Žudnja za određenim namirnicama

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Osim što je vrlo učestala, žudnja za pojedinom namirnicom jedan je od najintenzivnijih osjećaja povezanih s hranom.

Osim što je vrlo učestala, žudnja za pojedinom namirnicom jedan je od najintenzivnijih osjećaja povezanih s hranom. Velik broj ljudi vjeruje kako je žudnja za hranom podsvjesna poruka našeg organizma kako bi se zadovoljile njegove sve nutritivne potrebe. Sukladno tom vjerovanju, kada našem organizmu nedostaje pojedini nutrijent, javlja se žudnja za hranom koja obiluje nedostatnim nutijentom. Primjerice, hipoteza je da žudnja za čokoladom u pozadini ima nisku razinu magnezija u organizmu, dok se žudnja za crvenim mesom ili sirom povezuju s niskom razinom željeza ili kalcija.

Vjeruje se kako zadovoljavanje vlastite žudnje za hranom pomaže našem tijelu da zadovolji sve nutritivne potrebe, te ispravi nedostatke. Druga struja stručnjaka pak smatra kako je žudnja za razliku od gladi, zapravo želja našeg mozga, a nije ono što je našem tijelu zaista potrebno. Ipak, postoje konkretni slučajevi u kojima žudnja pokazuje nedovoljan unos pojedinih nutrijenata.

Pika

Prvi takav primjer je pika, stanje u kojem osoba žudi za konzumacijom namirnica koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijedost poput leda, zemlje ili škroba. Pika se najčešće javlja kod djece i trudnica, a točan uzrok ovakve žudnje nije u potpunost razjašnjen. Međutim, smatra se kako nutritivni deficit može imati značajnu ulogu u razvoju ovog stanja. Istraživanja su pokazala kako pojedinici koji pokazuju simptome pike imaju niske razine željeza, cinka te kalcija. Također, adekvatnom suplementacijom pojedinih nutrijenata, simptomi nestaju.

Zanimljivo straživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Association of Nurse Practitioners, istraživalo je pagofagiju ili žudnju za konzumacijom leda. Rezultati su pokazali kako je žudnja za ledom povezana sa deficitom željeza u krvi, a adekvatna suplementacija pokazala se učinkovitom terapijom u većini slučajeva.

Nedostatak natrija

Poznata je uloga natrija u održavanju ravnoteže tjelesnih tekućina, te u regulaciji krvnog tlaka. Stoga je od izuzetne važnosti unositi adekvatnu količinu natrija svakog dana. Podsjećamo da je minimalan dnevni unos natrija 500 mg, a gornja granica dozvoljenog dnevnog unosa je 2400 mg, te je poželjno kretati se u tim granicama.

Istraživanja su pokazala kako je žudnja za namirnicama bogatim solju najčešće znak da organizmu nedostaje natrija. Štoviše, pacijenti kojima je dokazan deficit natrija, pokazali su snažnu žudnju za slanom hranom. Također, istraživanja su pokazala kako se kod ljudi, kojima su namjerno snižene razine natrija u organizmu djelovanjem diuretika ili pojačanom tjelesnom aktivnosti, javlja pojačana želja za namirnicama koje obiluju soli.

Važno je napomenuti kako je deficit natrija vrlo rijedak u današnje vrijeme, puno je veća zastupljenost druge krajnosti unosa natrija – prekomjernog unosa, koji se povezuje sa povećanim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, ukoliko osjetite žudnju za slanim namirnicama, to ne mora nužno značiti kako je kod vas prisutan deficit natrija. Istraživanja su pokazala kako redovita konzumacija namirnica bogatih natrijem može povećati sklonost prema namirnicama bogatim soli, što može uzrokovati žudnju za slanom hranom čime se povećava unos natrija preko dozvoljenih granica što može imati štetno djelovanje na organizam.

No, postoje li znanstveni dokazi povezanosti između nutritivnih deficita i žudnje za pojedinim naminicama?

Znanstvena istraživanja ne pokazuju uvijek rezultate koji potvrđuju povezanost žudnje za određenom namirnicom i nutritivnim deficitom. U nastavku su navedeni najčešći argumenti protiv:

  • Žudnja za hranom karakterizirana je spolom

Prema posljednjim istraživanjima, žudnja za hranom i učestalost njenog javljanja djelomično su određeni spolom. Na primjer, kod žena se žudnja za određenom hranom javlja čak dvostruko češće nego kod muškaraca. Također, istraživanja pokazuju da se kod žena češće javlja žudnja za slatkom hranom, dok se kod muškaraca češće javlja žudnja za slanim okusima.

  • Specifična žudnja za hranom visoke energetske, a niske nutritivne gustoće

Žudnja za hranom vrlo često je specifična i usmjerena na točno određen prehrambeni proizvod ili jelo, te je ne možemo zadovoljiti konzumacijom neke druge namirnice. Ljudi nažalost najčešće žude za namirnicama koje su bogate šećerom i mastima, a gotovo nikad ne žude za namirnicama visoke nutritivne gustoće. Dakle, hrana za kojom žudimo najčešće nije najbolji izvor nutrijenta koji nam potencijalno nedostaje.

Osim deficita pojedinih nutrijenata, žudnja za hranom potencijalno je uzrokovana brojnim drugim čimbenicima:

Potisnuta želja za pojedinom hranom: ako neku namirnicu smatrate „zabranjenom“ ili aktivno pokušavate potisnuti želju za njenom konzumacijom, postoji mogućnost da time podsvjesno pojačavate žudnju za istom.

  • Pojedina namirnica vas asocira na pojedini događaj ili doživljaj: najbolji primjer je konzumacija kokica u kinu, gdje se javlja žudnja za određenom namirnicom kako bi upotpunila određeni doživljaj.
  • Hrana i raspoloženje: žudnja za određenom hranom može biti potaknuta raspoloženjem. Tako postoji „comfort food“ ili hrana za utjehu koju želimo konzumirati kako bi nam se raspoloženje popravilo.
  • Stres: osobe koje su češće pod stresom češće osjećaju žudnju za pojedinim namirnicama.
  • Nedostatak sna: manjak sna može uzrokovati disbalans hormona koji utječu na povećanje mogućnosti pojave žudnje za određenom namirnicom.
  • Neadekvatna hidracija: konzumacija premalo tekućine može uzrokovati glad i žudnju za hranom.
  • Nedovoljan unos proteina ili prehrambenih vlakana: proteini i vlakna pomažu u održavanju osjećaja sitosti, stoga premali unos može uzrokovati glad i žudnju za hranom.

Kako smanjti osjećaj žudnje?

Nekoliko je praktičnih savjeta koji vam mogu pomoći u smanjenju osjećaja žudnje za različitim namirnicama. Za početak, trebalo bi izbjegavati preskakanje obroka te unositi dovoljno tekućine što može umanjti osjećaj gladi te osjećaj žudnje za pojedinim namirnicama. Istraživanja također pokazuju kako redoviti obroci i adekvatan stupanj hidracije smanjuju mogućnost pojave žudnje za hranom.

Isto tako, dovoljna količina sna te redovita tjelesna aktivnost, a poglavito ona koja smanjuje stres, kao što su joga ili meditacija, mogu pomoći u smanjenju pojavnosti osjećaja žudnje.

Osim toga, važno je identificirati i okidač koji nas potiče na konzumaciju određenih namirnica. Primjerice, ako ste primijetili da neke namirnice konzumirate samo kada ste potišteni ili kada vam je dosadno, pokušajte pronaći zamjenu za tu naviku. Prošećite, pročitajte knjigu, krenite na pilates ili jednostavno razgovarajte sa svojim bližnjima.

 

 

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Tjelesna masa

B.Fit zamjenski obrok za smanjenje prekomjerne ili održavanje poželjne tjelesne mase

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Hrana

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Hrana

Dojenče koje odbija hranu i doima se nezainteresirano za jelo

Kemikalije

Svi neprijatelji štitnjače – od hrane do spojeva iz okoliša

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Tvari koje dolaze iz okoliša, a mogu se uplitati u rad neke žlijezde u našem tijelu nazivamo endokrinim disruptorima. Termin endokrini disruptori skovan je 1991. godine na stručnom skupu, a koncept o egzogenim tvarima, ponajprije sintetskim kemijskim spojevima,  koji se upliću u rad naših hormona, vuče korijene još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a povezan […]

Hrana

Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu […]

Hrana

Hranjenje djeteta nakon operacije zbog hipertrofične stenoze pilorusa

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?