Proljev – nepoželjan suputnik na odmoru

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Kreću godišnji odmori i dok razmišljamo o putovanju, rijetko nam padaju na pamet probavne tegobe, u prvom redu proljev…

Kako bi izbjegli zarazu i sačuvali užitak u zasluženom ljetnom odmoru, važno je poznavati glavna obilježja najčešćih uzročnika te se striktno pridržavati pravila osobne higijene i higijene prehrane.

Proljev, zapravo, sam po sebi nije bolest, već simptom poremećaja probavnog sustava. Da bi se mogao učinkovito izliječiti, potrebno je prvo utvrditi o kojim se problemima radi i koji su njihovi uzroci.

Uzroci ljetnih proljeva

Najčešći uzroci probavnih problema koje prati lakši ili teži proljev su trovanje hranom. Upravo visoke ljetne temperature predstavljaju pogodan milje za razmnožavanje bakterija (najčešće su bakterije iz roda Salmonella) u hrani, a neke vrste hrane iznimno su prikladne za njihovo širenje. To se prvenstveno odnosi na proizvode na mliječnoj bazi, kremaste kolače i drugu hranu koja sadrži nedovoljno termički obrađena jaja, zatim šlag, nedovoljno oprano voće i povrće, ali i pileće i mljeveno meso. Kontaminacija namirnica gdje se one mogu umnožavati najčešće nastaje preko prljavih ruku, uslijed loše termičke i higijenske obrade hrane te zbog neadekvatnog skladištenja.Problem nastaje i kad su namirnice porijeklom od bolesne životinje. Još jedan važan uzročnik bakterijskog trovanja hranom ljeti jest Staphylococcus aureus. On u hranu ulazi s kože ili sluznice kolonizirane osobe tijekom pripreme hrane te tamo luči enterotoksin otporan na zagrijavanje i kraću termičku obradu.

Uzrok proljeva ljeti može biti i virusna zaraza koju uzrokuju enterovirusi, a bolest se najbrže i najlakše prenosi prljavim rukama, a s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem). Norovirusi zahvaćaju sve osobe neovisno o životnoj dobi, a prenose se fekalno kontaminiranom hranom i vodom, direktnim kontaktom zaražene osobe s nezaraženom te putem aerosolizacije virusa i posljedične kontaminacije raznih površina. Osim prijenosa s čovjeka na čovjeka, izvor može biti i kontaminirana voda, posebno ona iz bazena. Često su ljeti bazeni prepuni te je samim time i voda prljavija te kao takva postaje mogućnost zaraze. Najčešće obolijevaju djeca između 4 i 12 godina.

Uzroci proljeva mogu biti i nakupljeni stres prije puta (takozvana putna groznica koja je posljedica toga što je probavni sustav pod utjecajem autoimunog živčanog sustava, zbog čega i lakše psihičke smetnje mogu poremetiti njegovu prirodnu funkciju), promjena klime, razlika u vremenskim zonama itd., kao i pojačana konzumacija hrane i pića, poput alkohola, kave i sl. koja iritiraju probavu.

Simptomi

Simptomi infekcije salmonelom javljaju se 12 do 24 sati nakon konzumacije kontaminirane hrane manifestirajući se iznenadnim nastupom glavobolje, povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u trbuhu oko pupka, proljevom, mučninom i povraćanjem.

Gastrointestinalni simptomi kod bolesti uzrokovane stafilokoknim enterotoksinom javljaju se vrlo brzo, već dva do tri sata nakon konzumacije zaražene hrane. Tjelesna temperatura obično nije povišena, a drugi simptomi nalikuju simptomima kod otrovanja salmonelom.

Norovirusi dovode do sličnih simptoma te uzrokuju mučninu, povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu. Ponekad oboljele osobe imaju blažu groznicu, zimicu i tresavicu, glavobolju, bol u mišićima te se generalno osjećaju iscrpljeno. Bolest počinje iznenadno, 24 do 48 sati po ulasku virusa u organizam, premda se simptomi mogu javiti već 12 sati po ekspoziciji. Samo trajanje bolesti je kratko i rijetko kad traje dulje od dva dana, no virus se u stolici može izlučivati još mjesecima te na taj način predstavljati opasnost od zaraze okoline.

Liječenje

Baza liječenja opisanih gastroenteritisa u većini slučajeva jest nadoknada izgubljene tekućine i elektrolita (voda, nezaslađeni čajevi i blage juhe) te konzumacija laganije jednostavne hrane koja ne oštećuje sluznicu crijeva (prepečeni kruh, riža). Masnu, tešku, prženu i slatku hranu apsolutno treba izbjegavati, kao i sve mliječne proizvode, uz iznimku probiotičkih proizvoda.

Također, važno je izbjegavati alkohol, kavu, šećer, mlijeko i mliječne proizvode, dodatke prehrani s visokom dozom magnezija i vitamina C.

Probiotici vraćaju prirodnu ravnotežu crijevnoj flori i ublažavaju većinu probavnih tegoba, pa tako i proljev. No, važno je imati na umu da oni djeluju postepeno i učinak se najčešće ne osjeća odmah.

Savjeti za sprječavanje infekcije

Osim temeljitog pranja ruku prije svakog jela ili rukovanja hranom, važno je dobro oprati voće i povrće, posebno ono koje ne namjeravate kuhati, a očistiti treba i radne površine te pribor za jelo. Prerađevine od goveđeg mesa, perad i jaja treba dobro termički obraditi, a ribu valja pripremati svježu. Hranu bi trebalo pripremati netom prije konzumacije, a ohlađenu hranu kratko držati izvan hladnjaka. Vodu i led nepoznatog porijekla valja izbjegavati, a tijekom putovanja svu se hranu savjetuje čuvati u čistim vrećicama ili zatvorenim posudama u prijenosnom hladnjaku.

Uz poduzimanje dijetetskih i ostalih adekvatnih mjera važno je i da se proljev zaustavi čim prije, a rješenje za to je Lordiar… naš prijatelj u nuždi…

BELUPO PROMO

LORDIAR kapsule namijenjene su za liječenje kratkotrajnog proljeva te proljeva povezanog sa sindromom iritabilnog kolona. LORDIAR kapsule, koje sadrže 2mg loperamida, smanjuju peristaltiku crijeva, povećavaju tonus analnog sfinktera i inhibiraju proizvodnju tekućine u gastrointestinalnom traktu.

LORDIAR kapsule primijenjuju se za liječenje:

  • akutnog proljeva kod odraslih i djece starije od 12 godina
  • proljeva kod sindroma iritabilnog kolona kod odraslih i djece iznad 18 godina

Liječenje i akutnog proljeva i proljeva povezanog sa sindromom iritabilnog kolona započinje uzimanjem 2 kapsule LORDIARA, a zatim se nastavlja s 1 kapsulom nakon svake tekuće stolice. Maksimalna dnevna doza u oba slučaja je 12 mg loperamida, tj. 6 kapsula LORDIARA. Liječnik može individualno pacijentu odrediti i drugačije doziranje.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Kontaminirana hrana

Kad nam prisjednu jaja – salmonela i salmoneloza

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteŠto je salmonela? Salmonela, poznata i kao salmoneloza, je bakterijska infekcija koja uzrokuje proljev i bolove u trbuhu. Ova bakterija živi u probavnom sustavu životinja i ljudi, a najčešći oblik zaraze je putem kontaminirane hrane. To je jedan od najčešćih oblika bakterijskog trovanja hranom u svijetu. Simptomi salmonele Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do […]

Crijeva

Grčenje u crijevima – molim Vaše mišljenje

Žitarice

Celijakija kod djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteCelijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Clostridioides difficile

Što znači C. diff?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteClostridioides difficile, nekada znana i kao Clostridium difficile (C. diff) je bakterija koja stvara toksine i spore. Prisutna je u zemlji, vodi ali i u probavnom sustavu kako životinja, tako i zdravih ljudi. Kada je crijevna mikrobiota u ravnoteži, ne uzrokuje probleme. Prvi je puta otkrivena 1935. godine kao dio normalne mikrobiote novorođenčeta. Tek je […]

Probavni sustav

Probiotici – dobri saveznici u vrijeme blagdana

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKraj je godine i spremamo se za obiteljska okupljanja, druženje s najmilijima i blagdansku trpezu. U ovo je vrijeme teško ostati suzdržan od obilja hrane, slatkog i pokoje zdravice više. No, s pretjeranim uživanjem u hrani i piću, dolaze i posljedice – uglavnom prolazne tegobe probavnog sustava. Zatvor, proljev, osjećaj težine u želucu, bolovi i […]

Upala

Koje još pretrage trebam napraviti da bi se pronašao uzrok upale crijeva?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

 Ciroza jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteCiroza jetre je teška kronična bolest koja nastaje kao posljedica dugotrajnog oštećenja jetrenog tkiva. Ova bolest postupno uništava zdravu jetru, zamjenjujući njezine funkcionalne stanice ožiljnim tkivom. Kako je jetra jedan od najvažnijih organa u tijelu, oštećenje njenog tkiva može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Ciroza se razvija polako i često bez simptoma u početku, ali […]

Gastroenterologija

Kontracepcijske tablete – upit