Omega 3 masne kiseline – čuvarica srca

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Prema zadnjim znanstvenim spoznajama, konzumacija omega-3 masnih kiselina preporuča se pacijenatima sa poznatom koronarnom bolesti srca.

Američko udruženje kardiologa (American Heart Association -AHA), prema zadnjim znanstvenim spoznajama, preporuča konzumaciju omega-3 masnih kiselina za sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih događaja kod pacijenata sa poznatom koronarnom bolesti srca. Preporuka je 1 gr/dan mješavine DHA (dokosaheksaenska kiseline) i EPA (eikosapentaenska kiseline).

Idealan izvor ovih kiselina je riblje ulje, a prihvatljiva alternativna je riblje ulje u tekućem obliku ili u obliku kapsula. Ovo je po prvi put da AHA preporučuje prehrambenu namirnicu u prevenciji koronarne bolesti (angina pektoris, infarkt srca). Alfa-linolenska kiselina je biljni oblik omega-3 masnih kiselina, ali je mnogo slabiji izvor DHA i EPA od ribljeg ulja.

  • Standarni koncentrat ribljeg ulja u kapsuliranom obliku sadrži 120 mg DHA i 180 mg EPA po 1 gramu kapsule.
  • Stoga su 1-2 kapsule dnevno ribljeg ulja (sadrže 300 mg -600 mg EPA +DHA) potrebne u primarnoj prevenciji koronarne bolesti.
  • 3-4 kapsule dnevno ribljeg ulja (900-1200 mg DHA+EPA) su potrebne u sekundarnoj prevenciji koronarne bolesti srca
  • U svrhu sniženja razine triglicerida potrebne su 5-7 kapsula ribljeg ulja 2 puta dnevno (3000-4200 mg EPA+DHA).
  • Omega-3 masne kiseline mogu se uzeti u bilo koje doba dana, odjednom sve kapsule ili podjeljeno u više doza, bez straha od interakcije sa drugim lijekovima.
  • U tipičnoj dozi od 3-4 grama EPA+DHA snižavaju razinu triglecerida u krvi za 30-50%.

Većina pacijenata sa poznatom i dijagnosticiranom koronarnom bolesti u svrhu sekunadarne prevencije mora uzimati oko 1 gram EPA+DHA, a to često samom konzumacijom ribe koja je bogata ovim masnim kiselinama nije uistinu lako i provodivo u svakodevnom životu. Potrebe u svrhu sniženja razine triglicerida su još 3-4 puta veće, stoga su kapsulirani oblici ribljeg ulja odlična alternativa i siguran dnevni izvor DHA+EPA!!!

Terapija: MAXI OMEGA-3 kapsule

  •  kapsule dnevno kod primarne prevencije koronarne bolesti srca,
  • 4 kapsule dnevno kod sekundarne prevencije koronarne bolesti srca,
  • 10-14 kapsula dnevno kod hipertrigliceridemije.

Literatura: Mayo Clin Proc. 2008;83(3):324-332

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Kronični oblik arterijske bolesti Depositphotos_10351537_L

Koronarna arterijska bolest – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSvjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna s ciljem podizanja svijesti o kardiovaskularnim bolestima. To je globalni događaj koji okuplja pojedince, liječnike, medicinske sestre i zajednice diljem svijeta u provođenju preventivnih strategija putem edukacija, različitih događanja i kampanja kojima se informira javnost o kardiovaskularnim bolestima, rizičnim čimbenicima i važnosti prevencije. Aktivnosti tijekom Svjetskog […]

Srce

Trebam objašnjenje EKG nalaza i mišljenje o mogućem značaju

Kardiovaskularna dobrobit

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

CoQ10

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Snižavanje krvnog tlaka

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteUnatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Srce

Tumačenje nalaza ergometrije kod anksioznosti i sumnje na srčane smetnje

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minuteZnanstveno je utemeljeno da redovita konzumacija hrane bogate antioksidansima djeluje povoljno na zdravlje. Biljna hrana – voće, povrće, cjelovite žitarice, čaj, vino, čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje i druge namirnice biljnog porijekla sadrži na stotine antioksidansa – vitamina, minerala i fitokemikalija – koji često djeluju sinergijski u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Antioksidacijsko djelovanje posjeduju […]

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]