Kamenci u žučnom kanalu- što napraviti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Žučni kamenci su jedan od najčešćih uzroka prijema u bolnicu. Smatra se da oko 10% ukupnog stanovništva ima žučne kamence, a pojavnost bolesti se povećava starenjem.

Utvrđeno je da je bolest češća u žena nego u muškaraca i otprilike je omjer 2:1. Žučni kamenci su češći u nekim obiteljima i u određenim etničkim skupinama. Među Europskim narodima najveću pojavnost bolesti imaju Skandinavci. 

Sastav kamenca

Žučni se kamenci kategoriziraju ovisno o sastavu. Mogu biti kolesterolski ili pigmentni (crni ili smeđi). Kolesterolski kamenci su najčešći tip i mogu se sastojati od čistog kolesterola ili je kolesterol njihov većinski sastavni dio. Oni su obično veći i žućkasto bijele su boje. Ipak, najčešći su miješani kamenci koji sadrže oko 50% kolesterola.Crni pigmentni kamenci sastavljeni su od derivata bilirubina i javljaju se obično u bolesnika s cirozom jetre ili bolestima krvi. Smeđi pigmentni kamenci također sadrže derivate bilirubina, a najčešće se javljaju uz infekcije žučnih puteva.

Rizični čimbenici za nastanak žučnih kamenaca

Postoji veći broj rizičnih čimbenika koji doprinose nastanku žučnih kamenaca:

  • starija dob,
  • ženski spol,
  • debljina,
  • nagli gubitak tjelesne mase,
  • trudnoća i dojenje,
  • vrsta prehrane iživotne navike (konzumacija rafiniranih šećera, smanjena tjelesna aktivnost),
  • druge bolesti (šećerna bolest, Crohnova bolest završnog dijela tankog crijeva, ozljede kralježnice).

Kamenci u žučnim kanalima (koledokolitijaza)

Kamenci u žučnim kanalima mogu, kao i kamenci u žučnjaku, dulji niz godina biti neprimjetni. Najčešće oni spontano prolaze kroz glavni žučovod u dvanaesnik. Za razliku od kamenaca u žučnjaku, koje bolesnici povremeno osjećaju na način da nakon masnijeg i težeg obroka imaju bolove pod desnim rebranim lukom ili u najtežim slučajevima upalu žučnjaka, kamenci zaostali u glavnom žučovodu (koledokolitijaza) u slučaju aktivacije bolesti mogu dovesti do po život opasnih komplikacija. Najčešće komplikacije simptomatske koledokolitijaze su akutna upala gušterače ili akutna upala žučnih kanala, kolangitis.

Nastanak koledokolitijaze

Žučni kamenci mogu doći iz žučnjaka u glavni žučni kanal ili nastati u njemu. Kolesterolski i crni pigmentni kamenci uglavnom nastaju u žučnjaku i onda eventualno uđu u glavni žučni kanal. Smeđi pigmentni kamenci mogu nastati u žučnom kanalu, najčešće kao posljedica infekcije. Vrlo je često (u približno 95% slučajeva) da bolesnici koji imaju kamence u žučnom kanalu (koledokolitijaza) imaju i kamence u žučnjaku (kolelitijaza), dok 15 % bolesnika s kamencima u žučnjaku ima i kamence u žučnom kanalu.

Simptomi koledokolitijaze

Većina simptoma koledokolitijaze nastaje kao posljedica povišenog tlaka u žučnim kanalima koji je uzrokovan zaglavljenim kamencem. To dovodi do smanjenog protoka žuči, tako da je glavni simptom pojava žutice (žute bjeloočnice i koža) uz tamniju mokraću. Uz to se javljaju jaki bolovi pod desnim rebranim lukom i u „žličici“,a ukoliko stanje potraje više sati velika je mogućnost nastanka infekcije. Infekcija žučnih kanala (kolangitis) očituje se porastom tjelesne temperature (>38 0C), zimice i tresavice uz već prethodno spomenute bolove i žutilo kože.

Kolangitis je po život opasno stanje jer se radi o infekciji zatvorenog sustava u kojem jeje žuč pod povišenim tlakom radi začepljenja kanala kamencem, tako da se bakterije relativno brzo preko jetre šire u krv i mogu dovesti do nastanka sepse („otrovanje krvi“). Stanje je posebno opasno u starijih ljudi, dijabetičara i osoba čiji imunološki sustav slabije radi, bilo zbog drugih bolesti i iscrpljenosti, bilo zbog uzimanja imunosupresivnih lijekova.

Što učiniti?

Ukoliko znate da imate kamence u žučnjaku,a primijetite gore navedene tegobe, uputno je javiti se najbližem liječniku bez oklijevanja. Kliničkim pregledom, laboratorijskim nalazima i ultrazvučnim pregledom trbuha relativno se jednostavno postavlja sumnja na infekciju žučnih puteva. Takvi se bolesnici najčešće zaprimaju u na bolničko liječenje zbog potrebe za venskom primjenom antibiotika. Osim klasičnog ultrazvučnog pregleda, kojim potvrđujemo dijagnozu koledokolitijaze samo u oko 50% bolesnika, često je potrebno učiniti još neke dodatne preglede. Ovisno o dostupnosti, u pojedinim bolnicama može se učiniti endoskopski ultrazvuk ili magnetska rezonanca žučnih puteva. Endoskopski ultrazvuk je kombinirana, hibridna tehnika koja uključuje endoskopski i ultrazvučni aparat.

To je najbolja i najpouzdanija metoda za potvrđivanje koledokolitijaze. Ukoliko se dokaže postojanje koledokolitijaze, postoje dva moguća rješenja: endoskopsko ili kirurško odstranjivanje. Odabir metode dijelom ovisi i o eventualnom postojanju kamenaca u žučnjaku. Kao prvi korak preporuča se endoskopsko odstranjivanje kamenaca iz žučnog kanala metodom koja se naziva ERCP (endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija). To je metoda kojom se endoskopskim aparatom dolazi do izlaznog dijela žučnog kanala koji se nalazi u dvanaesniku. Uz pomoć posebnih instrumenata ulazi se u žučni kanal,a njegov se mišićni završetak razreže posebnim nožem.

Nakon toga, kada je izlaz rezanjem proširen, uz pomoć košarice ili balona kamen se može odstraniti. Ukoliko je zahvat uspješan, osoba nakon dva sata može napustiti bolnicu jer izvana nema nikakvih rezova. Ukoliko osoba ima obje bolesti, kamence žučnjaka i žučnog kanala, nakon odstranjivanja kamenca iz žučnog kanala u roku od nekoliko dana se preporuča kirurško odstranjivanje cijelog žučnjaka zajedno s kamencima. Ukoliko je prethodno odstranjen kamen iz žučnog kanala u osobe se može izvesti tzv. laparoskopsko odstranjivanje žučnjaka,a osoba je već nakon nekoliko dana spremna zaotpust iz bolnice. Ukoliko kamenac u žučnom kanalu nije prethodno uspješno odstranjen,nužno je „klasično“ vađenje žučnjaka uz operativno otvaranje žučnog kanala koje je povezano sa znatno duljim postoperativnim tijekom.

Zaključak

  • Kamenci u žučnjaku je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti.
  • Oko 15% takvih osoba ima i kamence u žučnom kanalu.
  • Kamenci u žučnom kanalu ne moraju davati nikakve tegobe, ali ukoliko dođe do aktiviranja bolesti može se raditi o po život opasnom stanju.
  • Simptomatski kamenci žučnog kanala najčešće zahtijevaju bolničko liječenje uz antibiotsku terapiju i primjenu postupaka za vađenje kamenaca (endoskopskim ili kirurškim putem).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Preuhranjenost

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDebljina (pretilost) je kronična bolest koja u suvremenom svijetu poprima epidemijske razmjere. Ona je često povezana s drugim kardiovaskularnim (KV) čimbenicima rizika: povišenim masnoćama u krvi (dislipidemija), intolerancijom glukoze ili šećernom bolesti tip 2, arterijskom hipertenzijom. Ukoliko su uz debljinu pridruženi i ovi čimbenici, tada govorimo o metaboličkom sindromu. Pretile osobe, osobito uz prisutan metabolički […]

Debljina

Arterijska hipertenzija i spolne razlike – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUpalne i autoimune bolesti često su povezane s povećanim rizikom nastanka arterijske hipertenzije i KVB. Progesteron i muški spolni hormoni imaju imunosupresivni učinak, a estrogen stimulira imunološki sustav. Postoje spolne razlike i kod uobičajenih kardiovaskularnih čimbenika rizika kod bolesnika s arterijskom hipertenzijom (debljina, šećerna bolest, povećane masnoće u krvi, a zajedno čine metabolički sindrom), te […]

Debljina

Farmakoterapija debljine kod BMI 40

Masa

Što je to personalizirani koncept za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije javnozdravstvene probleme. U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, njih 57,4%, od čega debljinu ima 18,7% stanovnika. Brojke ukazuju na alarmantno stanje upravo u mediteranskim zemljama te potvrđuju premisu da se mediteranska […]

Debljina

Debljina – pošast novoga doba

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Debljina

Čokoladna cista – što da radim?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]