Rizici konzumacije energetskih pića

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Posljednjih godina u upotrebi su mnoga energetska pića kao brzi nadomjesci energije (energy boosts)  ili kao dijetalni proizvodi.

Posljednih godina u upotrebi su mnoga energetska pića kao brzi nadomjesci energije (energy boosts)  ili kao dijetalni proizvodi. Ona sadrže visoke doze kofeina i drugih aditiva kao što su taurin, ginseng i kamitin koji djeluju kao stimulansi. Neka energetska pića sadrže čak do 500mg kofeina. Većina konzumenata nisu svijesni sadržaja kofeina niti mogućih opasnosti.

Američka Food and Drug Administration (FDA) za sada ne traži od proizvođača energetskih pića da naznače na ambalaži upozorenja ili da ograniče količinu kofeina u tim pićima iako su neki stručni članci/izvještaji upozoravali da bi bilo dobro da se takva upozorenja stave na energetska pića, slično kao za cigarete. U nekim drugim zemljama postoje određene preporuke kod stavljanja ovih pića na tržite. Tako Kanada traži da se na etiketama Red Bull pića naznači da ga ne bi trebalo miješati s alkoholnim pićima i da se dnevno ne bi smjelo konzumirati više od 2 limenke. Štoviše prodaja ovog energetskog pića je ograničena u Norveškoj, Francuskoj, Danskoj i Urugvaju zbog  rizika za zdravlje.

Nedavna studija provedena u Australiji je našla da energetska pića mogu povećati rizik cerebrovaskularnih incidenata i infarkta miokarda povećavajući agregabilnost trombocita i slabljenjem endotelne funkcije posebno u kombinaciji s već postojećom kardiovaskularnom bolesti, stresom ili hipertenzijom. Zbog takvih situacija bitno je da  su kliničari upoznati s potencijalnim posljedicama za zdravlje konzumacije energetskih pića. Jako je bitno prepoznavanje intoksikacie kafeinom, apstinencijske krize i ovisnosti o energetskim pićima.
Kofein je po kemijskoj strukturi metilksantin – istoj grupi spojeva pripadaju teofilin i aminofilin. Metilksantini stimuliraju srce i središnji živčani sustav zbog čega se upotrebljavaju u energetskim pićima. Kofein  djeluje tako da stimulira otpuštanje kateholamina i pojačava srčani automatizam. Povećava intracelularnu koncentraciju kalcija u miocitima što dovodi do slabljenja sistoličke i dijastoličke funkcije srca.  U visokim dozama može rezultirati aritmijama, tahikardijama, povraćanjem, epileptičkim napadajia, komom i u konačnici smrti.

Ova pića sadrže i visoke doze aminokiseline taurina i metabolita glukoze – glukoronlaktona. Studije su pokazale da taurin djeluje slično kofeinu na srčani i poprečnoprugasti mišić. Međutim rijetke su studije ispitivale toksičnost taurina te nema podataka koje doze taurina bi bile zapravo štetne za zdravlje. Neki istraživači tvrde da u fiziološki predisponiranih pojedinaca kombinacija teške tjelesne aktivnosti i ekscesivnog uzimanja pića s visokim sadržajem kofeina i taurina može biti okidač za ozbiljne kardiovaskularne incidente te inducirati koronarni vazospazam i ishemiju miokarda. Rizik ishemije se povećava povećanjem agregabilnosti trombocita i slablenjem endotelne funkcije.

U literaturi su objavljeni slučajevi kada je uzimanje visokoenergetskih pića rezultiralo popuštanjem srca uslijed dugotrajne tahikardije koje se potpuno oporavljalo nakon ustezanja visokoenergetskih pića. Konzumacija ovih pića je dovedena i u vezu s neželjenim djelovanjima na središnji živčani sustav, kao što su epileptički napadaji i cerebralna vaskulopatija. Obzirom da metilksantini imaju prokonvulzivno djelovanje, bolesnici s epilepsijom bi trebali izbjegavati sve nepotrebne dodatne izvore metilksantina.

Pretjerana adrenergička stimulacija kofeinom može rezultirati hiperglikemijom, hipokalijemijom, leukocitozom i metaboličkom acidozom. Stoga se kod ovakvih laboratorijskih nalaza i uz prisutnost simptoma simpatičke stimulacije treba posumnjati na intoksikaciju energetskim pićima.  Ponekad i iskusni kliničari mogu previdjeti dijagnozu intoksikacije kofeinom pa su podaci o bolesnikovim navikama ponekad od iznimne važnosti. Liječenje ovakvih bolesnika je usmjereno na standardne postupke liječenja navedenih metaboličkih poremećaja uz ostale opće suportivne mjere.

Zaključno se može reći da o utjecaju kofeina i energetskih pića mnoge činjenice nisu do kraja razjašnjene, posebice koje su količine štetne za zdravlje. Zdravstveni djelatnici moraju biti svijesni potencijalnih opasnosti ovih pića kako ove vrste intoksikacija ne bi previdjeli u svakodnevnom radu. Također zakonska regulativa kod stavljanja ovih proizvoda mora biti bolje regulirana zbog potencijalnih opasnosti za zdravlje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Operacija Depositphotos_138048256_L

Degenerativna ozljeda meniska – 6. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLiječenje Prije su se degenerativne ozljede meniska najčešće liječile operacijom, pri čemu se oštećeni dio meniska uklanjao. Međutim, novija istraživanja pokazala su da se rezultati takvog zahvata ne razlikuju mnogo od onih koji se postižu neoperativnim, odnosno konzervativnim liječenjem. Bez obzira na način liječenja, cilj je isti – ublažiti bol i poboljšati pokretljivost koljena. Pokazalo […]

Kvaliteta sna shutterstock_2078454763

Novogodišnje odluke koje zaista poboljšavaju zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteUlazak u novu godinu mnogima je motivacija da konačno uvedu promjene za koje znaju da bi im koristile: manje štetnih navika, više kretanja, bolja prehrana. Ipak, većina odustane do kraja siječnja. Dobra vijest – taj se obrazac može promijeniti ako se postave realni ciljevi i ako znamo kako ih provoditi korak po korak. U nastavku […]

Niski otkucaji srca

Jesu li niski otkucaji srca u mirovanju normalni?

Mentalno zdravlje shutterstock_1053348299

Komplikacije poremećaja prehrane – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minutaOsobe s poremećajem prehrane također su imale šest puta veću vjerojatnost za razvoj osteoporoze, dvostruko veću vjerojatnost oboljenja od zatajenja srca i tri puta veću vjerojatnost za razvoj dijabetesa. Dijagnoza poremećaja prehrane također je utjecala na mentalno zdravlje, pri čemu su pacijenti imali sedam puta veću vjerojatnost za razvoj depresije i više od devet puta […]

Rtg

Što znači nalaz proširene sjene medijastinuma na RTG-u?

Alegrijska reakcija shutterstock_1109871056

Aspergiloza: čudnovata rijetka bolest dišnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteAspergiloza je skupina bolesti uzrokovanih gljivicama roda Aspergillus. Najčešće zahvaća pluća, ali može pogoditi sinuse ili, u težim slučajevima, i druge organe. Raspon bolesti je širok: od blage alergijske reakcije do teške invazivne infekcije s visokom smrtnošću, posebno kod imunokompromitiranih bolesnika. U Europi ne postoji pouzdana, jedinstvena procjena incidencije aspergiloze, jer su dostupni podaci fragmentirani […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]