Nordijska prehrana kao alternativa mediteranskoj prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Dugi niz godina mediteranska prehrana nalazi se na tronu prehrambenih obrazaca koji pružaju brojne povoljne učinke na naše zdravlje.

Dugi niz godina mediteranska prehrana nalazi se na tronu prehrambenih obrazaca koji pružaju brojne povoljne učinke na naše zdravlje. No, prema novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po pitanju blagotvornosti uz bok merditeranskoj našla se nordijska prehrana. 

Autori izvještaja  su detaljno analizirali brojne  radove koji su promatrali učinak mediteranske i nordijske prehrane na zdravlje te su zaključili da praćenjem jednog od ova dva prehrambena obrasca pojedinac može značajno smanjiti rizik od brojnih kroničnih nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma. Ipak,  u izvještaju stoji kako tek 15 zemalja od članica Europske unije nastoji u svoje smjernice unijeti preporuke mediteranske odnosno nordijske prehrane.

Kronične nezarazne bolesti su vodeći svjetski uzrok prijevremene smrti te se procjenjuje da će do 2030 godine biti uzrokom 52 milijuna smrti.  Nepravilna prehrana je jedna od važnijih uzroka porasta ovih bolesti  pa autori izvještaje  pozivaju vlasti da ulože napore u promicanju pravilne prehrane  i uvođenje mediteranske ili nordijske prehrane u nacionalne smjernice.

Mediteranska prehrana je sinonim pravilne prehrane

Tradicionalna mediteranska prehrana veže se, jasno, uz mediteransko podneblje. Iako svaka zemlja ima vlastitu inačicu, u osnovi je mediteranska prehrana bazirana na lokalnoj, sezonskoj i svježoj hrani. Karakterizira je visok unos biljne hrane (voća, povrća, žitarica i orašastih plodova) i maslinovog ulja, umjeren unos ribe i mesa peradi te nizak unos mliječnih proizvoda (prvenstveno jogurta i sira), crvenog mesa, procesiranih namirnica i slastica. Umjeren unos vina, najčešće uz obrok važan je dio mediteranske kulture. Osim samih prehrambenih navika i  sam način života koji se veže uz Mediteran pridonosi svekupnom učinku na zdravlje. Zajednički obroci , relativno dugo objedovanje te popodnevni odmor odnosno „siesta“ predstavljaju važne komponente koje pridonose blagotvornim učincima mediteranskog načina života na zdravlje. 

Brojne znanstvene studije pokazuju da su osobe koje slijede takav način prehrane u manjoj opasnosti od obolijevanja od koronarne bolesti srca.  Osim zaštite od kardiovaskularnih bolesti, utvrđeno je da mediteranska dijeta ima preventivno djelovanje i na druge degenerativne bolesti.  Prema izvještaju, pridržavanje mediteranskoj prehrani može smanjiti rizik od karcinoma, osobito karcinoma dojke, želudca, debelog crijeva i prostate, kognitivnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i dijabetesa tip 2.  Pozitivan  učinak pripisuje se bogatstvu hranjivih tvari koje mediteranska prehrana osigurava,  uključujući bogatstvo antioksidansa ali i brojih drugih tvari i navika koje utječu na sniženje masnoća u krvi i krvnog tlaka, te imaju protuupalo, imunostimulirajuće i antikarcinogeno djelovanje.

Do dugovječnosti uz nordijsku prehranu

Nordijska prehrana je također karakteristična po domaće uzgojenoj hrani te gotovo nepostojećoj konzumaciji hrane iz restorana brze hrane. Nordijska prehrana dijeli mnoge sličnosti s mediteranskom prehranom, no ipak uključuje nešto drugačiji izbor namirnica karakterističnih za sjevernu Europu: ribu (osobito plavu ribu hladnih mora bogatu omega-3 masnim kiselinama poput lososa i haringe), kupus, korjenasto povrće, bobičasto voće i voće općenito te cjelovite žitarice poput ječma, zobi i raži. 

Sličnost je ovih prehrambenih obrazaca unos ribe te namirnica bogatih antioksidasima, dok se glavna razlika odnosi na izbor ulja: sunčano podneblje Mediterana omogućuje uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja, dok tu ulogu na sjeveru preuzima repičino ulje. Ulje repice može se, inače,  pohvaliti niskim udjelom zasićenih masnih kiselina koji iznosi otprilike 7 % te visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina. Značajan je izvor jednostruko nezasićene oleinske kiseline. Naime, oleinska kiselina je jedan od glavnih aduta maslinovog ulja, a sadržaj oleinske masne u repičinom ulju usporediv je s udjelom kojeg nalazimo u maslinovom. Dodatna prednost repičinog ulja je i sadržaj alfa-linolenske masne kiseline (ALA) koja pripada skupini blagotvornih omega-3 masnih kiselina. Usporedbe radi, repičino ulje sadrži 8 puta više ALA od maslinovog ulja. Repica se smatra poželjnim izvorom masti jer zamjena zasićenih masti u prehrani nezasićenim mastima doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Repičino ulje iznimno je bogato vitaminom E koji u organizmu djeluje kao antioksidans.

Zbog izvrsne stabilnosti na visokim temperaturama, repičino ulje je pogodno za pečenje, prženje čak i u fritezi, kuhanje, a može se dodavati i u hladna jela poput salata.

Iako je nordijski tip prehrane manje istražen od mediteranskog obrasca brojne studije govore joj u prilog osobito kada je u pitanju smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Dodatno, studija objavljena 2012. godine u časopisu Danish Cancer Society otkrila je snažnu povezanost ovakve tradicionalne sjevernjačke prehrane s produljenjem životnog vijeka.

Nordijsku prehranu zasigurno očekuje uzlazna putanja popularnosti, o čemu svjedoči i  ovaj izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije.

Literatura:

Renzella J. et al. What national and subnational interventions and policies based on Mediterranean and Nordic diets are recommended or implemented in the WHO European Region, and is there evidence of effectiveness in reducing noncommunicable diseases? Health Evidence Network synthesis report 58;2018.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Gazirani sokovi

Bol i nelagoda na lijevoj strani trbuha

Zdrave prehrambene navike

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Prehrambene navike

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Sindrom policističnih jajnika

Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Sindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa […]

Nutricionizam

Prehrana i raspoloženje

Mikrobiom

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]