Prehrambene zanimljivosti o patlidžanu

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Patlidžan botanički pripada skupini biljaka iz porodice Solanaceae u koju se također ubrajaju krumpir i rajčica. Iako se patlidžan jede u cijelom svijetu, smatramo ga pravom mediteranskom namirnicom…

Patlidžan botanički pripada skupini biljaka iz porodice Solanaceae u koju se također ubrajaju krumpir i rajčica. Iako se patlidžan jede u cijelom svijetu, smatramo ga pravom mediteranskom namirnicom. Njegove glavne nutritivne karakteristike su niska kalorijska vrijednost i nizak udio ugljikohidrata, a bogatstvo vlakana. No, njegov glavni adut su antioksidansi kojih ima obilje.

Antioksidansi u prirodi pružaju protutežu slobodnim radikalima. Istraživanja pokazuju kako antioksidansi imaju sposobnost prevenirati mnoge kronične bolesti poput bolesti srca i karcinoma.

Termička obrada povećava udio antioksidansa u patlidžanu

Izlaganje hrane toplini obično dovodi do gubitka vrijednih tvari poput vitamina, međutim to nije uvijek pravilo. Naime, postoje namirnice kojima nutritivna vrijednost kuhanjem ili pečenjem može narasti. Upravo je takav slučaj i s patlidžanom. Ozbiljna istraživanja pokazala su kako kuhanjem i pečenjem patlidžana na roštilju raste udio fenolnih komponenti, antioksidansa poput klorogene i kafeinske kiseline. Također, sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ponajviše ona superoksid aniona, je veća kod patlidžana koji su termički obrađeni u usporedbi sa sirovim patlidžanima. Slično je i s rajčicom, koja pripada istoj porodici kao i patlidžan, kojoj biološka aktivnost odnosno udio likopena s termičkom obradom raste.  

Blagodati patlidžana

Patlidžan je odličan u sklopu prehrane za kontrolu glukoze u krvi zbog niskog udjela ugljikohidrata, a visokog udjela vlakana. Također, određena su istraživanja pokazala kako polifenoli, od kojih se neki mogu pronaći i u patlidžanu, mogu smanjiti apsorpciju glukoze i povećati proizvodnju inzulina. Zbog male kalorijske vrijednosti patlidžan je idealna namirnica redukcijskog jelovnika. Određena istraživanja na životinjama pokazala su kako patlidžan može poboljšati funkciju srca i smanjiti razinu LDL kolesterola i triglicerida. Također, laboratorijska istraživanja su pokazala kako patlidžan sadrži specifičan glikozid koji uništava stanice karcinoma. No dok se ove činjenice ne potvrde kliničkim istraživanjima, mudro je obogatiti prehranu kako patlidžanom, tako i drugim voćem i povrćem jer epidemiološka istraživanja pokazuju veliku korist prehrane bogate voćem i povrćem za prevenciju karcinoma.

Kako ga pripremati

U sklopu dijete s nižim udjelom ugljikohidrata, kriške patlidžana uvaljane u brašno i kratko popržene u ulju mogu zamijeniti kruh u sendvičima
Od patlidžana se priprema odličan namaz na kruh – patlidžan ispeći u pećnici u kori dok ne postane sasvim mekan, ostaviti ga pokrivenog da se malo ohladi, oguliti, te pomiješati s maslinovim uljem, češnjakom, limunovim sokom, jogurtom i začinima po želji
Kockice patlidžana pečenog u pećnici ili na roštilju dodajte u šalšu s tjesteninom, hladne salate s kvinojom ili poslužite kao prilog mesu uz pečene tikvice i papriku
Napravite povrtnu musaku tako da slažete redove kriški pečenog patlidžana, polijevate umakom od rajčice i pospete ribanim sirom i zapečete u pećnici
Dobro je znati kako se patlidžan nalazi pri dnu popisa voća i povrća u kojima se nalaze ostaci pesticida. Od apsorpcije pesticida plod uvelike štiti njegova kora.

Kada u prehrani izbjegavati patlidžan

Iako se na temelju dosadašnjih istraživanja ne može donijeti konačan zaključak kako biljke iz porodice pomoćnica djeluju negativno na simptome autoimunih bolesti, ipak se savjetuje oprez. Moguće je kako alkaloid solanin iz te porodice biljaka izaziva upalu i da je odgovoran zašto se nekim osobama koje pate od upale popraćene jakom boli primjerice kod reumatskih bolesti, simptomi ublaže kada eliminiraju navedene namirnice iz prehrane.

Također, patlidžan može izazivati alergije. Identitet mnogih alergena iz patlidžana još nije otkriven, no ustanovljeno je kako uzročnik alergije kod određenih osoba može biti i važan enzim polifenol oksidaza.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Vrtoglavica

Što može uzrokovati trnce u tijelu, vrtoglavicu i peckanje pri mokrenju ako su nalazi uredni?

Trzaj Depositphotos_2154517_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteTrzanje oka – poznato i kao miokimija – mali je, ponavljajući pokret ili grč mišića očnog kapka. Gotovo svatko u nekom trenutku osjeti trzanje oka. To može biti dosadno, ometajuće ili čak zabrinjavajuće. Dijagnoza obično počinje jednostavnim razgovorom o simptomima, životnim navikama i medicinskoj anamnezi. U mnogim slučajevima nije potrebno specijalizirano testiranje. Ako su simptomi […]

Trzaj Depositphotos_821762652_L

Kako spriječiti trzanje kapaka?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMnogi ljudi u nekom trenutku svog života primijete kratkotrajno, nehotično treperenje na jednom od svojih kapaka. Iako ove epizode mogu biti dosadne ili ometajuće, rijetko ukazuju na ozbiljan problem. Što je trzanje kapaka? Trzanje kapaka odnosi se na male, ponavljajuće pokrete mišića oko oka. Ovi pokreti su nevoljni, što znači da ih osoba ne može […]

Imunološke komplikacije Depositphotos_179598782_L

Osnove transplantacije bubrega – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih 24 godine, točnije od 2007., Republika Hrvatska punopravna je članica Europske organizacije za transplantaciju organa, odnosno Eurotransplanta. Iskra ideje o potrebi osnivanja Eurotransplanta temeljena je na činjenici da je preživljenje onih presađenih bubrega koji su genetski što sličniji primatelju znatno bolje. Za presađivanje bubrega postoje stanja urgentnosti. Urgentni bolesnici su oni koji su […]

Kolutanje očiju

Što može uzrokovati osjećaj lebdenja i kolutanja očiju u glavi?

Osteonekroza Depositphotos_548151614_L

Degenerativna ozljeda meniska – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRadiološka dijagnostika Magnetna rezonancija (MR) je rijetko indicirana kao prva linija radiološke pretrage za bol u zglobu koljena kod osoba srednje i starije dobi. Ovaj pregled može biti potreban ako neoperativno liječenje nije bilo uspješno, kod jake boli kako bi se potvrdila dijagnoza ozljede meniska ili isključile druge diferencijalne dijagnoze. Magnetska rezonancija (MR) je zlatni […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]