Peptička ulkusna bolest

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Peptička ulkusna bolest želuca i dvanaesnika relativno je česta gastrointestinalna bolest. Incidencija varira ovisno o regiji i socioekonomskim čimbenicima, ali je općenito visoka.

Peptička ulkusna se bolest, za sada iz nepoznatog razloga, javlja se najčešće u proljeće i jesen. Glavni faktori koji pridonose razvoju peptičke ulkusne bolesti uključuju infekciju bakterijom Helicobacter pylori, dugotrajnu uporabu nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), acetilsalicilata, prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje, stres te nasljedna predispozicija. Ulkusna bolest nastaje zbog poremećaja ravnoteže između zaštitnih mehanizama sluznice želuca i dvanaesnika te agresivnih čimbenika poput kiselina, enzima i žuči.

To može rezultirati oštećenjem sluznice i formiranjem ulkusa odnosno vrijeda. Vrijed je zapravo dulje oštećenje sluznice koje se može poistovjetiti, a radi lakšeg shvaćanja tih oštećenja, sa dubljim ranama na koži. Simptomi ulkusne bolesti uključuju bol u gornjem dijelu trbuha, često se javlja noću ili nakon obroka, osjećaj nadutosti, mučninu, povraćanje (ponekad s krvlju), gubitak teka i težine te melenu (stolicu koja je crna i ljepljiva, što ukazuje na unutarnje krvarenje).

Ulkus želuca i dvanaesnika može anamnestički razlikovati po različitom vremenu pojavljivanja boli u odnosu na konzumaciju hrane. Dok je bol kod vrijeda dvanaesnika najjača u gladovanju i javlja se 2 do 3 sata nakon obroka kod želučanog vrijeda bol je najjača 45 minuta nakon obroka, a popusti odmah nakon uzimanja hrane. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, fizikalnog pregleda te dodatnih dijagnostičkih testova kao što su endoskopija gornjeg dijela probavnog sustava (gastroskopija). S obzirom da infekcija

Helicobacter pylori vrlo često dovodi do ulkusne bolesti preporuča se provesti testiranje bilo ureaza izdisajnim testom, analizom stolice na antigen Hp, serološkim testom ili testiranjem uzorka sluznice na Helicobacter pylori. Takođe je od važnosti i laboratorijska obrada krvi radi otkrivanja anemije ili drugih abnormalnosti. Terapija ovisi o uzrocima ulkusne bolesti. Uključuje kombinaciju lijekova kao što su antibiotici za eradikaciju H. pylori, inhibitori protonske pumpe (PPI) radi smanjenja proizvodnje želučane kiseline, lijekove za zaštitu sluznice (npr. sukralfati), antacide za simptomatsko olakšanje boli, kao i promjene u načinu života (prestanak pušenja, izbjegavanje NSAID, smanjenje stresa) i prehrani (jesti što manje začinjenu hranu; izbjegavati kiselo, ljuto, slatko; jesti što manje ali češće obroke; hrana koju konzumirate neka bude kuhana, a ne pečena ili pržena, izbjegavati veće količine kave, gazirana pića, alkohol).

Uz terapiju inhibitora protonske pumpe, koji je primarni lijek u liječenju peptičke ulkusne bolesti, i dijetetske mjere vrijed bi trebao zacijeliti u periodu od 8 do 12 tjedana ovisno o veličini vrijeda, no ukoliko je vrijed veći od 20mm tada cijeljenje traje i dulje. Kao komplikacija peptičke uklusne bolesti javlja se krvarenje iz probavne cijevi u vidu povraćanja krvavog sadržaja ili crne stolice odnosno melene.

U navedenom slučaju nužno je što prije doći do liječnika kako bi se procijenila potreba za hitnom endoskopskom obradom i hospitalnim liječenjem. Krvarenje iz probavne cijevi danas se najčešće zaustavlja endoskopskom intervencijom (gastroskopijom). Iznimno rijetko, a zbog velikih ulkusa koji zahvaćaju krvnu žilu šireg lumena, endoskopsko zaustavljanje krvarenja nije uspješno i zahtjeva kirurško liječenje. Moguća komplikacija peptičke ulkusne bolesti je perforacija odnosno puknuće stijenke želuca ili dvanaesnika koja također zahtjeva kirurško liječenje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Bolest

Upalne bolesti crijeva

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUpalna bolest crijeva (UBC) je kronična, neizliječiva, imunološki posredovana upalna bolest probavne cijevi. Oboljeli od UBC se, vrlo često, moraju nositi sa dugotrajnom i kompliciranom bolešću koja izrazito degradira kvalitetu života, s pervazivnim simptomima koji ometaju rad, društvene odnose i životne aktivnosti. Razlikujemo dva osnovna oblika bolesti: ulcerozni kolitis (UC) i Crohnova bolest (CB). Dok […]

Simetikon

Dispepsija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

Akutni proljev

Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu. U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i […]

Gastroskopija

Možete li mi protumačiti nalaz gastroskopije?

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori i dispepsija, koga liječiti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteHelicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja naseljava različite dijelove želuca i dvanaesnika, gdje uzrokuje upalu slabog intenziteta koja je čvrsto povezana sa nastankom ulkusne bolesti (peptički ulkus).

Bol

Trebam li opet ići na gastroskopiju ako me boli iznad pupka?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

Kontracepcijske tablete – upit

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]