Nutritivni dvoboj: pir i pšenica

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

U posljednje vrijeme gluten i pšenica u javnosti su na zlu glasu, a stare sorte žitarica poput pira ili kamuta, kad je zdravlje u pitanju, promoviraju se kao bolja opcija zbog nižeg udjela glutena. U pozadini zanimanja javnosti za udio glutena u žitaricama je osjetljivost na gluten koja čini dio sindroma iritabilnog crijeva za kojeg se procjenjuje da zahvaća oko 10% populacije. Simptomi sindroma iritabilnog crijeva slični su simptomima celijakije i upalnih bolesti crijeva, međutim, razlika je što se kod sindroma iritabilnog crijeva unatoč provedenim temeljitim pretragama, uzrok probavnih tegoba ne može naći. Oboljeli često smatraju da su osjetljivi na gluten, no u većini slučajeva osjetljivost nije potvrđena od strane liječnika. Osim visoke razine glutena, pšenici se također spočitava da se gluten iz pšenice teže probavlja u usporedbi s drugim vrstama žitarica. Prema mišljenju nekih, neprobavljeni fragmenti proteina u tankom crijevu mogu stvarati probleme u probavnom sustavu i dovoditi do razvoja bolesti.   

Je li pir lakše probavljiva žitarica u usporedbi sa pšenicom?

U potrazi za odgovorom je li pir uistinu nutritivno bolja opcija od pšenice jer sadrži niži udio glutena i lakše je probavljiv upitali smo za mišljenje i umjetnu inteligenciju. Odgovor koji smo dobili glasi:

Pir (engl. spelt) se često smatra lakše probavljivom žitaricom u usporedbi s drugim vrstama pšenice, kao što je pšenica durum ili bijela pšenica, jer sadrži niže razine visoko-glutenskih proteina. Visok udio glutena u pšenici može biti teško probavljiv za neke ljude, osobito one s osjetljivostima na gluten ili probavnim problemima.

Pir također ima više vlakana od bijele pšenice, što također može pomoći u probavi. Međutim, važno je napomenuti da i dalje sadrži gluten i da nije pogodan za ljude s celijakijom ili drugim oblicima osjetljivosti na gluten.

Nekim ljudima može biti lakše probavljiva i druge vrste žitarica, poput riže, kukuruza ili kvinoje, koje su prirodno bez glutena. U svakom slučaju, probava hrane ovisi o individualnim čimbenicima i prehrambenim navikama, pa je važno slušati svoje tijelo i prilagoditi prehranu prema osobnim potrebama i preferencijama.

A što kaže stručna literatura?

Stručna literatura objašnjava da se protein gluten sastoji od dvije frakcije: glijadina i glutenina. Glutenin je odgovoran za elastičnost tijesta i kvalitetu kruha, dok je glijadin izvor fragmenata proteina koji mogu izazvati imunosnu reakciju.

Nekoliko je istraživanja uspoređivalo tradicionalne vrste pšenice, koje se uzgajaju u velikim razmjerima, s vrstama žitarica, poput pira,  koje su se uzgajale prije uvođenja modernih tehnologija uzgoja biljaka i koje se i danas uzgajaju u malim količinama od strane lokalnih pljoprivrednika. Rezultati su pokazali da moderna pšenica izaziva više gastrointestinalnih tegoba u usporedbi s pirom. No valja naglasiti da znanstvenici nisu dokazali da je to zbog vrste kultivara, već može biti i zbog načina uzgoja, gdje se manjom, brižnijom proizvodnjom ipak dobiva kvalitetnija hrana. Također, većina istraživanja nije bila klinička, što znači da navedena hipoteza nije potvrđena na ljudima.

Dodatno, novija istraživanja koja su se bavila ispitivanjem udjela glutena u pšenici i piru pokazala su da pir prednjači u sadržaju glutena. U istraživanju objavljenom 2019. godine u časopisu Foods, zabilježeno je da pir ima viši udio proteina i glutena u usporedbi sa pšenicom, što je pomalo neočekivano. Također, pšenica je imala viši udio glutenina koji je potreban za kvalitetan kruh, dok je udio problematičnog glijadina bio niži.   

Koliko je gluten zbilja krivac za tegobe?

Kod osjetljivosti na gluten koja nije celijakija ili alergija pokazalo se da eliminacija glutena iz prehrane može dovesti do poboljšanja simptoma u probavnom sustavu, ali i simptoma koji nisu vezani za probavu poput glavobolje i tjeskobe. Ovime je gluten došao na zao glas, međutim, nikad nije konačno dokazano da je gluten glavni krivac. Probleme u probavnom sustavu mogu raditi i fruktani, vrsta prehrambenog vlakna koje je dio grupe FODMAP, a radi se fermentabilnim ugljikohidratima koji utječu na stvaranje plina u crijevima, a sadrži ih mnogo namirnica uključujući pšenicu i pir. Također, pšenica, ali i pir sadrže i brojne druge vrste proteina koji mogu uzrokovati zdravstvene tegobe poput inhibitora enzima, proteina sličnih glutenu niske molekularne mase poput purinina i farinina, skladišnih proteina u sjemenkama i aglutinina pšeničnih klica.

Zaključak

Sudeći prema novijim znanstvenim istraživanjima, pir ima više glutena od pšenice, što bi značilo da umjetna inteligencija nije u potpunosti dala točan odgovor na postavljeno pitanje. Također, umjetna inteligencija smatra da je pir lakše probavljiv od pšenice, što je donekle točno, ali gledamo li iz znanstvene perspektive potrebno je provesti više kliničkih ispitivanja da bi se dobio jači dokaz.

U konačnici, osobe koje boluju od celijakije, alergije na pšenicu i osjetljivosti na gluten trebale bi izbjegavati i pšenicu i pir, dok se zdravim osobama savjetuje uključiti integralni pir u prehranu jer predstavlja dobar izvor prehrambenih vlakana i antioksidansa. Također, pokazalo se da je za uzgoj pira potrebno utrošiti značajno manju količinu gnojiva u usporedbi sa pšenicom što znači da uzgoj pira doprinosi održivoj poljoprivredi, što je još jedan snažan razlog više za uključiti pir u prehranu. 

Literatura:

  • Geisslitz S, Longin CFH, Scherf KA, Koehler P. Comparative Study on Gluten Protein Composition of Ancient (Einkorn, Emmer and Spelt) and Modern Wheat Species (Durum and Common Wheat). Foods. 2019 Sep 12;8(9):409. doi: 10.3390/foods8090409. PMID: 31547385; PMCID: PMC6769531.
  • Brouns F, Geisslitz S, Guzman C, Ikeda TM, Arzani A, Latella G, Simsek S, Colomba M, Gregorini A, Zevallos V, Lullien-Pellerin V, Jonkers D, Shewry PR. Do ancient wheats contain less gluten than modern bread wheat, in favour of better health? Nutr Bull. 2022 Jun;47(2):157-167. doi: 10.1111/nbu.12551. Epub 2022 May 13. PMID: 35915783; PMCID: PMC9322029.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Povećan trbuh

Celijakija – molim stručni savjet

Opstipacija

Celijakija kod djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteCelijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Mahunarke

Kako pripremati jela na zdraviji način

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZa one koji se žele zdravo hraniti, a ne žele promijeniti prehranu iz temelja, nekoliko jednostavnih trikova u kuhanju i zamjena namirnica u jelima može značajno doprinijeti boljim prehrambenim navikama. Postulat broj 1: povećajte unos voća i povrća Prehrana bogata voćem i povrćem znanstveno dokazano snižava rizik od pojave nekoliko kroničnih bolesti. Broj porcija voća […]

Akutni proljev

Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev… Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane. Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom […]

Prehrana

Pir – drevna cjelovita žitarica

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCjelovite žitarice, poput pira, važan su izvor ugljikohidrata, proteina, vlakana i esencijalnih hranjivih sastojaka poput željeza i cinka.

Žitarice

Zabrinutost zbog glifosata

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteJedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteKoenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpćenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]