Svi neprijatelji štitnjače – od hrane do spojeva iz okoliša

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Tvari koje dolaze iz okoliša, a mogu se uplitati u rad neke žlijezde u našem tijelu nazivamo endokrinim disruptorima. Termin endokrini disruptori skovan je 1991. godine na stručnom skupu, a koncept o egzogenim tvarima, ponajprije sintetskim kemijskim spojevima,  koji se upliću u rad naših hormona, vuče korijene još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a povezan je s istraživanjima na divljim životinjama poput ptica i krokodila kod kojih su primjećene promjene u reprodukciji uslijed izlaganju određenim sintetskim spojevima. Veliku pažnju privukla je i primjena analoga estrogena, dietilstilbetrola koji se sredinom prošlog stoljeća primjenjivao u liječenju prijetećeg spontanog pobačaja, osobito u SAD-u. Djevojčice majki koje su liječene ovim sintetskim estrogenom obolijevale su od adenokarcinoma i različitih malformacija reproduktivnog sustava.

Crna lista namirnica koje usporavaju rad štitnjače

Suvremeni koncept disruptora štitnjače obuhvaća sintetske spojeve, ali i biološki aktivne komponente hrane koje se mogu uplitati u rad hipotalamusa, hipofize i štitnjače. Ometanje biosinteze i izlučivanja hormona štitnjače, transporta, metabolizma i lokalnog djelovanja hormona također je područje djelovanja endokrinih disruptora. Goitrogeni spojevi, prirodni su spojevi koje nalazimo u namirnicama poput voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki imaju snažno blagotvorno djelovanje u organizmu, međutim, kada je u pitanju štitnjača, mogu onemogućavati rad enzima tiroidne peroksidaze, blokirati ulaz joda u štitnjaču i smanjivati razinu hormona TSH koji pomaže proizvesti hormone štitnjače. Tiroidna peroksidaza (TPO) je enzim koji pretvara jod iz plazme u  aktivni oblik čijim vezanjem na protein tireoglobulin nastaju hormoni štitnjače T3 i T4. Goitrogene spojeve možemo podijeliti u tri skupine spojeva: goitrine, tiocijanate i flavonoide.  Goitrini i tiocijanati nastaju u biljci u trenutku kada dođe do oštećenja biljke kada ih zarežemo nožem ili žvačemo. Flavonoidi se općenito smatraju zdravim antioksidansima koje bakterije u našim crijevima mogu pretvoriti u goitrogene spojeve. Namirnice koje se ističu sadržajem goitrogenih spojeva koji se upliću u rad enzima TPO su kupusnjače poput brokule, korabice, cvjetače, prokulica, rotkvica, kupusa i hrena. Na crnoj listi rada štitnjače nalaze se i soja te crni i zeleni čaj. Iako se ove namirnice mogu uplitati u rad štitnjače, odgovor na pitanje trebamo li se zabrinjavati oko njihovog unosa je ipak ne. Ove namirnice konzumirane u normalnim količinama sigurne su i za osobe s narušenom funkcijom štitnjače, a velike blagodati za zdravlje svakako nadmašuju mali rizik koje donose za rad štitnjače.

Dodaci prehrani koji ometaju rad štitnjače

Za određene dodatke prehrani smatra se kako imaju nepovoljno djelovanje na rad štitnjače zbog čega nose upozorenje da se ne preporučuju osobama s bolestima štitnjače. Radi se o biljkama: Bakopa monieri, algama Fucus i Laminaria i morskoj salati, magnolijii papru odnosno dodacima prehrani koji sadrže piperin iz papra. Ove se biljne vrste često nalaze u proizvodima koji se koriste kao pomoć kod mršavljenja često nazivani fat burnerima, a dolaze u kombinaciji s kofeinom, ekstraktom zelenog čaja i cimetom koji su također na popisu tvari koje mogu suprimirati rad štitnjače.

S druge strane, valja naglasiti kako neki dodaci prehrani imaju stimulativno djelovanje na štitnjaču pa su korisni kod njenog usporenog rada, a riječ je o mineralu selenu i omega-3 masnim kiselinama.

Kemikalije – plastifikatori i pesticidi

Na popisu neprijatelja štitnjače je i plastika odnosno plastične komponente koje cure u hranu iz konzervi hrane koje su s unutrašnje strane obložene plastičnim premazima, iz plastičnih posuda ako se hrana grije u njima ili se pohranjuje vruća ili iz PVC boca za pića i primjerice za ocat. Bisfenol A (BPA) i ftalati su najpoznatiji predstavnici, a neka istraživanja na životinjama povezala su unos ftalata s karcinomom štitnjače.

Pesticidi su kemijske tvari za koje je poznato da djeluju kao endokrini disruptori. Europska agencija za sigurnost hrane 2014. godine objavila je izvještaj u kojem je navedeno da je od 287 testiranih pesticida više od jedne trećine može negativno utjecati na rad štitnjače.

Hormoni štitnjače su ključni za neurološki razvoj u raznim fazama života i postoje dokazi da i niske doze ovih kemikalija, u dozama koje su uobičajene, imaju učinke na endokrini sustav, osobito u određenim razvojno ranjivim fazama, stoga najviše na oprezu moraju biti trudnice i mala djeca.

Literatura:

  • Oliveira, K. J., Chiamolera, M. I., Giannocco, G., Pazos-Moura, C. C., & Ortiga-Carvalho, T. M. (2019). Thyroid function disruptors: from nature to chemicals, Journal of Molecular Endocrinology, 62(1), R1-R19.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Štitnjača

Mogu li promjene na štitnjači uzrokovati umaranje?

Uravnotežen obrok

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Zdravlje pluća

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Emocije

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Q10

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Hrana

Hrana, jednjak i nelagoda – što je uzrok tome?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?