Hrana koja djeluje protuupalno

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Upalni proces je stanje u organizmu koje uzrokuje reakcija tkiva na iritaciju, ozljedu ili infekciju. Upalni simptomi uključuju bol, natečenost i crvenilo kože. Može se reći da je razvitak upale u organizmu jedan od najprimitivnijih obrambenih mehanizama u našem tijelu, a ono što je važno naglasiti je da se danas smatra kako upravo takva reakcija organizma na infekciju ili ozljedu leži u podlozi mnogih kroničnih bolesti uključujući artritis, bolesti srca, dijabetes, debljinu i karcinom. 
Neki stručnjaci smatraju kako hrana može ostvariti pozitivan, ali i negativan utjecaj na te procese. Kako bi se spriječila upala u organizmu svakako se preporuča izbjegavati brzu hranu, masno meso, prekomjeran unos rafiniranog šećera i procesirano meso.
Mogući izvor iritacije su i biljke iz porodice Solanaceae u koju se ubrajaju krumpir, rajčica i patlidžan. Iako se na temelju dosadašnjih istraživanja ne može donijeti zaključak, moguće je kako alkaloid solanin iz te porodice biljaka izaziva upalu i da je odgovoran zašto se nekim osobama koje pate od upale popraćene jakom boli, simptomi ublaže kada eliminiraju navedene namirnice iz prehrane.
Namirnice koje smanjuju upalu mogu se naći u svim skupinama, pa tako u skupini masti, unos omega – 3 masnih kiselina i jednostruko nezasićenih masnih kiselina djeluje povoljno. Za razliku od nezasićenih masnih kiselina, zasićene masti koje se nalaze namirnicama životinjskog porijekla aktiviraju receptore smještene na masnim te imunološkim stanicama makrofagima što dovodi do proizvodnje proupalnih supstanci. S druge strane, nezasićene se masti vežu na te iste receptore i djeluju na način da gase „požar“ upalnih supstanci. Omega – 3 masnih kiselina ima najviše u ribi (losos, srdele, bakalar), a nalaze se i u lanenim sjemenkama i orasima.
Unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina, čiji su izvor maslinovo ulje, orašasti plodovi i avokado, doveden je u vezu sa smanjenjem upalnog procesa na stijenkama krvnih žila, a time i sa smanjenim rizika od kardiovaskularnih bolesti. Snažnu vezu između upalnih markera i bolesti srca i krvnih žila pokazale su mnoge epidemiološke i kliničke studije. Upala se u sustavu krvnih žila javlja kao rezultat ozlijede, infekcije i oksidacije lipida. Čimbenici rizika za bolesti srca uključuju hipertenziju, dijabetes i pušenje, a pojačani su štetnim učinkom oksidiranog LDL kolesterola koji započinje upalnu reakciju, a rezultira nastankom plaka sklonog pucanju i uzrokovanju tromboze. Jednostruko nezasićene masne kiseline sprječavaju oksidaciju LDL kolesterola i čuvaju od razvitka upalnog procesa.
Saveznici u borbi protiv upale mogu se pronaći u voću i povrću poglavito u zelenom lisnatom povrću i bobičastom voću gdje ih ima u izobilju, a nalaze se u obliku fitokemikalija koje imaju antioksidativno djelovanje.
I proteini mogu imati protuupalno djelovanje ako dolaze iz izvora kao što je meso peradi, riba, morski plodovi, mahunarke ali i soja. Znanstvenici su nedavno iz soje izolirali peptid lunasin koji ima protuupalno djelovanje.

Prehranu koja obiluje protuupalnim supstancama nije teško postići ukoliko se poštuju ove smjernice:

• Idealan protuupalni doručak je onaj koji sadrži cjelovite žitarice (primjerice zobenu kašu) servirane u kombinaciji sa svježim bobičastim voćem i orasima
• Uputno je konzumirati međuobroke (voće, orašaste plodove, sjemenke)
• Preporuča se smanjiti unos mesa, a povećati unos ribe
• Koristiti maslinovo ulje što je više moguće
• Što češće pripremati salate koje sadrže raznovrsno povrće
• Izbjegavati pohanu i prženu hranu
• Nastojati da polovicu tanjura za ručak svakodnevno ispuni povrće jarkih boja
• Konzumirati dovoljno tekućine u obliku čiste vode, niskomasnog mlijeka, svježe cijeđenih voćnih sokova te zelenog čaja i biljnih čajeva

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Uravnotežen obrok

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Zdravlje pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Ishrana

Zdravlje kože i prehrana – kako hrana utječe na vašu kožu?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNa kožu, kao na najveći organ, snažno djeluje način na koji se hranimo i što unosimo u svoje tijelo. Užurbani način života često ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu redovitih obroka, a i kvalitetne namirnice sve su skuplje i mnogima nedostižne. Visoko na rang ljestvici omiljenih obroka su slatkiši, prerađena hrana, pekarski proizvodi, alkohol, slatki […]

Hrana

Hrana, jednjak i nelagoda – što je uzrok tome?

Redukcija tjelesne mase

Debljina/preuhranjenost i kardiovaskularno zdravlje – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvim osobama s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom preporučuje se uvođenje zdravih životnih navika (redovita tjelesna aktivnost uz zdrave prehrambene navike) u cilju redukcije tjelesne mase i pridruženih KV čimbenika rizika. Smanjenje tjelesne mase povećava inzulinsku osjetljivost i uravnotežuje metabolizam. Već gubitak od 10% tjelesne mase dovodi do smanjenja arterijskog tlaka i kardiometaboličkih rizičnih čimbenika. […]

Hrana

Kolike su šanse da hrana iz jednjaka dođe u pluća ili se ponovno vrati u želudac?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?