Može li svakodnevni unos multivitamina biti potencijalna mjera zaštite od Alzheimerove bolesti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svaka 3 sata jedna osoba u Hrvatskoj oboli od Alzheimerove bolesti, što znači da se svake godine pojavi oko 3000 novih slučajeva bolesti. Ovaj poremećaj predstavlja najčešći oblik demencije koji zahtjeva pravodobno prepoznavanje i liječenje.

Najčešći tip demencije je Alzheimerova bolest. Početnu fazu karakterizira gubitak kratkotrajnog pamćenja, nakon čega slijedi postupno oštećenje brojnih kognitivnih odnosno mentalnih funkcija. Kako se povećava životni vijek, tako se i povećava broj oboljelih od neuroloških bolesti koje su povezane sa starenjem.

Koji su najraniji simptomi Alzheimerove bolesti?

Subjektivni kognitivni poremećaj jedan je od najranijih vidljivih simptoma Alzheimerove bolesti. Može prijeći u umjerena kognitivna oštećenja koja se mogu otkriti putem neuropsiholoških testova. Upravo pojava blagog kognitivnog odstupanja predstavlja rani stadij u kojemu se Alzheimerova bolest može dijagnosticirati, nakon čega slijedi pogoršanje kognitivnih funkcija.

Multivitamini i Alzheimerova bolest – crtice iz znanosti

Učinci multivitamina na kognitivni pad i demenciju često su tema brojnih istraživanja, a sve više rezultata ukazuje da se dodatan unos raznih vitamina može smatrati sredstvom za održavanje kognitivnih funkcija. Postavlja se pitanje može li redoviti unos vitamina u obliku dodataka prehrani biti jedna od preventivnih strategija u smanjenu rizika od Alzheimerove bolesti?

Tako je nova studija ispitivala može li dodatak prehrani s folnom kiselinom i drugim vitaminima B skupine, vitaminom D te koenzimom Q10 usporiti razvoj kognitivnog poremećaja i neurodegenerativnih promjena kod starijih osoba.

Istraživanje je provedeno u jednoj šangajskoj bolnici, a uključilo je 892 osobe starije od 50 godina. Ispitanici su bili podijeljeni u kontrolnu skupinu, skupinu subjektivnog ili umjerenog kognitivnog poremećaja te Alzheimerovu skupinu. U studiji su korišteni upitnici o prehrambenim navikama koji su uključivali osnovne kliničke informacije, tjelesno stanje, povijest bolesti, uzimanje lijekova, navike pušenja i pijenja te uzimanje vitaminskih dodataka (folna kiselina, vitamini B skupine, vitamin D i koenzim Q10). Važno je naglasiti da su ove upitnike ispunjavali članovi obitelji koji su upoznati sa prehrambenim navikama ispitanika, pa na pouzdanost upitnika nije utjecalo kognitivno oštećenje pacijenta.

Analizom podataka utvrđeno je da je adekvatan unos folne kiseline, vitamina B6 i vitamina B12 značajno povezan s boljom kognitivnom funkcijom. Osobe s umjerenim kognitivnim oštećenjem koje su svakodnevno uzimale dodatke vitamina D, imale su značajno manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, u odnosu na one koji nisu uzimali dodatke. Također,  ispitanici s normalnim kognitivnim funkcijama, koji su redovito unosili vitamin D, folnu kiselinu ili koenzim Q10 imali su niži rizik od kognitivnog oštećenja, a isti učinak pokazao je svakodnevni ili povremeni unos vitamina B skupine.

Stoga, kao potencijalna preventivna mjera za usporavanje kognitivnog pada i neurodegenerativnih oštećenja kod starijih osoba, preporučuje se svakodnevno uzimanje dodatnih vitamina B skupine, vitamina D, folne kiseline i koenzima Q10.

Literatura:

  • Jiang X, Guo Y, Cui L, Huang L, Guo Q, Huang G. Study of Diet Habits and Cognitive Function in the Chinese Middle-Aged and Elderly Population: The Association between Folic Acid, B Vitamins, Vitamin D, Coenzyme Q10 Supplementation and Cognitive Ability. Nutrients. 2023 Mar 1;15(5):1243. doi: 10.3390/nu15051243. PMID: 36904242; PMCID: PMC10005055.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]