Može li svakodnevni unos multivitamina biti potencijalna mjera zaštite od Alzheimerove bolesti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svaka 3 sata jedna osoba u Hrvatskoj oboli od Alzheimerove bolesti, što znači da se svake godine pojavi oko 3000 novih slučajeva bolesti. Ovaj poremećaj predstavlja najčešći oblik demencije koji zahtjeva pravodobno prepoznavanje i liječenje.

Najčešći tip demencije je Alzheimerova bolest. Početnu fazu karakterizira gubitak kratkotrajnog pamćenja, nakon čega slijedi postupno oštećenje brojnih kognitivnih odnosno mentalnih funkcija. Kako se povećava životni vijek, tako se i povećava broj oboljelih od neuroloških bolesti koje su povezane sa starenjem.

Koji su najraniji simptomi Alzheimerove bolesti?

Subjektivni kognitivni poremećaj jedan je od najranijih vidljivih simptoma Alzheimerove bolesti. Može prijeći u umjerena kognitivna oštećenja koja se mogu otkriti putem neuropsiholoških testova. Upravo pojava blagog kognitivnog odstupanja predstavlja rani stadij u kojemu se Alzheimerova bolest može dijagnosticirati, nakon čega slijedi pogoršanje kognitivnih funkcija.

Multivitamini i Alzheimerova bolest – crtice iz znanosti

Učinci multivitamina na kognitivni pad i demenciju često su tema brojnih istraživanja, a sve više rezultata ukazuje da se dodatan unos raznih vitamina može smatrati sredstvom za održavanje kognitivnih funkcija. Postavlja se pitanje može li redoviti unos vitamina u obliku dodataka prehrani biti jedna od preventivnih strategija u smanjenu rizika od Alzheimerove bolesti?

Tako je nova studija ispitivala može li dodatak prehrani s folnom kiselinom i drugim vitaminima B skupine, vitaminom D te koenzimom Q10 usporiti razvoj kognitivnog poremećaja i neurodegenerativnih promjena kod starijih osoba.

Istraživanje je provedeno u jednoj šangajskoj bolnici, a uključilo je 892 osobe starije od 50 godina. Ispitanici su bili podijeljeni u kontrolnu skupinu, skupinu subjektivnog ili umjerenog kognitivnog poremećaja te Alzheimerovu skupinu. U studiji su korišteni upitnici o prehrambenim navikama koji su uključivali osnovne kliničke informacije, tjelesno stanje, povijest bolesti, uzimanje lijekova, navike pušenja i pijenja te uzimanje vitaminskih dodataka (folna kiselina, vitamini B skupine, vitamin D i koenzim Q10). Važno je naglasiti da su ove upitnike ispunjavali članovi obitelji koji su upoznati sa prehrambenim navikama ispitanika, pa na pouzdanost upitnika nije utjecalo kognitivno oštećenje pacijenta.

Analizom podataka utvrđeno je da je adekvatan unos folne kiseline, vitamina B6 i vitamina B12 značajno povezan s boljom kognitivnom funkcijom. Osobe s umjerenim kognitivnim oštećenjem koje su svakodnevno uzimale dodatke vitamina D, imale su značajno manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, u odnosu na one koji nisu uzimali dodatke. Također,  ispitanici s normalnim kognitivnim funkcijama, koji su redovito unosili vitamin D, folnu kiselinu ili koenzim Q10 imali su niži rizik od kognitivnog oštećenja, a isti učinak pokazao je svakodnevni ili povremeni unos vitamina B skupine.

Stoga, kao potencijalna preventivna mjera za usporavanje kognitivnog pada i neurodegenerativnih oštećenja kod starijih osoba, preporučuje se svakodnevno uzimanje dodatnih vitamina B skupine, vitamina D, folne kiseline i koenzima Q10.

Literatura:

  • Jiang X, Guo Y, Cui L, Huang L, Guo Q, Huang G. Study of Diet Habits and Cognitive Function in the Chinese Middle-Aged and Elderly Population: The Association between Folic Acid, B Vitamins, Vitamin D, Coenzyme Q10 Supplementation and Cognitive Ability. Nutrients. 2023 Mar 1;15(5):1243. doi: 10.3390/nu15051243. PMID: 36904242; PMCID: PMC10005055.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Demencija

Povezanost između oštećenja vida i demencije

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Liječenje problema s oštećenjem vida moglo bi pomoći u prevenciji demencije, jer se sumnja kako je oštećenje vida povezano s 19% slučajeva demencije u starijih osoba. Istraživanje koje jeproveo Jason R. Smith sa suradnicima objavljeno je ove godine u časopisu JAMA Ophthalmology. Istraživanje je uključilo 2.767 odraslih osoba u SAD-u u dobi od 71 godinu ili […]

Mozak

Možete li mi objasniti MR nalaz mozga?

Mozak

Razvojne venske anomalije

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Razvojne venske anomalije, poznate i kao venski angiomi, prirođene su malformacije venskog sustava mozga. Predstavljaju najčešći tip moždanih krvožilnih malformacija, koje se često slučajno identificiraju slikovnim pretragama. Razvojne venske anomalijekarakterizira skup malih žila koje se ulijevaju u veću središnju venu. Te se anomalije mogu pojaviti u različitim dijelovima mozga. Smatra se da se razvojne venske […]

Mozak

Promjene stila života povezane s poboljšanjem simptoma Alzheimerove bolesti

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Prema rezultatima novog istraživanja, zdravi stilovi života povezani su s nižim rizikom od Alzheimerove bolesti (AD), ali također može koristiti pacijentima s već dijagnosticiranim blagim kognitivnim oštećenjem (MCI) ili ranim AD. Nakon 20 tjedana, pacijenti nakon intenzivne promjene multimodalnog stila života pokazali su značajna poboljšanja u kogniciji i funkciji. Korisne promjene primijećene su i u […]

Mozak

Mogu li se podtipovi depresije i tjeskoba identificirati snimanjem mozga

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Snimanje mozga u kombinaciji s umjetnom inteligencijom identificiralo je šest različitih “biotipova” depresije i anksioznosti što bi možda moglo dovesti do personaliziranijeg i učinkovitijeg liječenja. Istraživačica Leanne Williams, dr. sc., smatra kako ovo istraživanje može imati “neposredne kliničke implikacije” te kako je na Stanfordu započelo prevođenje tehnologije snimanja u upotrebu u novoj preciznoj klinici za […]

Mozak

Zanošenje praćeno mučninom – koji je urok tome?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]