Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj dobi te one koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranom razdoblju trudnoće, svakodnevno uzimaju folnu kiselinu u dozi od 400 μg. No, trebaju li postojati mjere opreza kada je u pitanju uzimanje folne kiseline u dozama koje premašuju spomenutu preporučenu dnevnu dozu?

U današnjem članku otkrivamo zašto je izuzetno važno unositi folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani tijekom planiranja trudnoće te u prvom tromjesečju, koja je preporučena dnevna doza tijekom ovog osjetljivog razdoblja, a pojašnjavamo i zašto se poznata izreka „od viška glava ne boli” ne može primijeniti i na slučaj pretjeranog unosa ovog vitamina.

Pobliže o folnoj kiselini

Poznata i kao vitamin B9, folna kiselina je esencijalni mikronutrijent koji se prirodno nalazi u raznim namirnicama, poput zelenog lisnatog povrća, voća, iznutrica i orašastih plodova. Ima ključnu ulogu u replikaciji DNK tijekom stanične sinteze i diobe, osigurava normalan rast i razvoj, a posebno je važna za funkciju živčanog i probavnog sustava, spolnih organa te stvaranje bijelih krvnih stanica. Regulira razvoj živčanih stanica embrija i fetusa te sprječava oštećenje živčane cijevi. Osim toga, važna je u liječenju anemije u trudnica, dojilja te žena koje uzimaju oralne kontraceptive.

Folna kiselina povijesno je proučavana zbog sposobnosti smanjenja rizika od razvoja defekta neuralne cijevi djeteta. Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u ploda. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije preporučeni unos folne kiseline za žene u reproduktivnom razdoblju iznosi 400 µg dnevno.

Razlike između folne kiseline i 5-MTHF?

Unatoč stalnom upozoravanju stručnjaka na važnost unosa adekvatnih količina folne kiseline u trudnoći, u određenom postotku ove populacije i dalje se primjećuje deficit. Dva su moguća razloga tome – ili se žene ne pridržavaju preporuka o unosu folne kiseline u obliku dodataka prehrani ili imaju poremećaj apsorpcije folne kiseline, odnosno njenih soli (folata). Naime, folna kiselina je sintetski spoj koji najčešće nalazimo u dodacima prehrani. Kako bi ispoljila svoju biološku funkciju, folna kiselina se u našem organizmu treba pretvoriti odnosno metabolizirati do biološki iskoristivih oblika, dihidrofolata i tetrahidrofolata.

Danas znamo kako se sposobnost metaboliziranja folne kiseline razlikuje od pojedinca do pojedinca. Tako će žene reproduktivne dobi u kojih postoji genetski nedostatak zbog kojeg organizam ne može obraditi folnu kiselinu imati značajno više koristi od uzimanja tzv. metilirane folne kiseline, odnosno 5-metiltetrahidrofilata. Riječ je o poželjnom, aktivnom obliku folne kiseline koji je odmah dostupan za transport do ciljanog tkiva, koji ne stvara nemetaboliziranu folnu kiselinu, a apsorbira se i izlučuje jednako dobro kao i folna kiselina.

Nove spoznaje o rizicima pretjeranog unosa folne kiseline

Zbog prethodno spomenutih blagodati folne kiseline na razvoj ploda u trudnoći, smatralo se kako u ovom slučaju pravilo „manje je više” nije potrebno slijediti te su se u prošlosti iz raznih razloga trudnicama preporučivale doze folne kiseline koje su nerijetko bile i desetak puta veće od preporučene dnevne doze. Međutim, jednako kao i u slučaju nedostatnog unosa, studije su pokazale kako i previsoke doze folne kiseline tijekom trudnoće mogu negativno utjecati na zdravstvene ishode djeteta. U jednoj od provedenih studija, uočeno je da uzimanje folne kiseline u obliku dodatka prehrani u dozi  ≥1000 µg/dan može negativno utjecati na ishode rođenja i kognitivni razvoj djece kasnije u životu. Nadalje, studije ističu da visoke doze folne kiseline mogu utjecati na duljinu telomera kod djece.

Telomere predstavljaju zaštitne dijelove na krajevima kromosoma. Tijekom vremena dolazi do njihovog skraćivanja, a brojni dokazi ističu povezanost kraćih telomera s mnogim poremećajima u kasnijoj životnoj dobi i višom stopom smrtnosti. Cilj nove španjolske studije objavljene u znanstvenom časopisu Nutrients bio je istražiti postoji li uistinu povezanost između vrlo visokog unosa folne kiseline tijekom trudnoće i kraće duljine telomera kod četverogodišnjaka. U studiji jesudjelovalo 666 djece, prosječne dobi 4,4 godine, kao i njihove majke. Podaci o unosu folne kiseline te drugim važnim mikronutrijentima dobiveni su anketnim upitnicima provedenima tijekom trudnoće. U svrhu praćenja duljine telomera, mjerile su se telomere leukocita, bijelih krvnih stanica. Prema podacima iz anketnih upitnika prosječne dnevne doze folne kiseline koje su ispitanice unosile tijekom trudnoće podijeljene su u četiri kategorije: <400 µg/dan, ≥400 do 999 µg/dan, ≥1000 do 4999 µg/dan i ≥5000 µg/dan.

Rezultati su pokazali da su djeca čije su majke uzimale visoke doze folne kiseline (≥5000 µg/dan) na početku, ali i tijekom cijelog razdoblja trudnoće, imala kraće telomere u dobi od četiri godine u odnosu na djecu čije su majke tijekom trudnoće unosile oko 400 µg/dan folne kiseline. Istraživači pretpostavljaju da je mogući uzrok ove pojave prisutnost nemetabolizirane folne kiseline u krvi koja može poremetiti ravnotežu metilacije DNK unutar telomera, dovodeći do strukturnih i funkcionalnih promjena u ovim ključnim genomskim regijama.

Zaključak

Znanstvenici naglašavaju kako je važno razumijevanje mogućih posljedica prekomjernog unosa folne kiseline, ne samo na zdravlje majke i djeteta, već i za informiranje javnosti i definiranje smjernica. S obzirom na široku dostupnost i upotrebu folne kiseline, daljnja istraživanja mogu pomoći u osmišljavanju preporuka te osigurati njihovu usklađenost s najnovijim znanstvenim dokazima. Ono što valja upamtiti je da bi žene reproduktivne dobi koje planiraju trudnoću te trudnice u prvom tromjesečju svakako trebale uzimati folnu kiselinu u preporučenoj dozi od 400 µg, a prednost je poželjno dati onim dodacima prehrani koji sadrže i aktivni oblik, 5-metiltetrahidrofilat.

Literatura:

Petermann-Rocha F, Valera-Gran D, Prieto-Botella D, Martens DS, Gonzalez-Palacios S, Riaño-Galán I, Murcia M, Irizar A, Julvez J, Santa-Marina L, Tardón A, Sunyer J, Vioque J, Nawrot T, Navarrete-Muñoz EM. Folic Acid Supplementation during Pregnancy and Its Association with Telomere Length in Children at Four Years: Results from the INMA Birth Cohort Study. Nutrients. 2023 Oct 9;15(19):4303. doi: 10.3390/nu15194303. PMID: 37836587; PMCID: PMC10574547.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

nokti u trudnoći

Kožne promjene u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePromjene na koži tijekom trudnoće vrlo su česte i zapaža ih gotovo svaka trudnica. Neke promjene su toliko učestale da se ne ubrajaju u bolesti i smatraju se normalnim fiziološkim promjenama u trudnoći, jer dolazi do hormonskih promjena koje se očituju na koži, kosi i noktima. Određene kožne bolesti nastaju isključivo u trudnoći (impetigo herpetiformis, […]

Nadoknada željeza

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Trudnoća

Kako zatražiti prekid trudnoće u 18. tjednu uz odobrenje komisije?

Anhidramnij

Oligohiramnij i anhidramnij

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLatinski oligohydramnion je stanje u trudnoći smanjene količine plodove vode, odnosno količina plodove vode manje od 500ml. Ultrazvučnom procjenom količine plodove vode, AFI je manji od 5. Latinski anhydramnion označuje potpuni nedostatak plodove vode. Olihogidramnij se nalazi od 0,5 do 8 % trudnoća. Prognoza i liječenje ovise o gestacijskog dobi (tjednima trudnoće) u kojoj se […]

Trudnoća

Može li navedena tableta i CT snimanje prije saznanja o trudnoći naštetiti plodu?

Litij

Trudnoća i postpartalno razdoblje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteStudije o dugoročnim učincima in utero izloženosti SIPSS-u na pojavu poremećaja autističnog spektra i poremećaja pažnje/hiperaktivnosti dale su proturječne rezultate. Dok neki sugeriraju umjereno povećan rizik za ove poremećaje, drugi nakon kontrole težine majčinog psihičkog poremećaja i genetske predispozicije nisu pokazali takvu povezanost. Što se tiče inhibitora ponovne pohrane serotonina i noradrenalina kao što su […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]