Rizici konzumacije energetskih pića

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Posljednjih godina u upotrebi su mnoga energetska pića kao brzi nadomjesci energije (energy boosts)  ili kao dijetalni proizvodi.

Posljednih godina u upotrebi su mnoga energetska pića kao brzi nadomjesci energije (energy boosts)  ili kao dijetalni proizvodi. Ona sadrže visoke doze kofeina i drugih aditiva kao što su taurin, ginseng i kamitin koji djeluju kao stimulansi. Neka energetska pića sadrže čak do 500mg kofeina. Većina konzumenata nisu svijesni sadržaja kofeina niti mogućih opasnosti.

Američka Food and Drug Administration (FDA) za sada ne traži od proizvođača energetskih pića da naznače na ambalaži upozorenja ili da ograniče količinu kofeina u tim pićima iako su neki stručni članci/izvještaji upozoravali da bi bilo dobro da se takva upozorenja stave na energetska pića, slično kao za cigarete. U nekim drugim zemljama postoje određene preporuke kod stavljanja ovih pića na tržite. Tako Kanada traži da se na etiketama Red Bull pića naznači da ga ne bi trebalo miješati s alkoholnim pićima i da se dnevno ne bi smjelo konzumirati više od 2 limenke. Štoviše prodaja ovog energetskog pića je ograničena u Norveškoj, Francuskoj, Danskoj i Urugvaju zbog  rizika za zdravlje.

Nedavna studija provedena u Australiji je našla da energetska pića mogu povećati rizik cerebrovaskularnih incidenata i infarkta miokarda povećavajući agregabilnost trombocita i slabljenjem endotelne funkcije posebno u kombinaciji s već postojećom kardiovaskularnom bolesti, stresom ili hipertenzijom. Zbog takvih situacija bitno je da  su kliničari upoznati s potencijalnim posljedicama za zdravlje konzumacije energetskih pića. Jako je bitno prepoznavanje intoksikacie kafeinom, apstinencijske krize i ovisnosti o energetskim pićima.
Kofein je po kemijskoj strukturi metilksantin – istoj grupi spojeva pripadaju teofilin i aminofilin. Metilksantini stimuliraju srce i središnji živčani sustav zbog čega se upotrebljavaju u energetskim pićima. Kofein  djeluje tako da stimulira otpuštanje kateholamina i pojačava srčani automatizam. Povećava intracelularnu koncentraciju kalcija u miocitima što dovodi do slabljenja sistoličke i dijastoličke funkcije srca.  U visokim dozama može rezultirati aritmijama, tahikardijama, povraćanjem, epileptičkim napadajia, komom i u konačnici smrti.

Ova pića sadrže i visoke doze aminokiseline taurina i metabolita glukoze – glukoronlaktona. Studije su pokazale da taurin djeluje slično kofeinu na srčani i poprečnoprugasti mišić. Međutim rijetke su studije ispitivale toksičnost taurina te nema podataka koje doze taurina bi bile zapravo štetne za zdravlje. Neki istraživači tvrde da u fiziološki predisponiranih pojedinaca kombinacija teške tjelesne aktivnosti i ekscesivnog uzimanja pića s visokim sadržajem kofeina i taurina može biti okidač za ozbiljne kardiovaskularne incidente te inducirati koronarni vazospazam i ishemiju miokarda. Rizik ishemije se povećava povećanjem agregabilnosti trombocita i slablenjem endotelne funkcije.

U literaturi su objavljeni slučajevi kada je uzimanje visokoenergetskih pića rezultiralo popuštanjem srca uslijed dugotrajne tahikardije koje se potpuno oporavljalo nakon ustezanja visokoenergetskih pića. Konzumacija ovih pića je dovedena i u vezu s neželjenim djelovanjima na središnji živčani sustav, kao što su epileptički napadaji i cerebralna vaskulopatija. Obzirom da metilksantini imaju prokonvulzivno djelovanje, bolesnici s epilepsijom bi trebali izbjegavati sve nepotrebne dodatne izvore metilksantina.

Pretjerana adrenergička stimulacija kofeinom može rezultirati hiperglikemijom, hipokalijemijom, leukocitozom i metaboličkom acidozom. Stoga se kod ovakvih laboratorijskih nalaza i uz prisutnost simptoma simpatičke stimulacije treba posumnjati na intoksikaciju energetskim pićima.  Ponekad i iskusni kliničari mogu previdjeti dijagnozu intoksikacije kofeinom pa su podaci o bolesnikovim navikama ponekad od iznimne važnosti. Liječenje ovakvih bolesnika je usmjereno na standardne postupke liječenja navedenih metaboličkih poremećaja uz ostale opće suportivne mjere.

Zaključno se može reći da o utjecaju kofeina i energetskih pića mnoge činjenice nisu do kraja razjašnjene, posebice koje su količine štetne za zdravlje. Zdravstveni djelatnici moraju biti svijesni potencijalnih opasnosti ovih pića kako ove vrste intoksikacija ne bi previdjeli u svakodnevnom radu. Također zakonska regulativa kod stavljanja ovih proizvoda mora biti bolje regulirana zbog potencijalnih opasnosti za zdravlje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]