Kakao za bolje kardiovaskularno zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prvi zapisi o upotrebi kakaa sežu još do civilizacije Maya, a Europljanima je ovaj dragocjeni prah postao dostupan u 16. stoljeću, zahvaljujući španjolskim osvajačima. Kakao prah dobivamo kada iz sirovog zrna kakaa uklonimo masnoću, odnosno kakao maslac.

Kakao prah najpoznatiji je zbog svoje nezamjenjive uloge u proizvodnji svima omiljene čokolade. Međutim, znanost je do sada otkrila broje važne spojeve u kakau koji imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Flavanoli kakaa i utjecaj na kardiovaskularno zdravlje

Već otprije je poznato kako flavanoli, biljni spojevi iz skupine polifenola koje u velikoj količini nalazimo u  kakau, zelenom čaju, grožđu i bobičastom voću, imaju blagotvoran učinak na zdravlje. Dosadašnje studije potvrdile su pozitivan utjecaj flavanola iz kakaa na krvni tlak i proširenje krvnih žila. Uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani tijekom dužeg razdoblja može imati zaštitni učinak na razvoj srčanih bolesti i smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, pokazala je nova studija čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

U spomenutom randomiziranom istraživanju sudjelovalo je više od 21 000 ispitanika koji su svaki dan nasumično dobivali 500 mg flavanola iz kakaa, multivitamin, oba dodatka prehrani ili niti jedan spomenuti dodatak prehrani. Proučavao se utjecaj flavanola iz kakaa na ukupno srčano zdravlje, uključujući rizik od srčanog i moždanog udara, rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima te zdravlje karotidnih i koronarnih arterija. Rezultati su pokazali kako je uzimanje flavanola iz kakaa u obliku dodatka prehrani smanjilo rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 27%. Nadalje, kada su autori u obzir uzeli redovitost uzimanja kapsula, uočili su još pozitivnije rezultate – rizik od ukupnih kardiovaskularnih događaja bio je smanjen za 15%, a rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima za 39%. Iako je uzimanje multivitamina povećalo nekoliko nutritivnih biomarkera, nije imalo značajan utjecaj na pojavu kardiovaskularnih bolesti, kao što je bilo u slučaju uzimanja flavanola iz kakaa.

Kakao je vrijedna namirnica koju je vrlo jednostavno uklopiti u svakodnevnu prehranu, a njegovo pozitivno djelovanje na kardiovaskularno, kao i cjelokupno zdravlje, potvrdile su brojne studije. Stoga, ako želite iskoristiti sve blagodati ovog sastojka, sljedeći puta kada posegnete za kockicom čokolade, birajte onu koja sadrži barem 70% kakaa.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

srčani zastoj

Povezanost psihičkih poremećaja i srčanog zastoja

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrema novoj studiji objavljenoj u časopisu BMJ’s Open Heart, provedenoj od strane Talipa Eroglua i suradnika, poremećaji uzrokovani stresom i anksiozni poremećaji povezani su s povećanim rizikom za pojavu izvanhospitalnog srčanog zastoja. Istraživači su uključili preko 35,000 takvih pacijenata te ih usporedili sa sličnim brojem usporedivih kontrolnih ispitanika. Rezultati su pokazali da je gotovo 1.5 […]

Neurologija

Javlja mi se gubitak svijesti i modrice, o čemu je riječ?

Estrogen

Arterijska hipertenzija i spolne razlike – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUpalne i autoimune bolesti često su povezane s povećanim rizikom nastanka arterijske hipertenzije i KVB. Progesteron i muški spolni hormoni imaju imunosupresivni učinak, a estrogen stimulira imunološki sustav. Postoje spolne razlike i kod uobičajenih kardiovaskularnih čimbenika rizika kod bolesnika s arterijskom hipertenzijom (debljina, šećerna bolest, povećane masnoće u krvi, a zajedno čine metabolički sindrom), te […]

Starija životna dob

Polifarmacija kardiovaskularnih bolesnika starije životne dobi – 2.dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePolifarmacija je značajan problem u terapiji starijih osoba. Prilikom uzimanja veće količine lijekova, onih koji se izdaju na recept i bezreceptnih, često se uzimanju neučinkoviti, pa i potencijalno štetni pripravci. Dvije trećine starijih osoba uzima različite dijetetske i biljne pripravke koji su na tržištu u slobodnoj prodaju i bolesnici ih većinom uzimaju samoincijativno. Mnogi takvi […]

Kardiovaskularne bolesti

Imam povećanu vrijednost Apo B/apo A1, što mi savjetujete?

Starija životna dob

Polifarmacija kardiovaskularnih bolesnika starije životne dobi – 1.dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU ovom tekstu ćete pronaći najnovije preporuke Radne skupine za kardiovaskularnu (KV) farmakoterapiju Europskog kardiološkog društva u svezi specifičnosti farmakoterapije KV bolesnika starije životne dobi. Sve je veći udio starijih osoba od 65 godina u populaciji. Starije osobe često boluju od dvije ili više kroničnih bolesti što zahtijeva istovremeno uzimanje više lijekova. Polifarmacija je istovremeno […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]