Biljni dodaci prehrani za žene u menopauzi

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Dodaci prehrani u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i držanjem stresa pod kontrolom mogu pomoći ženama u razdoblju predmenopauze i menopauze. Različite biljne vrste…

Dodaci prehrani u kombinaciji s uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i držanjem stresa pod kontrolom mogu pomoći ženama u razdoblju predmenopauze i menopauze. Različite biljne vrste pomažu u smanjivanju simptoma poput navala vrućina te u podizanju raspoloženja.

Cimicifuga racemosa
Jedna od naistraživanijih biljnih vrsta po pitanju menopauze je Cimicifuga racemosa o kojoj je objavljeno više od 100 znanstvenih radova. Veliki broj studija je pokazao kako unos Cimicifuge racemose u obliku dodatka prehrani smanjuje simptome menopauze za 50 %.  Cimicifuga racemosa nema estrogensko djelovanje i ne sadrži fitoestrogene. Zbog toga se smatra da nije opasna za žene kojima je dijagnosticiran karcinom dojke. Osnovne djelatne tvari su triterpen glikozidi, a sadrži i izoflavonet, tanine, fenilpropanske derivate i salicilnu kiselinu. Uslijed nekoliko zabilježenih oštećenja jetre kod uzimanja Cimicifuge racemose, 2006. godine su Europska i Britanska agencija za lijekove objavile priopćenje za javnost u kojem je iskazana zabrinutost u svezi primjene korijena biljke Cimicifuga racemosa i rizika oštećenja jetre. Međutim, meta-analiza 5 randomiziranih kliničkih studija objavljena 2011. godine u časopisu Menopause pokazala je kako nema dokaza da Cimicifuga racemosa ima štetno djelovanje na jetru, no ipak je potrebno još istraživanja i novih meta-analiza koje bi to potvrdile.

Ginseng
Ginseng osim što se koristi kod stanja poput problema s pamćenjem, smanjenja spolne moći, stresa, umora i većih intelektualnih napora koristi se i kod ublažavanja simptoma menopauze. U studiji objavljenoj 2012. godine crveni ginseng je značajno smanjio pojavu navala vrućine. Dodatno, zabilježeno je i kako ginseng može smanjiti kolesterol. S obzirom da može izazvati nesanicu preporuča se uzimati ga ujutro.

Hmelj
Osim u pivarskoj industriji danas hmelj ima svoje mjesto kao sastojak formulacija s namjenom ublažavanja simptoma tjeskobe i nesanice. U svom sastavu hmelj sadrži spoj snažnog in vitro estrogenskog djelovanja zbog čega se često dodaje u dodatke prehrani za ublažavanje simptoma menopauze. Za sada nema objavljenih kliničkih studija koje dokazuju njegovo estrogensko djelovanje međutim, zbog ranije zabilježenog umirujućeg djelovanja hmelja, opravdano je njegovo dodavanje proizvodima koji se koriste kao pomoć u menopauzi.

Crvena djetelina
Istraživanje austrijskih znanstvenika pokazalo JE kako svakodnevno uzimanje 80 mg ekstrakata crvene djeteline rezultira smanjenjem anksioznosti i depresivnih epizoda kod žena starijih od 40 godina za čak 78 posto. Crvena djetelina sadrži četiri ključna bioaktivna sastojka: biokanin A, formononetin, daidzein i genistein. Ti izoflavoni, snažni antioksidansi, ostvaruju protuupalni učinak na središnji živčani sustav i štite neurone sive moždane kore od štetnog učinka oksidativnog stresa.

Maca
Maca (Lepidiym meyneii) je južnoamerička biljka koja sudeći po istraživanju iz 2008. godine u količini od 3,5 grama na dan može smanjiti osjećaj tjeskobe, depresiju i seksualnu disfunkciju kod žena u menopauzi. Također je i pregledna studija iz 2012. godine potvrdila pozitivan utjecaj mace na seksualnu disfunkciju žena u menopauzi.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Kaheksija

Kaheksija u bolesnika sa srčanim popuštanjem (srčana kaheksija)

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kaheksija je sindrom nenamjernog gubitka 5% ili više tjelesne težine unatrag godine dana uz prisutne sljedeće kliničko-laboratorijske faktore (barem tri moraju biti prisutna): snižen indeks tjelesne mase, umor, smanjena mišićna snaga, gubitak apetita, poremećaj biomarkera u krvi (snižen hemoglobin i serumski albumin, povišen interleukin 6 i C-reaktivni protein). Ona se može javiti u mnogim kroničnim […]

Mokraćni mlaz

Smetnje mokrenja – dvojna terapija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Postoje tzv. kombinirani lijekovi za smetnje mokrenja koji se koriste u muškaraca starije životne dobi. Takav primjer je i kombinacija tamsulosina i solifenacina koja objedinjuje dvije aktivne supstance u djelotvornim koncentracijama i to u jednoj tableti. Cilj ovog kombiniranog lijeka je smanjiti opstruktivne, ali istodobno i iritativne tegobe mokrenja koje se često istodobno javljanju u […]

Uterus

Je li potrebna operacija jajnika i maternice?

Rak prostate

Rana dijagnostika raka prostate – nacionalni program

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Temeljem preporuka EU od početka veljače 2024. pokrenut je, na inicijativu Ministarstva zdravstva i Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo te stručnog povjerenstva Nacionalni program rane detekcije raka prostate. Program je pokrenut obzirom da je rak prostate treći uzrok smrtnosti od malignih bolesti u muškoj populaciji i time predstavlja javno-zdravstveni problem koji zahtijeva sustavni pristup. Posebni […]

Upale

D-manoza, šećer kao rješenje upale

Vrijeme čitanja članka: 2 minute D-manoza je jednostavan šećer prisutan u mnogim biljkama. Iako je slična glukozi, razlikuje se po tome što se ne pretvara u glikogen niti se pohranjuje u organizmu, već se brzo izlučuje putem urina. Zbog toga ju mogu koristiti i dijabetičari koji svoju bolest drže pod kontrolom. Prirodni izvori D-manoze D-manoza se prirodno nalazi u većim […]

Ginekologija

Hitna kontracepcija

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]