Voće inhibira apsorpciju nekih peroralno uzetih lijekova

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Voćni sokovi od grejpa, naranče i jabuke kao i od ostalih vrsta voća, djelomično smanjuju oralnu apsorpciju nekih lijekova na način što blokiraju crijevne transportere koji sudjeluju u apsorpciji lijekova.

Na posljednjem američkom kongresu kemičara zaključeno je kako je najbolji i najsigurniji način peroralnog uzimanja lijekova s čašom vode natašte kako se ne bi omela apsorpcija lijeka.

Prva spoznaja na ovu temu bila je o blokirajućem učinku soka od grejpa na enzimatski sustav koji sudjeluje u metabolizmu lijekova tzv. citokrom p450 3A4. Od ove spoznaje do danas, utvrđeno je da najmanje 50 lijekova nosi rizik od pojave nuspojava induciranih istovremenim pijenjem grejpa. Istraživači su utvrdili da je apsorpcija antihistminika feksofenadina smanjena za 50% kada se konzumira sa sokom od grejpa ili čašom vode koja sadrži flavonoid naringin (sastojak grejpa), stoga učinkovitost lijeka može biti značajno reducirana. Naringin ima izrazitu specifičnost za neke lijekove i vitamine koji su topljivi u vodi i visoko polarizirani.

Sličan efekt je uočen kod imunosupresiva ciklosporina, etoposida (lijek protiv malignih bolesti), nekih beta blakotora (atenolola, celiprolola, talinolola), i nekih antibiotika (ciprofloksacina, levofloksacina, itrakonozola).

Farmakolozi smatraju da su dosadašnja otkrića samo vrh sante leda

Grejp djeluje na crijevni transportni enzim – organski anion transportni polipeptid (OATP)1A2, koji ne traje duže od 4 sata. Dakle postoji vremensko razdoblje koje omogućava konzumaciju soka bez zabrinutosti da smo poremetili apsorpciju lijeka. Flavonoidi se nalaze u mnogom voću i povrću stoga njihov učinak na apsorpciju zasigurno nije ograničen samo na 3 vrste voća poput naranče, grejpa i jabuke.

Svakako je vrlo korisno imati saznanja o učinku vočnih sokova na apsorpciju lijeka kako bi učinak medikamentne terapije bio što bolji. Daljnja istraživanja u budućnosti trebala bi rasvijetliti problem apsorpcije lijekova i konzumacije voća i povrća.

Zaključak: Uzimajte lijekove natašte sa čašom vode, a voće konzumirajte minimalno 4 sata prije ili poslije uzimanja tableta!
Oprez kod: ciklosporina, etoposida, atenolola, celiprolola, talinolola, ciprofloksacina, levofloksacina, itrakonozola. 
Ne piti voćne sokove sa lijekom ITRAC-3 !

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nepravilna prehrana

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Lijekovi

Pretjerana pospanost – ozbiljan zdravstveni problem

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovoobjavljeni stav Američke akademije za medicinu spavanja (AASM) ističe pospanost kao ključni simptom poremećaja spavanja i budnosti te niza psihijatrijskih i neuroloških poremećaja stoga se smatra kako je procjena i liječenje pospanosti kod pacijenata od velike važnosti. Izjava je objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine. Pretjerana pospanost ima dalekosežne učinke na zdravlje. Ona predstavlja […]

Hidrokinon

Glavni mehanizmi hiperpigmentacije uzrokovane lijekovima

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrimjenom određenog lijeka u svrhu liječenja određene bolesti uvijek se nastoji izbjeći ili smanjiti sve moguće nuspojave. Jedna od mogućih nuspojava na koži je nastajanje hiperpigmentacija koje mogu nastati difuzno na cijelom tijelu ili ograničeno samo na pojedinim dijelovima tijela. Da bi do toga došlo primijenjeni lijek mora biti osjetljiv na svjetlost i sunce i […]

Hipertenzija

Lijekovi za hipertenziju i želudac – molim mišljenje

Lijekovi

Kombiniranje lijeka s tabletama za potenciju

ZS

Zatajivanje srca u starijoj životnoj dobi – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKod starijih bolesnika većinom su prisutni različiti komorbiditeti, najčešće arterijska hipertenzija, šećerna bolest, koronarna bolest, zatajivanje bubrega, slabokrvnost. Često su prisutna i druga patološka stanja koja smanjuju toleranciju starijih osoba prema lijekovima i češćem razvoju nuspojava: opća slabost, kaheksija, kognitivne smetnje. Prema ESC smjernicama liječenje bolesnika sa zatajivanjem srca (ZS) uz smanjenu ejekcijsku frakciju lijeve […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]