pitanje, a rezultati istraživanja su sljedeći:

Konzumacija jednakih količina masnih kiselina EPA i DHA koje su u ribljem ulju konzumirane putem plave ribe (losos, tuna) su jednako učinkovite kao svakodnevno uzimanje kapsula ribljeg ulja (1-2 kapsule dnevno).

Terapija: MAXI OMEGA-3  1-2 kapsule na dan nadomještaju tjedni obrok plave ribe!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Hair oiling

Mazanje kose uljom – Hair oiling

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLijepa i njegovana kosa zahtjeva redovitu i pravilnu njegu. Ona podrazumijeva, osim redovitog pranja, primjenu različitih sredstava u obliku seruma, regeneratora, maski, sprejeva koji se na nju nanose. Neki proizvodi su predviđeni za nanošenje prije pranja kose, neki poslije pa se ispiru, neki kosu štite od topline i sunca. Neki proizvodi se ne ispiru već […]

Povrće

Kako pripremati jela na zdraviji način

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZa one koji se žele zdravo hraniti, a ne žele promijeniti prehranu iz temelja, nekoliko jednostavnih trikova u kuhanju i zamjena namirnica u jelima može značajno doprinijeti boljim prehrambenim navikama. Postulat broj 1: povećajte unos voća i povrća Prehrana bogata voćem i povrćem znanstveno dokazano snižava rizik od pojave nekoliko kroničnih bolesti. Broj porcija voća […]

Terapija

Mononukleoza

DHA

Zašto je važan adekvatan unos DHA tijekom trudnoće?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNajčešće pitanje koje si trudnice postavljaju jest unose li dovoljno hranjivih tvari koje su im potrebne za pravilan rast i razvoj njihove bebe. Jedan od izuzetno važnih nutrijenata tijekom trudnoće je dokozaheksaenska masna kiselina (DHA) koja pripada skupini esencijalnih omega – 3 masnih kiselina. Kao gradivna komponenta, DHA je uključena u rast i razvoj ploda, […]

Nutricionizam

Omegama protiv povišenog krvnog tlaka

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUloga masti i ulja u ljudskoj prehrani, odnosno njihov utjecaj na zdravlje posljednjih se desetljeća vrlo intenzivno proučava.

Sindrom

Bolovi u trbuhu, moram li brinuti?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]