Crohnova bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva multifaktorijalne etiologije. Osim genetskih čimbenika za patogenezu bolesti značajno je pušenje, crijevni sadržaj mikrobiota te higijenski standardi.

Crohnova bolest je kronična upalna bolest crijeva multifaktorijalne etiologije. Osim genetskih čimbenika za patogenezu bolesti značajno je pušenje, crijevni sadržaj mikrobiota te higijenski standardi za vrijeme djetinjstva.
Incidencija i prevalencija bolesti je viša u sjevernoj Europi, dok u zadnje vrijeme sve veći broj slučajeva se registrira i u južnim zemljama.
Crohnova bolest može zahvatiti cijelu probavnu cijev od usta do anusa, a karakterizira je zahvaćanje svih slojeva crijeva i preskakanje dijelova crijeva upalom.
Bolest se prezentira s tri osnovna fenotipa: luminalni, stenozirajući i penetrirajući oblik.
Crohnova bolest obično se manifestira bolovima u trbuhu, povišenom temperaturom, malaksalošću, gubitkom na težini, proljevastim stolicama, zastojem rasta kod djece te u najtežim slučajevima ileusom i pojavom fistula bilo u druge organe trbušne šupljine bilo na kožu. Često su prisutni izvan crijevni simptomi poput bolova u zglobovima, promjena na koži, primarnog sklerozirajućeg kolangitisa, uveitisa.
Dijagnoza se postavlja nakonanamneze i fizikalnog pregleda kombinacijom endoskopskih  (kolonoskopije, gastroskopije, enteroskopije, endoskopske kapsule), patohistoloških i radioloških pretraga (magnetsko rezonantna enterografija i kolonografija, CT enterografija i kolonografija, pasaža tankog crijeva, irigografija).
Crohnova bolest obično ima kronični progresivni tijek uz čestu izmjenu aktivnosti i remisije bolesti.
Za svakog bolesnika potreban je individualan pristup u liječenju ovisno o fenotipu bolesti uz multidisciplinarnu suradnju gastroenterologa, kirurga, patologa i radiologa.
Nužno je inzistirati na prestanku pušenja u bolesnika s Crohnovom bolesti.
Djeca se liječe enteralnom prehranom, a u slučaju neuspjeha medikamentozno i kirurški.
Odrasli bolesnici se liječe raznim medikamentima: aminosalicilatima, kortikosteroidima u akutnoj manifestaciji bolesti, imunosupresivima (azatioprinom, 6 – merkaptopurinom, metotreksatom), te biološkim lijekovima koji blokiraju medijator upale TNF α (infliximab i adalimumab). 
Liječenje biološkim lijekovima mora se provoditi u specijaliziranim tercijarnim lijekovima obzirom na moguće nuspojave prilikom davanje lijeka.
U slučaju neuspjeha konzervativnog liječenja Crohnove bolesti pribjegava se kiruškom tretmanu u vidu odstranjenja bolesnih dijelova crijeva.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?