Sindrom iritabilnog kolona

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Sindrom iritabilnog kolona ( u engleskoj literaturi Irritrabile bowel syndrome IBS) je kronična funkcionalna bolest koju obilježavaju simptomi proljeva ili zatvora, bolova u trbuhu, nadutosti i grčeva.

Sindrom iritabilnog kolona (u engleskoj literaturi Irritrabile bowel syndrome IBS) je kronična funkcionalna bolest koju obilježavaju simptomi proljeva ili zatvora, bolova u trbuhu, nadutosti i grčeva, a kod koje ne nalazimo organskih promjena na probavnom traktu.

Prema dostupnim podacima to je jedno od najčešćih stanja zbog kojeg se pacijenti javljaju obiteljskom liječniku ili u subspecijalističku gastroenterološku ambulantu od 10-15 % u Europi i Sjevernoj Americi do preko 20 % u Aziji.

Bolest  zahvaća muškarce i žene neovisno o dobi, no češće se dijagnosticira kod žena uz napomenu da se veliki broj pacijenata sa tipičnim simptomima ne traže pomoć liječnika. Čest je uzrok izostanaka sa posla.

Kako je gore navedeno bolest se manifestira bolovima u trbuhu praćene proljevima ili zatvorom no mogu se pridruženo javiti i tegobe u vidu pospanosti, mučnina, bolova u leđima, smetnji mokrenja, poremećaji u seksualnom životu.

Točan uzrok nastanka bolesti nije poznat te se vjeruje da  kombinacija fizičkih čimbenika i mentalnog stanja dovodi sindroma iritabilnog crijeva.

Obzirom da ne postoje dijagnostički testovi koji bi potvrdili dijagnozu vodeći stručnjaci na ovom polju su donijeli kriterije kako bi se lakše postavila dijagnoza a odnose na učestalost pojave simptoma ( barem 3 dana u tjednu zadnja 3 mjeseca ) te smetnje pražnjenja stolice.

Iako se pokušava postaviti dijagnoza na temelju ovih kriterija pacijenti će često tijekom liječenja biti upućivani na niz pretraga kao što su laboratorijske pretrage, alergološka testiranja, bakteriološki i parazitološkipregled stolice, kolonoskopiju, UZV , a moguće i dodatno pregledi urologa, ginekologa, gastroskopija.

Liječenje je zahtjevno, a pristup individualan, ovisno o simptomu koji dominira, pokušava se savjetovati dijetoterapija, no nema specifične dijete koja bi bila podesna za sve pacijente . Općeprihvaćena su načela konzumacija određenih vrsta žitarica, nemasnog mesa, voća i povrća, ribe te fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probioticima.

Koriste se različiti lijekovi za ublažavanje boli, nadutosti, zatvora ili proljeva. Također se primjenjuje i tzv. biopsihosocijalni pristup pa će ovi pacijenti često potražiti savjet i liječenje psihijatra.

Na posljetku kao utjehu svima koji su se prepoznali u simptomima ove bolesti valja istaknuti da sindrom iritabilnog crijeva utječe na kvalitetu života, ali pacijenti koji od njega boluju jednako dugo žive kao i ostala populacija.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Upala

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUpalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Voće

Sve što biste trebali znati o kolagenu

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKolagen je iznimno važan spoj s mnogobrojnim funkcijama u tijelu, a jedna od temeljnih je održavanje zdravog vezivnog tkiva. Nadalje, pomaže i kod oporavka nakon tjelesne aktivnosti, održavanja zdravlja kože te funkcionalnosti zglobova. No, unatoč njegovoj važnosti, još uvijek postoji mnogo nejasnoća u vezi s vrstama kolagena i načinom na koji on djeluje. Što je […]

Meso

Kako pripremati jela na zdraviji način

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZa one koji se žele zdravo hraniti, a ne žele promijeniti prehranu iz temelja, nekoliko jednostavnih trikova u kuhanju i zamjena namirnica u jelima može značajno doprinijeti boljim prehrambenim navikama. Postulat broj 1: povećajte unos voća i povrća Prehrana bogata voćem i povrćem znanstveno dokazano snižava rizik od pojave nekoliko kroničnih bolesti. Broj porcija voća […]

Kolonoskopija

Možete li mi rastumačiti nalaz kolonoskopije?

Kolonoskopija

Trebam li raditi kolonoskopiju ili još nešto?

Voće

Mogu li se sodom bikarbonom ukloniti pesticidi iz voća i povrća?

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePesticidi su zlata vrijedni kada ih promatramo iz perspektive njihovog učinka na suzbijanje bolesti i štetnika biljaka čime osiguravaju dobar urod. Kod dobre poljoprivredne i proizvodne prakse količina ostataka pesticida u voću i povrću ne prelazi granicu dopuštene količine pesticida, no svjedoci smo čestih izvješća o povlačenju proizvoda s tržišta zbog ostataka pesticida u hrani. […]

Iz iste kategorije

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Može li mala kvržica nakon velike nužde značiti hemoroid ili nešto ozbiljnije?

Gastroenterologija

Kako se točno provodi 14-dnevna sekvencijska terapija za eradikaciju H. pylori?

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]