Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D(ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem prevencije nedostatka vitamina D u nekim razvijenim zemljama mlijeko i nekih drugih namirnica dodatno se obogaćuju vitaminom D. Iako je najpoznatija uloga vitamina D održavanje zdravlja kostiju, sve više studija naglašava učinak vitamina D na razvoj i funkcioniranje mozga.

Vitamin i zdravlje mozga – koja je poveznica?

U odraslih osoba dokazano je da vitamin D ima ulogu u nastanku nekoliko neurorazvojnih i neuropsihijatrijskih stanja, uključujući Alzheimerovu bolest i poremećaje pažnje. Nekoliko dosadašnjih studija ukazuje na povezanost između nižih koncentracija vitamina D u krvi i povećanog rizika razvoja poremećaja iz spektra autizma kod djece i adolescenata. Također, postoji sve više dokaza da nedostatak vitamina D tijekom trudnoće izlaže potomstvo povećanom riziku od razvoja neuroloških poremećaja, poput poremećaja iz spektra autizma, poremećaja ponašanja i depresije.

Crtice iz znanosti

Cilj nove randomizirane kontrolirane studije objavljene u znanstvenom časopisu Nutrients bio je ispitati učinak primjene vitamina D u trudnoći na koncentraciju vitamina D i razvoj mozga u djece.

Ukupno su u studiju bile uključene 502 trudnice, od čega je 350 trudnica nastavilo sudjelovati sve do poroda. Ispitanice su bile nasumično podijeljene u tri skupine te su primale 400, 2000 ili 4000 IJ vitamina D3/dan tijekom cijele trudnoće.

U drugom dijelu istraživanja sudjelovala su djeca promatranih ispitanica. Od 350 trudnica koje su sudjelovale u prvom dijelu istraživanja, njih 172 su pristale da njihova djeca sudjeluju u drugom dijelu istraživanja. Uzorci krvi sve djece uzeti su pri rođenju. Nakon rođenja, jednom godišnje provodile su se kontrolne posjete djece pri čemu su im ponovo uzeti uzorci krvi u svrhu procjene ukupne cirkulirajuće koncentracije vitamina D. Osim toga, prilikom svakog godišnjeg posjeta djecu su procjenjivali ispitivači koristeći test za procjenu neurorazvoja, Brigance Screen II. Pomoću testa Brigance Screen II moguće je mjeriti tri područja razvoja: jezični, motorički i akademski.

Uočeno je da se prosječna koncentracija vitamina D u krvi novorođenčeta značajno podudarala s  koncentracijom 25(OH)D kod majke izmjerenom pri prvom prenatalnom posjetu te mjesec dana prije poroda. Primijećeno je da su veće vrijednosti vitamina D kod djece povezane s boljim rezultatima na neurorazvojnom testiranju. Također, djeca majki koje su primale dozu od 2000 IU vitamina D3/dan tijekom trudnoće pokazala su bolji rezultat u jezičnom razvoju u odnosu na djecu rođenu od majki koje su primale standardnu dozu od 400 IU vitamina D3/ dan.

Znanstvenici zaključuju da rezultati provedene studije ističu važnost osiguravanja dostatne količine vitamina D u ranoj dobi te potiču korištenje većih doza vitamina D u obliku dodataka prehrani tijekom trudnoće.

Literatura: Rodgers, M.D.; Mead, M.J.; McWhorter, C.A.; Ebeling, M.D.; Shary, J.R.; Newton, D.A.; Baatz, J.E.; Gregoski, M.J.; Hollis, B.W.; Wagner, C.L. Vitamin D and Child Neurodevelopment—A Post Hoc Analysis. Nutrients 2023, 15, 4250. https://doi.org/10.3390/nu15194250

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Veganski kolagen

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Trudnoća

Možete li mi pojasniti nalaz za Hepatitis B?

Jajna stanica

Uloga posteljice u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Placenta ili posteljica je organ koji nastaje u trudnoći i tijekom trudnoće vrši vrlo važnu ulogu. Normalan razvoj posteljice je preduvjet normalnog razvoja trudnoće u našoj vrsti Homo sapiens (umni čovjek). U prilog tome govori podatak da oko 65 % zametaka propada u razdoblju kada nije moguće otkriti trudnoću. Kako u ranom razdoblju trudnoće, tako […]

Kosti

Osteoporoza

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Osteoporoza je najčešća metabolička bolest razvijenog svijeta koju karakterizira smanjenje koštane mase i poremećena mikroarhitektura kostiju, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Osteoporoza uglavnom zahvaća žene, rjeđe muškarce, a vrlo rijetko djecu. U praksi razlikujemo primarnu od sekundarne osteoporoze. Primarna osteoporoza se javlja zbog ubrzanog gubitka koštane mase kod žena nakon menopauze i […]

Alge

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Trudnoća

Trudnoća, PAPA test i postmenupauza

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Ljekarništvo

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?