Kako se dodacima prehrani obraniti od gripe

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Gripa je virusna infekcija gornjeg dišnog sustava. Širi se kapljicama u zraku koje nastaju kihanjem, kašljanjem, ali i samim govorom. Virus ne podnosi temperaturu iznad 56 stupnjeva, dok na sobnoj temperaturi može preživjeti.

Gripa je virusna infekcija gornjeg dišnog sustava. Širi se kapljicama u zraku koje nastaju kihanjem, kašljanjem, ali i samim govorom. Virus ne podnosi temperaturu iznad 56 °C, dok na sobnoj temperaturi može preživjeti i nekoliko dana, a izrazito mu pogoduju niže temperature. Razumljivo je da se gripa najčešće javlja za vrijeme hladnijih mjeseci kada virusima niske temperature omogućavaju lakše preživljavanje i izvan organizma. Određeni nutrijenti i pripravci imaju – neki već desetljećima, a neki u novije vrijeme – dokazano blagotvorno djelovanje kod prehlade i gripe. Njihovim se unosom, u nekim slučajevima (pogotovo prehlade), može u potpunosti prevenirati razvoj bolesti, dok se u većini slučajeva mogu ublažiti simptomi, spriječiti komplikacije i skratiti trajanje bolesti.

Vitamin C

Danas možemo reći da postoje prilično dobri dokazi kako vitamin C skraćuje trajanje i ublažava simptome prehlade i gripe. Iako uzimanje vitamina C skraćuje trajanje bolesti za samo jedan ili dva dana, vitamin C je jeftin, siguran i jednostavan za primjenu. Terapijski učinak vitamina C postiže se unosom 500 mg do 2 g vitamina C dnevno.

Cink

Cink u obliku pastila skraćuje trajanje obične prehlade i gripe za 40% jer utječe na umnažanje virusa, objavljeno je u časopisu Open Respiratory Medicine Journal. Već se 80-tih godina prošlog stoljeća počelo s istraživanjima učinka cinka, u obliku pastila koje se otapaju u ustima, u liječenju obične prehlade. Rezultati zadnjih provedenih analiza ukazuju na pojavu nuspojava poput lošeg okusa u ustima, ali nema podataka da bi tablete cinka mogle uzrokovati dugoročnije neželjene učinke, čak i u dozama oko 90 mg.

Sve navedeno namećeprimjenu pastila cinka kao sigurnu i korisnu mogućnost liječenja obične prehlade i gripe. Vrlo je važno započeti s uzimanjem pastila cinka čim se pojave prvi simptomi respiratorne infekcije.

Ehinaceja

Ekstrakt Echinacee, podrijetlom iz Amerike, dobiva se iz biljke Echinacea angustifolia. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da ehinaceja djeluje snažno imunomodulacijski, ublažava bol, smanjuje upalu te ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Analiza 11 studija koje su proučavale utjecaj ehinaceje na simptome gripe i prehlade pokazala je kako je čak 10 studija zabilježilo skraćenje trajanja bolesti. Ehinaceja povećava broj leukocita u krvi i pojačava fagocitozu bakterija i toksičnih tvari u organizmu od strane makrofaga i granulocita te na taj način djeluje protuupalno. Valja napomenuti da je kontraindicirana kod oboljelih od autoimunih bolesti (multipla skleroza, reumatoidni artritis, dijabetes, autoimune bolesti štitnjače) te da se ne smije koristiti dulje od osam tjedana bez pauze.

Ginseng

Ginseng se u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi već tisućama godina, a vjeruje se da ima „adaptogena“ svojstva odnosno da može ojačati individualnu sposobnost pojedinca da se obrani od mentalnog i fizičkog stresa. Studije na životinjama i kliničke studije pokazuju kako Panax ginseng aktivira makrofage i limfocite te potiče proizvodnju citokina i antitijela. Iako su Panax ginseng i Panax quinquefolius kemijski vrlo slični, samo se Panax ginseng pokazao učinkovitim u obrani od gripe i prehlade.     

Ekstrakt češnjaka

Alicin je organosumporni spoj iz češnjaka za kojeg je utvrđeno da posjeduje blagotvoran učinak kod kardiovaskularnih bolesti i antikarcinogena svojstva, a in vitro istraživanja su pokazala i njegovu sposobnost uništavanja virusa. Alicin se oslobađa prilikom usitnjavanja češnjaka, a inaktivira se kuhanjem. Studija u kojoj je sudjelovalo 146 odraslih osoba pokazala je kako unos 180 mg alicina dnevno tijekom 12 zimskih tjedana, smanjuje učestalost gripe i prehlade za dramatičnih 65 posto. A ako se simptomi gripe i prehlade pojave, alicin skraćuje trajanje bolesti za čak 70 posto. No valja dodati kako je 180 mg alicina prilično visoka doza, jer se u jednom režnju svježeg češnjaka može naći samo 5 do 9 mg alicina. Međutim, za sada nisu utvrđene nuspojave uzimanja visokih doza alicina, osim neugodnog podrigivanja.

Propolis, matična mliječ i cvijetni prah

Otopine propolisa djeluju antivirusno, antibakterijski i lagano anestetski. Propolis se kod tretiranja određenih bolesti i stanja obično primjenjuje sa medom ili drugim pčelinjim proizvodima. Matična mliječ ima baktericidna svojstva te djeluje kao prirodni biostimulator. Radovi o ljekovitim svojstvima cvijetnog praha – peluda svjedoče da pelud vrlo dobro djeluje protiv malaksalosti, da normalizira rad probavnih organa, popravlja apetit i povećava razinu hemoglobina u krvi. 

Probiotici

Probavni sustav sadrži najveći broj stanica imunološkog sustava – čak 60 %. Za postizanje i održanje povoljne ravnoteže intestinalne mikroflore važan je adekvatan unos korisnih bakterija ili probiotika putem hrane i dodataka prehrani. Najučinkovitijim imunostimulatorima pokazali su se probiotici iz roda Lactobacillus.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Koilociti shutterstock_1358151035

Preinvazivne promjene rodnice

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTo su promjene pločastog epitela rodnice (vagine) povezane s infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Takva infekcija može zahvatiti sve organe anogenitalne regije, a glavne odlike takvih intraepitelnih promjena su multifokalnost i multicentričnost. Razlikujemo: VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija), CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) i VIN (vulvarna intraepitelna neoplazija). Uglavnom se ne pojavljuju izolirano. VAIN (vaginalna intraepitelna neoplazija) […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2522555109

Kako liječiti oštećenje ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca jedan je od najčešćih poremećaja kompresije živaca gornjih udova, odmah iza sindroma karpalnog tunela. Studije iz različitih zemalja sugeriraju da uklještenje ulnarnog živca u laktu (sindrom kubitalnog tunela) pogađa otprilike 20–30 ljudi na 100 000 stanovnika godišnje. Kada se uključe blagi i nedijagnosticirani slučajevi, stvarni je broj vjerojatno veći, jer mnogi ljudi […]

Oštećenje ulnarnog živca shutterstock_2201562349

Kako nastaje oštećenja ulnarnog živca?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOštećenje ulnarnog živca često je stanje koje može značajno utjecati na svakodnevne aktivnosti poput pisanja, tipkanja, hvatanja predmeta, pa čak i jednostavnih pokreta rukom. Mnogi ljudi problem prvo primjećuju kao utrnulost ili trnce u malom prstu i prstenjaku, ponekad praćene slabošću ili boli u šaci ili ruci. Budući da se ovi simptomi mogu pojavljivati postupno […]

Koža

Što može biti crveni, svrbeći pečat na leđima koji se pojavio prije desetak dana?

Bol

Bol u donjem dijelu leđa nakon ozljede na treningu – je li to opasno?

Bordetella pertussis shutterstock_1849898254

Hripavac

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaHripavac (pertusis) je zarazna bakterijska bolest dišnog sustava uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Iako se nekad smatrala bolešću prošlosti, posljednjih godina bilježi se porast oboljelih, osobito među dojenčadi i odraslima s oslabljenom zaštitom. Hripavac se prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Izuzetno je zarazan – jedna oboljela osoba može zaraziti većinu necijepljenih kontakata. Bolest prolazi […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]