Hrana koja ublažava stres

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Postoje snažni dokazi koji ukazuju kako stres ne šteti samo našem raspoloženju nego narušava zdravlje. Osobe koje su pod stalnim stresom podložnije su mnogim tegobama, od prehlade do visokog krvnog tlaka i bolesti srca.

Postoje snažni dokazi koji ukazuju kako stres ne šteti samo našem raspoloženju nego narušava zdravlje. Osobe koje su pod stalnim stresom podložnije su mnogim tegobama, od prehlade do visokog krvnog tlaka i bolesti srca. U borbi protiv stresa i njegovih posljedica, uglavnom se oslanjamo na odgovor organizma koji se manifestira kroz izuzetno djelotovoran i kompleksan set reakcija. Ipak, kod kroničnog stresa, sposobnost odgovora sve više slabi. Postajemo neotporni i podložni različitim infekcijama i bolestima, drugim riječima, postajemo «vrlo ugodno stanište» različitim uzročnicima bolesti. Iako postoje mnogi načini kako se boriti protiv stresa, jedna od strategija je konzumirati više namirnica koje pomažu u ublažavanju stresa.

Potrebe za proteinima u stresnim razdobljima rastu

U stanju stresa organizam raspolaže s manje probavnih enzima i kloridne kiseline te je opskrbljenost probavnog sustava krvlju također smanjena. Zbog slabe probave, apsorpcija nutrijenata nije zadovoljavajuća. U takvim stanjima posebno nedostaje proteina i masti što može rezultirati razgradnjom vlastitog tkiva zbog čega osoba koja pati od stresa nerijetko izgleda iscrpljeno i gubi na tjelesnoj masi. Potrebe organizma za proteinima se povećavaju kada je organizam pod stalnim stresom. Riba, piletina, puretina, nemasno meso, soja, jaja i mlijeko trebali bi biti sastavni dio jelovnika tijekom stresa. Puretina obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom koja je nužna za proizvodnju serotonina, kemikalije zaslužne za dobro raspoloženje. Dodatno, puretina sadrži i ostale esencijalne aminokiseline za kojima su potrebe povećane u stanju stresa. Srdele, tuna i losos su ukusan i povoljan izvor proteina te omega-3 masnih kiselina za koje znanstvenici vjeruju da sprečavaju naglo izlučivanje hormona stresa. Na popisu blagotvornih namirnica koje sadrže kvalitetne proteine nalazi se i jogurt i to poglavito onaj koji je obogaćen probiotičkim bakterijama. Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je kako bakterije iz roda Lactobacillus imaju potencijal da utječu na kemijske procese u mozgu te da smanjuju razinu stresa, tjeskobe i depresivnog ponašanja.

Debljanje uslijed stresa

Većina ljudi pod stresom mršavi, no može se dogoditi i druga krajnost, a to je da  kronični stres uzrokuje debljanje. Tijekom stresa slobađaju se hormoni poput adrenalina i kortikotropin-oslobađajućeg hormona koji na početku smanjuju apetit međutim taj učinak ne traje dugo. Sa stresom se povezuje i lučenje kortizola čija je uloga obnova tijela nakon stresa, a povezuje se s povećanjem apetita.

U stručnom časopisu Neuron 2011. godine objavljena je studija koja je otkrila na koji način stres pridonosi debljanju. Naime, mozak normalno proizvodi neurotransmitere, kemijske supstance odgovorne za komunikaciju između stanica mozga koji se zovu endokanabinoidi, a imaju ulogu u slanju signala za kontrolu apetita. Kanadski istraživači su otkrili da se kada hrana nije prisutna npr. kad se često preskaču obroci, javlja stres koji privremeno poremeti komunikaciju u mozgu, odnosno dolazi do oštećenja sposobnosti endokanabinoida da reguliraju uzimanje hrane, što može pridonijeti pojačanom uzimanju hrane. Često osobe koje su izložene velikom stresu na poslu tijekom dana nemaju potrebu za unosom hrane, međutim, navečer, nakon napornog radnog dana glad postaje prenaglašena i izaziva prejedanje. U takvim situacijama rješenje je uvesti česte i manje te lakoprobavljive obroke tijekom dana. Najvažniji obrok je ipak doručak koji stimulira psihofizičke sposobnosti i umanjuje stres, a njegovo preskakanje dovodi do smanjivanja metaboličkih funkcija.

Zamijenite kavu čajem

Istraživanja pokazuju kako crni čaj pomaže kod oporavka tijela nakon nekog stresnog događaja. U jednom je istraživanju uspoređen utjecaj konzumacije 4 šalice čaja dnevno s unosom placeba. Ispitanici koji su tijekom istraživanja pili čaj, osjećali su se smirenije te su imali nižu razinu kortizola (hormona stresa) nakon stresne situacije u usporedbi s osobama koje su pile placebo koji je nalikovao čaju. Preporuča se izbjegavati kavu jer kofein iz kave pojačava lučenje hormona stresa i povećava krvni tlak.

Antioksidansi

Vitamini A, C i E, beta-karoten i selen važni su za održavanje zdravog imunološkog sustava. Tkiva osjetljiva na stres, kao ono nadbubrežne žljezde i hipofize troše antioksidanse tijekom stresa. Zbog deficita antioksidansa slabi otpornost organizma prema razčilitim infekcijama te se povećeva vjerojatnost za budući stres. Ovaj krug ostaje zatvoren dok ga ne prekine prehrambena intervencija koja uključuje mnoštvo obojenog voća i povrća, primjerice mrkve, rajčice, brokulu, bobičasto voće, jagode, agrume.

Opustimo se uz vitamine B skupine i magnezij

Nedavno je objavljeno da visoke doze vitamina B skupine mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti svakodnevni stres. Naime, provedeno je istraživanje koje je uključivalo 60 ispitanika, koji su svakodnevno, u trajanju od 3 mjeseca, dobivali visoke doze vitamina B skupine. Rezultati su pokazali značajno sniženje razine psihičke napetosti, dekoncentriranosti i depresivnog raspoloženja kod ispitanika. Od prije je poznato da magnezij posjeduje antistresna svojstva stoga je u stanjima kroničnog stresa kockica tamne čokolade bogata magnezijem odlično rješenje.

Pomoć u borbi protiv stresa su:

  • namirnice koje sadrže proteine (riba, jogurt, puretina),
  • cjelovite žitarice umjesto rafiniranih žitarica,
  • tjelovježba jer povećava lučenje endorfina,
  • naranče jer su dobar izvor vitamina C koji jača imunitet te smanjuje krvni tlak i razinu hormona stresa,
  • špinat jer je dobar izvor magnezija te
  • lagani večernji obrok bogat ugljikohidratima koji pomaže u izlučivanju serotonina (npr. integralni tost namazan marmeladom).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Laktuloza

Zatvor ne bira ni vrijeme ni mjesto – kako nježno potaknuti crijeva na rad?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteZatvor označava rijetko, otežano ili nepotpuno pražnjenje crijeva, najčešće definirano kao manje od tri stolice tjedno. Uzroci mogu biti prehrana siromašna vlaknima, nedostatak tjelesne aktivnosti, dehidracija, stres, neki lijekovi ili promjene životnog ritma. Zatvor može biti prolazan, ali i kroničan te značajno utjecati na kvalitetu života. Nefarmakološke mjere – temelj svakog liječenja Prije primjene lijekova, […]

Neurologija

Tumačenje EEG nalaza

Ljetne viroze

Ljetne viroze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjeto je vrijeme sunčanih dana, mora, putovanja i druženja, no nije imuno na viroze. Iako viroze najčešće povezujemo s hladnijim dijelom godine, određeni virusi preferiraju tople uvjete i šire se baš tijekom ljeta. Te tzv. ljetne viroze uglavnom su blaže prirode, ali mogu uzrokovati neugodne simptome, osobito kod djece, starijih osoba i kroničnih bolesnika. Ljetne […]

Laserske metode

Primjena lasera u urološkoj kirurgiji

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteMnoga su tehnološka otkrića koja danas imaju značajnu primjenu u medicini otkrivena u drugim područjima, a tek kasnije prihvaćena i široko korištena u medicini. Tako je, na primjer, ultrazvuk razvijen najprije u vojnoj mornarici pa tek dosta kasnije prihvaćen u medicini. Nadalje, penicilin je zapravo otkriven slučajno jer je škotski biolog Alexander Fleming zaboravio komad […]

Degenerativna ozljeda meniska

Degenerativna ozljeda meniska – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKlasifikacija ozljeda. Jednostavno rečeno degenerativna ozljeda meniska je zapravo ruptura meniska koja sporo napreduje, obično je horizontalno položena i u stražnjem rogu meniska. No, također se može nalaziti i u drugim dijelovima meniska. Obično se i druge degenerativne promjene zgloba javljaju paralelno s degenerativnom ozljedom meniska. Rupture meniska mogu se klasificirati kao akutne ili degenerativne. […]

Epilepsija

Tumačenje EEG nalaza

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]