Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj populaciji, ciljana nadopuna može biti opravdana u određenim skupinama kod kojih prehrana ne može zadovoljiti potrebe organizma primjerice u određenom životnom dobu ili stadiju ili kod osoba sa specifičnim čimbenicima rizika za razvoj deficita.

Trudnice, dojenčad i djeca

Vitamini i minerali su među najpopularnijim dodacima prehrani, a uzima ih između 40 i 50% odraslih osoba, obično za održavanje zdravlja i prevenciju bolesti. Među skupinama koje imaju koristi od multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani su u prvom redu trudnice. Dokazi su jasni da bi žene, koje bi mogle zatrudnjeti odnosno one koje planiraju trudnoću ili koje su u prvom tromjesečju trudnoće, trebale  unositi adekvatnu količinu folne kiseline (0,4-0,8 mg/dan) kako bi se spriječili defekti neuralne cijevi. Folna kiselina je jedan od rijetkih mikronutrijenata veće biološke raspoloživosti u sintetskom obliku u dodacima prehrani ili obogaćenoj hrani u usporedbi s oblikom koji je prirodno prisutan u hrani (folat). Prenatalni multivitaminsko mineralni dodaci osigurat će uz folnu kiselinu i prijeko potrebni vitamin D, željezo i mnoge druge esencijalne mikronutrijente potrebne za zdravu trudnoću.

Stručna pedijatrijska društva preporučuju da dojena djeca ubrzo nakon rođenja unose dodatnih 400 IJ vitamina D dnevno prvu godinu života, a neka stručna društva savjetuju nastaviti i dalje s unosom vitamina D kod djece pogotovo tijekom zimskih mjeseci. Zdrava djeca koja konzumiraju uravnoteženu prehranu ne trebaju multivitaminsko mineralne dodatke i trebala bi izbjegavati proizvode koji sadrže doze mikronutrijenata koje su veće od preporučenih dnevnih količina. Međutim, prehrambene navike djece danas u velikom postotku odstupaju od principa zdrave uravnotežene prehrane bilo radi izbirljivosti ili tvrdoglavosti. Djeca svakodnevno konzumiraju malo ili nimalo povrća i voća, stoga, nije na odmet djeci uvesti dodatak prehrani koji sadrži razumne količine vitamina i minerala, a za koje je poznato da mogu manjkati u prehrani djece. To se pogotovo odnosi da djecu koja su češće podložna infekcijama tipičnim za boravak u kolektivu poput respiratornim infekcijama ili infekcijama probavnog sustava.

Osobe srednje dobi i starije osobe

Trenutno preporučeni dnevni unos vitamina D prema mišljenju nekoliko svjetskih stručnih društava za zdrave osobe za održavanje zdravlja kostiju iznosi 600 IJ na dan za odrasle do 70 godina, te 800 IU/dan za one starije od 70 godina. Neke stručne organizacije preporučuju i veće doze koje se kreću između 1000 i 2000 IJ dnevno. Za postizanje adekvatnog unosa vitamina D nužno je posegnuti za dodacima prehrani i to u situacijama kod nedovoljnog izlaganja suncu i s obzirom na činjenicu da se hranom teško zadovoljavaju potrebe za vitaminom D. Osobama starijim od 50 godina preporučuje se provjera razine vitamina B12 zbog mogućnosti neadekvatne apsorpcije vitamina B12 koji se u hrani nalazi vezan na proteine. Preporučeni dnevni unos kod osoba ove skupine iznosi 2,4 μg na dan, a manjak vitamina B12 može se nadoknaditi sintetičkim oblikom koji se nalazi u obogaćenoj hrani ili dodacima prehrani.

Posebne skupine koje su u riziku od nedostatka vitamina i minerala

Određena medicinska stanja mogu ometati apsorpciju hranjivih tvari ili metabolizam i dovesti do nedostatka vitalnih tvari. Primjerice, nakon barijatrijske kirurgije mogu se javiti nedostaci vitamina topljivih u mastima, vitamina B skupine, željeza, kalcija, cinka i bakra. Kod upalnih bolesti crijeva,  celijakije i sindroma iritabilnog crijeva mogu se javiti nedostatak željeza, vitamina B skupine, vitamina D, cinka i magnezija. Kod osteoporoze i drugih problema sa zdravljem kostiju važno je nadoknađivati kalcij i vitamin D, dok kod osoba koje su u riziku od starosne makularne degeneracije specifična kombinacija antioksidativnih vitamina, cinka i bakra može pomoći u zaštiti oka. Dugotrajna primjena lijekova poput lijekova za želudac (inhibitora protonske pumpe) može uzrokovati nedostatak vitamina B12, kalcija i magnezija u organizmu.

Na što obratiti pozornost kod odabira dodatka prehrani

Neuravnotežena prehrana koja obiluje prerađenom hranom i popularne dijete, kao boljka modernog doba, nose sa sobom rizike od nestatka vitamina i minerala što za posljedicu može imati veću podložnost kroničnim bolestima. Propuste u prehrani možemo nadoknaditi korištenjem vitaminsko mineralnih dodataka prehrani, no ključno je da njihova primjena bude razborita i da kod odabira dodatka prehrani biramo proizvode pouzdanih proizvođača za koje smo sigurni da imaju dobru proizvođačku praksu i koji garantiraju da se radi o proizvodima koji nisu onečišćeni teškim metalima, nepoželjnim mikroorganizmima i drugim toksinima. 

Literatura:

  • Manson JE, Bassuk SS. Vitamin and Mineral Supplements: What Clinicians Need to Know. JAMA. 2018 Mar 6;319(9):859-860.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]