Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću.

Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana bogata voćem i povrćem dokazano snižava krvni tlak, smanjuje kardiovaskularni rizik i poboljšava zdravlje bubrega zbog njihovih alkalnih učinaka na organizam.

Prehrambeni obrasci s povoljni učinkom na krvni tlak

DASH dijeta (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) općeprihvaćeni je prehrambeni model usmjeren smanjenju povišenog krvnog tlaka. Ova dijeta temelji se na visokom unosu voća i povrća, cjelovitih žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju suhomesnatih proizvoda. Ipak, ova dijeta je nedovoljno propisana, a kada se i propisuje, često se nedovoljno provodi unatoč podržavajućim epidemiološkim podacima. Istraživanje koje je trajalo 11 tjedana pokazalo je da DASH dijeta smanjuje sistolički tlak za 5,5 mmHg te dijastolički za 3 mmHg u odnosu na prehranu s prosječnim unosom makronutrijenata i mikronutrijenata. Također, ovaj model pozitivno može djelovati i na osobe s urednim vrijednostima krvnog tlaka što ukazuje i na potencijalno preventivnu ulogu DASH dijete. Pozitivan učinak na povišen krvni tlak zabilježen je i u osoba koje slijede mediteransku prehranu, kao i kod vegetarijanaca.

Glavni uzročnik kronične bolesti bubrega je visoki krvni tlak

Kronična bubrežna bolest (KBB) je stanje u kojem bubrezi gube sposobnost uklanjanja otpadnih tvari i viška tekućine iz tijela, što može oštetiti druge organe. Česta je, pogađa oko 10% odraslih, a najčešće se javlja u blažim stadijima(1-3). Međutim, može napredovati do završnog stadija (stadij 5) kada su potrebne dijaliza ili transplantacija. Glavni uzroci su šećerna bolest i povišen krvni tlak, koji je zabilježen u čak 80-85% osoba s dijagnozom KBB. Budući da KBB u ranim fazama nema simptome, ključna je rana dijagnoza i kontrola uzroka kako bi se usporilo napredovanje bolesti. Osim farmakološke terapije, jedan od načina tretiranja bolesti je i, ranije spomenuta, promjena prehrambenih navika. Međutim, neprikladno provođenje takve dijete može dovesti do gubitka mišićne mase, pa je preporučljivo potražiti savjet nutricionista. Smanjenje unosa hrane bogate kalijem i fosforom ključno je za sprječavanje poremećaja i očuvanje zdravlja. Povećani udio masnoća u krvi treba kontrolirati kroz prehranu, tjelesnu aktivnost i lijekove kako bi se smanjio rizik od srčano-žilnih bolesti.

Za zdravlje bubrega važna je ravnoteža između kiselina i lužina  

Dosadašnja laboratorijska istraživanja proučavala su načine na koje bubrezi uklanjaju kiselinu iz krvi i izlučuju je u urin. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su, prije mnogo godina, da mehanizmi koje bubrezi koriste za uklanjanje kiseline iz krvi mogu uzrokovati ozljedu bubrega ako su životinje dugotrajno izložene prehrani koja proizvodi kiselinu. Ovi rezultati idu uz bok rezultatima dobivenima u istraživanjima u koje su uključeni ljudi – prehrana bogata namirnicama životinjskog porijekla koja proizvodi kiselinu i izaziva niži pH urina šteti bubrezima, dok prehrana koja proizvodi alkalne spojeve i viši pH urina (bogata voćem i povrćem) štiti bubrege. Drugi istraživači pokazali su da je prehrana bogata voćem i povrćem također dobra za srce. Hipoteza istraživanja glasila je da su voće i povrće zdravi za bubrege i srce jer smanjuju količinu kiseline u prehrani i time količinu kiseline koju bubrezi moraju ukloniti iz tijela.

Usporedba djelovanja – voće i povrće protiv sode bikarbone

Kako bi testirali ovu hipotezu, osmišljena je studija u kojoj su odabrani sudionici s hipertenzijom, ali bez dijabetesa, i vrlo visokom razinom izlučivanja albumina u mokraći (makroalbuminurija). Upravo ti bolesnici imaju kroničnu bubrežnu bolest, visok rizik od pogoršanja bubrežne bolesti tijekom vremena i visok rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. U randomiziranom kontroliranom ispitivanju tijekom pet godina, istraživači su podijelili skupinu od 153 pacijenta s hipertenzijom u tri grupe:

  • sudionici koji su dodali 2-4 šalice voća i povrća koje proizvode lužinu (viši pH) uz svoju uobičajenu dnevnu prehranu
  • sudionici kojima su propisane NaHCO3 (soda bikarbona) tablete u dvije dnevne doze od 4-5 tableta od 650 mg
  • sudionici koji su primali standardnu medicinsku skrb od svojih liječnika primarne zdravstvene zaštite

Rezultati istraživanja pokazuju da su i voće i povrće i NaHCO3 poboljšali zdravlje bubrega, ali samo voće i povrće, a ne NaHCO3, smanjili krvni tlak i poboljšali pokazatelje kardiovaskularnog rizika.

Važno je napomenuti da su voće i povrće postigli ove dvije posljednje koristi uz manje doze lijekova korištenih za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje kardiovaskularnog rizika. To znači da se zdravstvene prednosti za bubrege mogu postići i s voćem i povrćem ili NaHCO3, ali smanjenje krvnog tlaka i smanjenje kardiovaskularnog rizika postiže se s voćem i povrćem, ali ne i s NaHCO3. To podržava preporuku da voće i povrće trebaju biti „temeljni“ tretman za pacijente s hipertenzijom, jer s voćem i povrćem postižemo sva tri cilja (zdravlje bubrega, niži krvni tlak i smanjeni kardiovaskularni rizik), i to s nižim dozama lijekova.

Istraživački tim naglašava riječ “temeljni” jer mnogi liječnici započinju liječenje hipertenzije lijekovima, a zatim dodaju dijetetske strategije ako krvni tlak nije pravilno kontroliran. Nalazi njihovih studija podržavaju suprotno: liječenje treba započeti s voćem i povrćem, a zatim po potrebi dodavati lijekove. Prehrambene intervencije za upravljanje kroničnim bolestima često se ne preporučuju i još rjeđe provode zbog mnogih izazova u implementaciji kod pacijenata. Ipak, one su učinkovite, a u ovom slučaju, čuvaju zdravlje bubrega i kardiovaskularnog sustava.

Literatura:

  1. Goraya, N,Nicolaos, E.M., Simoni, J., Kahlon, M., Nazan, A., Wesson D.E. (2024) Kidney and Cardiovascular
  2. National ClinicalGuideline Centre (UK). (2014). ChronicKidneyDisease (PartialUpdate): EarlyIdentificationand Management ofChronicKidneyDiseaseinAdultsinPrimaryandSecondary Care. National Institute for Health and Care Excellence (UK).
  3. Vranešić Bender D. i sur. (2023) Dijetoterapija. Medicinska naklada, Zagreb.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Kirurški pristup Depositphotos_267684452_L

Koje bolesti bubrega možemo liječiti perkutanim kirurškim pristupom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePerkutana kirurgija bubrega posebna je disciplina iz opusa opće endourologije. Sam izraz „perkutana“ (doslovno označava „kroz kožu“) pomalo je nespretan jer je svaki kirurški pristup bubregu perkutani, ali se ovaj izraz udomaćio i opće je prihvaćen, označavajući endoskopski pristup kanalnom sustavu bubrega. Nikako ne bi trebalo izjednačavati pojmove laparoskopske i perkutane kirurgije bubrega, što laici […]

Kronični oblik arterijske bolesti Depositphotos_10351537_L

Koronarna arterijska bolest – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSvjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna s ciljem podizanja svijesti o kardiovaskularnim bolestima. To je globalni događaj koji okuplja pojedince, liječnike, medicinske sestre i zajednice diljem svijeta u provođenju preventivnih strategija putem edukacija, različitih događanja i kampanja kojima se informira javnost o kardiovaskularnim bolestima, rizičnim čimbenicima i važnosti prevencije. Aktivnosti tijekom Svjetskog […]

Srce

Je li nalaz ultrazvuka srca uredan unatoč blagim promjenama zalistaka?

Retrogradna pijelografija

Retrogradna pijelografija

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePod nazivom retrogradna pijelografija podrazumijevamo radiološku pretragu kanalnog sistema jednog od bubrega. Sam naziv „retrogradna“ dolazi od činjenice da se kanalni sustav bubrega (bubrežne čašice, pijelon i ureter) ispunjavaju radiološkim kontrastom u suprotnom smjeru od tijeka biološke tekućine – krvi. Tijekom intravenske urografije, kad se kontrast aplicira intravenski, kanalni sustav se puni antegradno – dakle, […]

Srce

Trebam objašnjenje EKG nalaza i mišljenje o mogućem značaju

CARE

Preporuke bolesnicima koji boluju od fibrilacije atrija Europskog kardiološkog društva – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?