Ultrazvučna pretraga karotidnih arterija

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Karotidne arterije su glavne krvne žile u vratu koje opskrbljuju krvlju mozak, vrat i lice. Ove su arterije bitne za rad mozga jer isporučuju krv bogatu kisikom. Blokade protoka krvi ili suženja u tim arterijama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema od kojih je svakako najozbiljnija moždani udar. Jedna od najčešćih tehnika koja se koristi za provjeru protoka u ovim arterijama je Color Doppler Flow Imaging (CDFI).

Što je CDFI karotidnih arterija?

Color Doppler Flow Imaging (CDFI) posebna je vrsta ultrazvuka koja koristi zvučne valove za vizualizaciju protoka krvi kroz arterije i vene. Pruža sliku protoka krvi kroz karotidne arterije u stvarnom vremenu.

“Doppler” se odnosi na učinak zvučnih valova koji se odbijaju od pokretnih objekata, poput krvnih stanica. To daje predodžbu o tome koliko brzo i u kojem smjeru krv teče.

Označavanje bojama pomaže u isticanju područja gdje protok krvi može biti abnormalan, kao što su područja suženja (stenoza) ili blokada (okluzije).

CDFI je neinvazivan, siguran i bezbolan i obično sam pregled traje manje od 30 minuta.

Zašto je važan CDFI karotidnih arterija?

Karotidne arterije mogu razviti aterosklerozu, stanje u kojem se masne naslage, zvane plakovi, nakupljaju u stijenkama arterija. Ovo nakupljanje može smanjiti ili blokirati protok krvi, što može u najgorem scenariju dovesti do moždanog udara. Jedan od primarnih razloga za upućivanje bolesnika na CDFI je rano otkrivanje blokade protoka krvi u karotidnim arterijama i sprječavanje razvoja moždanih udara. CDFI može identificirati područja gdje je protok krvi ograničen, omogućujući liječenje prije nego što dođe do moždanog udara.

Osobe koje već imaju poznate blokade ili suženja mogu koristiti CDFI za praćenje stanja tijekom vremena. Može pokazati pogoršava li se suženje ili ostaje isto.

Ako je netko bio podvrgnut operaciji za uklanjanje suženja krvne žile (npr. karotidna endarterektomija), CDFI se često koristi za provjeru da li se protok krvi vratio u normalu.

Što CDFI karotida može detektirati?

CDFI može detektirati normalan protok u kojem krv glatko teče kroz arterije bez ikakvih prekida. Ako postoji suženje, krv može brže teći kroz područje, što otkriva Doppler. Suženja mogu uzrokovati turbulentan ili usporen protok krvi. Protok brži od normalnog često ukazuje na suženje arterije, dok vrlo spor protok ili nikakav protok može značiti potpunu blokadu.

CDFI je koristan za identificiranje nekoliko stanja povezanih s karotidnim arterijama, kao što su:

  1. Stenoza karotidne arterije: sužavanje arterija zbog nakupljanja plaka. Može povećati rizik od moždanog udara.
  2. Okluzija karotidne arterije: potpuno začepljenje arterije, što može zaustaviti protok krvi u mozgu i uzrokovati ozbiljna oštećenja.
  3. Aneurizma: izbočeno područje u stijenci arterije. Ako pukne, može izazvati po život opasno krvarenje.
  4. Turbulentni protok krvi: se može dogoditi ako su stijenke arterija ogrubjele plakovima, što dovodi do nepredvidivih uzoraka protoka koji povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.
  5. Disekcija: pukotina u stijenci arterije koja može uzrokovati skupljanje krvi i usporiti protok. Može biti uzrok moždanog udara.

Tko bi trebao učiniti CDFI karotida?

CDFI karotida se često preporučuje osobama s većim rizikom od bolesti karotidne arterije ili moždanog udara. Uobičajeni čimbenici rizika uključuju:

-visoki krvni tlak koji dodatno opterećuje stijenke arterija

-visoki kolesterol koji dovodi do nakupljanja plaka u arterijama.

-pušenje jer oštećuje krvne žile i ubrzava stvaranje plaka

-dijabetes jer povećava rizik od oštećenja arterija

-obiteljska anamneza moždanog udara ili arterijske bolesti.

Osobe koje su imale simptome kao što su prolazni ishemijski napadi (TIA) ili “mini moždani udari” također se upućuju na CDFI karotida. Ovi stanja se mogu manifestirati ​​privremenom slabosti ili obamrlosti jedne strane tijela, nejasnim govorom ili iznenadnim problemom s vidom.

Koliko često treba ponavljati CDFI karotida?

U osoba u kojih CDFI otkrije blago ili umjereno suženje (stenozu) u karotidnim arterijama potrebno je pratiti promjene. U blagoj stenozi (manje od 50% suženja) kontrolni CDFI može se učiniti svake godine. U umjerenoj stenozi (50–69% suženje) može se preporučiti kontrola svakih 6 mjeseci, ovisno o tome koliko je stanje stabilno. U teškoj stenozi (70–99% suženje) može biti potrebna i intervencija poput operacije

Ako je osoba imala kirurški zahvat za liječenje bolesti karotidne arterije, kao što je karotidna endarterektomija ili postavljanje stenta, CDFI testovi za praćenje često se koriste za praćenje uspjeha zahvata i kako bi se osiguralo da arterija ostaje otvorena. Početni pregled nakon operacije je obično unutar 1 mjeseca nakon zahvata a kontrolni testovi svakih 6 mjeseci tijekom prve godine, zatim jednom godišnje ili dvaput godišnje, ovisno o oporavku i stanju.

U slučaju novih ili pogoršanja simptoma povezanih s karotidnim arterijama, kao što su iznenadna slabost ili utrnulost u licu, rukama ili nogama (osobito na jednoj strani tijela) potrebno je učiniti CDFI karotida.

Ako se čimbenici kardiovaskularnog rizika promijene ili pogoršaju, može se preporučiti češće praćenje karotidnih arterija. Ti čimbenici uključuju: nekontrolirani visoki krvni tlak, visoki kolesterol, pušenje, dijabetes, obiteljska povijest moždanog udara ili bolesti srca. U takvim slučajevima može se preporučiti kontrolni CDFI svakih 6 do 12 mjeseci kako bi se pratio utjecaj ovih čimbenika na zdravlje karotidnih arterija.

Čak i ako su i početni rezultati testa bili normalni, možda će ipak trebati povremeni kontrolni CDFI testovi ako je osoba pod visokim rizikom od bolesti karotidne arterije zbog čimbenika kao što su dob (iznad 65), obiteljska povijest bolesti karotidne arterije ili moždanog udara i osobne povijest kardiovaskularnih bolesti (srčani udar, angina, itd.).

Color Doppler Flow Imaging (CDFI) karotidnih arterija siguran je i učinkovit način provjere problema u ovim ključnim krvnim žilama. Rano otkrivanje suženja ili začepljenja može pomoći u sprječavanju moždanog udara i drugih ozbiljnih stanja. U osoba koje imaju čimbenike rizika za bolest karotidnih arterija ili su doživjeli simptome poput malih moždanih udara svakako je bitno učiniti CDFI karotida kako bi se započelo adekvatno liječenje. Koristeći ovu naprednu i neinvazivnu tehnologiju mogu se dovoljno rano prepoznati opasna stanja i započeti dovoljno rano liječenje kako bi se sačuvalo zdravlje mozga.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Spavanje

Poremećaj spavanja i povećan rizik od moždanog udara

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Poremećaj spavanja u značajnoj je mjeri povezan s povećanim rizikom od moždanog udara prema novijim istraživanjima. Rezultati velike internacionalne studije pokazuju kako je rizik od moždanog udara tri puta viši kod osoba koje premalo spavaju, više od dva puta veći u odnosu na one koji previše spavaju te 2-3 puta viši kod onih sa simptomima […]

Ateroskleroza

Aterosklerotska bolest arterija gornjih udova

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Aterosklerotska bolest gornjih udova, odnosnu ruku, većinom zahvaća granu aortnog luka, odnosno brahiocefalično deblo, potključne i pazušne arterije. Udaljenije arterije ruku većinom su zahvaćene drugim bolestima. Kod aterosklerotske bolesti samo jedne potključne arterije bolesnik ne mora imati simptome, ali prilikom mjerenja arterijskog tlaka na obje ruke bilježi se razlika sistoličkih tlakova veća za 10-15mmHg. U […]

Bazilarna arterija

Što ovo znači u mom nalazu?

Mozak

Depresija u neurološkim bolestima

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Depresija je česta u bolesnika s neurološkim poremećajima. Rezultati objavljenih studije pokazuju da će jedan od svaka tri bolesnika koji razviju moždani udar, epilepsiju, migrenu ili Parkinsonovu bolest razviti depresiju. Između 27% i 54% bolesnika s multiplom sklerozom imalo je epizodu velikog depresivnog poremećaja. A između 30% i 50% pacijenata s demencijom ima depresiju. Osim što se […]

Rehabilitacija

Hemoragijski moždani udar

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Moždani udar koji dovodi do krvarenja naziva se hemoragijski moždani udar. Ovaj tip moždanog udara često se manifestira simptomima glavobolje, mučnine i povraćanja. Hemoragijski moždani udari čine oko 13% slučajeva svih moždanih udara. Uzrokuje ih oslabljena krvna žila koja pukne i krvari u okolni mozak ili u područje između mozga i ovojnica. Nakupljena krv također […]

Neurološki pregled

Trzajevi mišića

Iz iste kategorije

Neurologija

Što su vretena spavanja?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Spavanje je bitan biološki proces koji igra ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i dobrobiti. Jedna od značajnih značajki spavanja bez brzih pokreta očiju (NREM) je pojava vretena spavanja, izbijanja moždane aktivnosti koji se vidljivo pojavljuju na elektroencefalogramu (EEG). Spavanje i njegove faze Spavanje nije jednoobrazno stanje već ciklus koji se sastoji od različitih faza […]

Neurologija

Što su hemangiomi?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Hemangiomi su benigne vaskularne malformacije koje se obično sastoje od mase krvnih žila. Iako se obično nalaze u koži i jetri, ove vaskularne anomalije mogu se pojaviti i u mozgu. Kada su prisutni u mozgu, nazivaju se cerebralni hemangiomi ili intrakranijski hemangiomi. Iako općenito benigni, njihova prisutnost u tako kritičnom organu predstavlja jedinstven izazov. Vrste […]

Neurologija

Razvojne venske anomalije

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Razvojne venske anomalije, poznate i kao venski angiomi, prirođene su malformacije venskog sustava mozga. Predstavljaju najčešći tip moždanih krvožilnih malformacija, koje se često slučajno identificiraju slikovnim pretragama. Razvojne venske anomalijekarakterizira skup malih žila koje se ulijevaju u veću središnju venu. Te se anomalije mogu pojaviti u različitim dijelovima mozga. Smatra se da se razvojne venske […]

Neurologija

Gdje trebam otići ako imam česte glavobolje?

Neurologija

Dvoboj dijeta za mršavljenje: povremeni post i dijeta s ograničenim unosom kalorija

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Naslovi najnovijih stručnih članaka o prehrani za mršavljenje glase: „Povremeni post i doziranje proteina odnosno ravnomjerna raspodjela tijekom dana za učinkovitije mršavljenje i skidanje masnog tkiva na području trbuha“ i „ Uz povremeni post dva dana u tjednu učinkovitije se gubi višak kilograma“. Čini se da ovaj popularan način prehrane pomalo dobiva sve veću znanstvenu […]

Neurologija

Glavobolja uzrokovana sinusitisom

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Sinusitis ili  sinusna infekcija, je upala ili oticanje tkiva koje oblaže sinuse. Ovo stanje može izazvati značajnu nelagodu i dovesti do različitih simptoma, uključujući glavobolje. Sinusa  su zrakom ispunjene šupljine smještene u lubanji oko nosa, čela i očiju. Sinusi proizvode sluz.  Kada se sinusi začepe ili napune tekućinom, bakterije, virusi ili gljivice mogu rasti i […]

Neurologija

Koje pretrage trebam napraviti zbog glavobolja?

Neurologija

Nestabilan hod

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nesiguran hod, koji se često u neurologiji naziva ataksijom, stanje je koje karakterizira nedostatak koordinacije pokreta mišića, što dovodi do nestabilnosti u hodu. Klinički se može manifestirati kao teturajući hod, poteškoće u održavanju ravnoteže ili često posrtanje. Nestabilan hod može nastati zbog različitih uzroka, od neuroloških poremećaja do problema mišićno-koštanog sustava, i može značajno utjecati […]