Helicobacter pylori i dispepsija, koga liječiti

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja naseljava različite dijelove želuca i dvanaesnika, gdje uzrokuje upalu slabog intenziteta koja je čvrsto povezana sa nastankom ulkusne bolesti (peptički ulkus).

Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja naseljava različite dijelove želuca i dvanaesnika, gdje uzrokuje upalu slabog intenziteta koja je čvrsto povezana sa nastankom ulkusne bolesti (peptički ulkus).

Indikacije za eradikaciju infekcije H.pylori – EHSG (European Helicobacter pylori Study Group), Maastricht 2000:

  • peptički ulkus,
  • MALTom,
  • atrofični gastritis,
  • resekcija želuca nakon karcinoma,
  • bolesnici koji imaju rodbinu u prvom koljenu oboljelu od karcinoma želuca te
  • na zahtijev bolesnika

Dispepsija

Dispepsija ili loša probava definira se kao bol  i nelagoda  u gornjem dijelu probavnog trakta.

Različiti čimbenici od stresa do određenih ljekova mogu uzrokovati dispepsiju. Bitno  je isključiti organski uzrok dispepsije( ulkusna bolest ,infekcija sa Helicobacter pylori, bolesti hepatobilijarnog trakta i gušterače , maligne bolesti  probavnog trakta….). Najčešći simptomi dispepsije  su  bol ,nadimanje , slabost , mučnina , podrigivanje, žgaravica ,rana sitost. U 60  % slučajeva ne postoji organski uzrok. Mogući uzroci NUD -neulkusne tj. funkcionalne dispepsije su  poremećena motorička funkcija želuca ,infekcija sa Helocobacter pylori,  snižen prag percepcije želučane distenzije , duodenogastrični refluks.

Bolesnici stariji od  55 god  .i oni sa alarmantnim simptomima trebaju biti upućeni na hitnu EGDS. Liječenje neobrađene dispepsije je različito ukoliko je incidencija infekcije H.pylori u populaciji niska kao što je to u razvijenim zemljama. Testiranje i liječenje bilo je preporučeno u odraslih bolesnika ispod 45 godina sa perzistentnom dispepsijom, uz prethodno isključenje gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), uzimanje nesteroidnih antireumatika (NSAR), te u onih sa alarmantnim simptomima.

Definicija niske prevalencije je populacija sa udjelom H.pylori infekcije od manje od 20%. Cochrane sistematski pregled navodi da je princip testiranja i liječenja jednako učinkovita a manje skupa strategija u odnosu na endoskopiju u bolesnika s niskim rizikom obolijevanja od maligne bolesti i vjerojatno je učinkovitija od terapije inhibitorima protonske pumpe (IPP). Većina bolesnika sa dispepsijom imaju normalan nalaz na endoskopiji uz odsutnost refluksne bolesti; za te bolesnike smatra se da imaju neulkusnu dispepsiju. Cochrane sistematski pregled potvrdio je da postoji korist od eradikacije H.pylori u neulkusnoj dispepsiji. Empirijska terapija antisekretornim lijekovima mogla bi predstavljati manji trošak u slučaju da je udio infekcija sa H.pylori u populaciji manji od 20%.

Dispepsija-  liječenje i preporuke

  • princip testiranja i liječenja H.pylori infekcije primjeren je za bolesnike sa dijagnostički neobrađenom dispepsijom,
  • eradikacija H.pylori primjerena je opcija za bolesnike inficirane sa H.pylori i dijagnostički obrađenom neulkusnom dispepsijom,
  • strategrija testiranja i liječenja je strategija prvog izbora u svih odraslih bolesnika sa funkcionalnom dispepsijom u slučaju visoke prevalencije infekcije u populacijete
  • učinkovitost testiranja i liječenja infekcije H.pylori u populaciji sa niskom prevalencijom infekcije je mala; u toj situaciji primjerena je ili strategija testiranja i liječenja ili empirijska terapija antisekretornim lijekovima.

Preporučena prva linija terapije je IPP-klaritromicin-amoksicilin ili metronidazol ako je rezistencija na klaritromicin <15-20%. Ipak, smatra se da postoji mala prednost korištenja metronidazola u odnosu na amoksicilin, te se smatra da je ta kombinacija bolja u područjima gdje je rezistencija na metronidazol <40%. Nažalost  zbog učestale   upotrebe  antibiotika  izrazit je porast rezistencije u našoj zemlji na klaritrimicin i metronidazol.

Preporuke Maastricht III izvještaja savjetuju kao prvu liniju terapije za eradikaciju H. pylori infekcije trojnu terapiju sa inhibitorom protonske crpke u dvostrukoj dozi u kombinaciji sa klaritromicinom od 500 mg i amoksicilinom od 1000 mg ili metronidazolom od 400 ili 500 mg dva puta dnevno minimalno 7 dana. Četverostruka terapija sa bizmutom  u trajanju od 10-14 dana je alternativna terapija. Ukoliko nije dostupna navedena terapija, preporuča se IPP-amoksicilin ili tetraciklin i metronidazol . Također sekvencijska 10-dnevna terapija, koja se sastoji od dvojne terapije tijekom 5 dana i trojne prestalih 5 dana je također učinkovita i dobro podnošljiva kod starijih pacijenata.U slučaju rezistencije H.pylori na prvu liniju terapije, učinkoviti lijekovi su npr. levofloksacin iz skupine fluorokinolona.

Terapija nakon 2 neuspješna eradikacijska ciklusa  trebala bi biti temeljena na ispitivanju osjetljivosti na antibiotike.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Endoksopija

Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePeptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka. Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih […]

Mučnina

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Hrana

Hrana, jednjak i nelagoda – što je uzrok tome?

Akutni proljev

Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu. U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i […]

Helicobacter pylori

Može li Helicobacter pylori biti uzrok poremećaju srčanog ritma?

Endoskopiija

Kako pregledati tanko crijevo I dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTanko crijevo predstavlja najdulji dio probavne cijevi, a sve do nedavno bila je gotovo u potpunosti nedostupna endoskopskom pregledu.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Što znače limfatični noduli pronađeni u sluznici želuca na nalazu gastroskopije?

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Konstipacija – kada je bezazlena, a kada je razlog za brigu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonstipacija (zatvor) čest je probavni problem koji pogađa ljude svih dobi, ali osobito žene i starije osobe. Procjenjuje se da oko deset posto odraslih osoba u svijetu ima kronične tegobe s konstipacijom, a u starijoj populaciji taj postotak raste i do dvadeset posto. Kod žena je češća nego kod muškaraca, ponajprije zbog hormonalnih promjena, trudnoća […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Što znači nalaz povišenog bilirubina (58) uz uredne ostale vrijednosti krvi?

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]