Kapsule ribljeg ulja jednako učinkovite kao obrok plave ribe

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta

U posljednje vrijeme sve je veći broj znanstvenih dokaza o povoljnom učinku omega-3 masnih kiselina na zdravlje, a najviše se propisuju u svrhu prevencije bolesti srca i krvnih žila.

Omega-3 masne kiseline snizuju povišeni krvni tlak, povišenu razinu triglicerida te imaju i druge povoljne učinke u sprečavanju nastanaka i razvoja ateroskleroze. Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline, koje su neophodne za rast i razvoj čovjeka, ali ljudi nemaju mogućnost endogene sinteze stoga ih moramo unositi hranom, obično ribljim uljem. Ovim masnim kiselinama je bogata plava riba poput tune, lososa, morskog pasa, srdela. 

Znanstvene studije su dokazale da dodavanje omega-3 masnih kiselina u prehranu tijekom trudnoće ima povoljan učinak na zdravlje majke i djeteta:

  • poboljšavaju vidne i kognitivne funkcije kod djeteta, a učinak je vidljiv do 4. godine života,
  • preveniraju prijevremeni porod i preeklampsiju te postpartalnu depresiju kod rodilje.

Međutim, dugo se postavljalo pitanje što je učinkovitije – konzumirati riblje ulje putem obroka plave ribe jednom tjedno ili svakodnevno uzimati kapsule (1-2) ribljeg ulja koje su bogate dvama elementarnim masnim kiselinama: eikosapentaenoična (EPA) i dokosaheksaenoična kiseloina (DHA). Američki istraživači sa Saint Luke’s Mid America Heart Institute, Kansas City, su proveli studiju kako bi odgovorili na gore navedeno pitanje, a rezultati istraživanja su sljedeći:

Konzumacija jednakih količina masnih kiselina EPA i DHA koje su u ribljem ulju konzumirane putem plave ribe (losos, tuna) su jednako učinkovite kao svakodnevno uzimanje kapsula ribljeg ulja (1-2 kapsule dnevno).

Terapija: MAXI OMEGA-3  1-2 kapsule na dan nadomještaju tjedni obrok plave ribe!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]