Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis.

Što je alergijski rinitis?

Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po simptomima kao što su začepljen nos, svrbež, kihanje te curenje nosa.

Posljednjih godina u cijelome svijetu bilježimo porast broja osoba oboljelih od ove neugodne bolesti. Procjenjuje se da čak 10-20 % ukupnog stanovništva ima alergijski rinitis, što je čini jednom od najčešćih kroničnih respiratornih bolesti u svijetu. Prema istraživanjima, prosječna prevalencija alergijskog rinitisa u Europi i Sjevernoj Americi iznosi oko 25 %.

Liječenje alergijskog rinitisa

Danas postoji veliki broj lijekova za liječenje alergijskog rinitisa, kao što su antihistaminici, intranazalni kortikosteroidi, antikolinergici i antileukotrieni, čija dugotrajna primjena može dovesti do štetnih učinaka.

Posljednjih je godina nekoliko studija pokazalo da probiotici mogu djelovati kao imunomodulatori, potičući obranu domaćina te regulirajući imunosni odgovor u dišnom sustavu. Nadalje, je zabilježeno  da neke vrste bakterijskog roda Lactobacillus imaju snažan imunomodulacijski  učinak kod respiratornih bolesti. Dokazano je da bakterijski soj Lactobacillus plantarum može potaknuti imunosni odgovor domaćina te na taj način suzbiti upalne procese.

Crtice iz znanosti – novi pogled na liječenje alergijskog rinitisa

Cilj nedavno provedene studije objavljenje u znanstvenom časopisu Frontiers in Nutrition bio je istražiti može li probiotički soj Lactobacillus plantarum poslužiti pomoć u liječenju alergijskog rinitisa.

Ukupno je 47 odraslih sudionika, dobi 18 do 60 godina, s višegodišnjim alergijskim rinitisom bilo uključeno u studiju. Svi sudionici primali su 1,5 g probiotičke mješavine (5,0 × 1010 CFU dnevno) tijekom četiri tjedna. Ispitivana probiotička mješavina sastojala se od bakterijskog soja Lactobacillus plantarum liofiliziranog maltodekstrinom, prah brusnice, eritritrol, izomaltulozu i vitamin C.

Sudionici su na početku i na kraju studije ispunili upitnike o prisutnosti nazalnih simptoma (engl. Total nasal symptom score, TNSS), nenazalnih simptoma (engl. Total non-nasal symptom score, TNNSS) te upitnik procjene kontrole rinitisa (engl. Rhinitis control assessment test, RCAT). Također su određene razine specifičnog IgE antitijela za pojedine alergene, kao i ukupnih citokina.

Rezultati upitnika pokazali su značajno smanjenje TNSS i TNNSS vrijednosti dok je rezultat RCAT upitnika značajno povećan, u usporedbi s početnom vrijednošću. Simptomi curenja nosa, svrbeža, kihanja i suzenja u svakom su upitniku pokazali promjene, dok je razina IgE antitijela bila smanjena.

Znanstvenici su zaključili kako probiotički soj Lactobacillus plantarum može biti od značajne koristi za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa. Međutim, naglašavaju potrebu za provođenjem novih studije u kojima bi sudjelovao veći broj ispitanika te usporedili učinci probiotičkih bakterija mjereni u više vremenskih točki.

Literatura:

Han H, Chen G, Zhang B, Zhang X, He J, Du W, Li MD. Probiotic Lactobacillus plantarum GUANKE effectively alleviates allergic rhinitis symptoms by modulating functions of various cytokines and chemokines. Front Nutr. 2024 Jan 15;10:1291100. doi: 10.3389/fnut.2023.1291100. PMID: 38288067; PMCID: PMC10822906.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Probiotici

Probiotici i rak vrata maternice

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

FODMAP hrana

Izmjene zatvora i proljeva i nezdrava prehrana

Žensko zdravlje

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Rodnice

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Vitamin c

Probiotici za imunitet

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Iako je pandemija Covid-19 službeno prestala, ova nas je sezona gripe, prehlade i dalje prisutne korone dobro prodrmala. Upravo iz tog razloga dobro je ojačati svoj imunološki sustav. Uz standardne pripravke vitamina i minerala, beta glukana, propolisa, matične mliječi, korisnima su se pokazali probiotici. Imunitet Imunološki sustav je skup stanica, tvari i procesa koji rade […]

Povrće

Neredovita stolica i detox

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]