Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D(ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem prevencije nedostatka vitamina D u nekim razvijenim zemljama mlijeko i nekih drugih namirnica dodatno se obogaćuju vitaminom D. Iako je najpoznatija uloga vitamina D održavanje zdravlja kostiju, sve više studija naglašava učinak vitamina D na razvoj i funkcioniranje mozga.

Vitamin i zdravlje mozga – koja je poveznica?

U odraslih osoba dokazano je da vitamin D ima ulogu u nastanku nekoliko neurorazvojnih i neuropsihijatrijskih stanja, uključujući Alzheimerovu bolest i poremećaje pažnje. Nekoliko dosadašnjih studija ukazuje na povezanost između nižih koncentracija vitamina D u krvi i povećanog rizika razvoja poremećaja iz spektra autizma kod djece i adolescenata. Također, postoji sve više dokaza da nedostatak vitamina D tijekom trudnoće izlaže potomstvo povećanom riziku od razvoja neuroloških poremećaja, poput poremećaja iz spektra autizma, poremećaja ponašanja i depresije.

Crtice iz znanosti

Cilj nove randomizirane kontrolirane studije objavljene u znanstvenom časopisu Nutrients bio je ispitati učinak primjene vitamina D u trudnoći na koncentraciju vitamina D i razvoj mozga u djece.

Ukupno su u studiju bile uključene 502 trudnice, od čega je 350 trudnica nastavilo sudjelovati sve do poroda. Ispitanice su bile nasumično podijeljene u tri skupine te su primale 400, 2000 ili 4000 IJ vitamina D3/dan tijekom cijele trudnoće.

U drugom dijelu istraživanja sudjelovala su djeca promatranih ispitanica. Od 350 trudnica koje su sudjelovale u prvom dijelu istraživanja, njih 172 su pristale da njihova djeca sudjeluju u drugom dijelu istraživanja. Uzorci krvi sve djece uzeti su pri rođenju. Nakon rođenja, jednom godišnje provodile su se kontrolne posjete djece pri čemu su im ponovo uzeti uzorci krvi u svrhu procjene ukupne cirkulirajuće koncentracije vitamina D. Osim toga, prilikom svakog godišnjeg posjeta djecu su procjenjivali ispitivači koristeći test za procjenu neurorazvoja, Brigance Screen II. Pomoću testa Brigance Screen II moguće je mjeriti tri područja razvoja: jezični, motorički i akademski.

Uočeno je da se prosječna koncentracija vitamina D u krvi novorođenčeta značajno podudarala s  koncentracijom 25(OH)D kod majke izmjerenom pri prvom prenatalnom posjetu te mjesec dana prije poroda. Primijećeno je da su veće vrijednosti vitamina D kod djece povezane s boljim rezultatima na neurorazvojnom testiranju. Također, djeca majki koje su primale dozu od 2000 IU vitamina D3/dan tijekom trudnoće pokazala su bolji rezultat u jezičnom razvoju u odnosu na djecu rođenu od majki koje su primale standardnu dozu od 400 IU vitamina D3/ dan.

Znanstvenici zaključuju da rezultati provedene studije ističu važnost osiguravanja dostatne količine vitamina D u ranoj dobi te potiču korištenje većih doza vitamina D u obliku dodataka prehrani tijekom trudnoće.

Literatura: Rodgers, M.D.; Mead, M.J.; McWhorter, C.A.; Ebeling, M.D.; Shary, J.R.; Newton, D.A.; Baatz, J.E.; Gregoski, M.J.; Hollis, B.W.; Wagner, C.L. Vitamin D and Child Neurodevelopment—A Post Hoc Analysis. Nutrients 2023, 15, 4250. https://doi.org/10.3390/nu15194250

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Imunitet Depositphotos_164628410_L

Jesen stiže – kako pobijediti umor i zadržati energiju

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Trudnoća

Kako zatražiti prekid trudnoće u 18. tjednu uz odobrenje komisije?

Kožne promjene

Kožne promjene u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePromjene na koži tijekom trudnoće vrlo su česte i zapaža ih gotovo svaka trudnica. Neke promjene su toliko učestale da se ne ubrajaju u bolesti i smatraju se normalnim fiziološkim promjenama u trudnoći, jer dolazi do hormonskih promjena koje se očituju na koži, kosi i noktima. Određene kožne bolesti nastaju isključivo u trudnoći (impetigo herpetiformis, […]

Vitamin D

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Trudnoća

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Trudnoća

Može li navedena tableta i CT snimanje prije saznanja o trudnoći naštetiti plodu?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]