Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću.

Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana bogata voćem i povrćem dokazano snižava krvni tlak, smanjuje kardiovaskularni rizik i poboljšava zdravlje bubrega zbog njihovih alkalnih učinaka na organizam.

Prehrambeni obrasci s povoljni učinkom na krvni tlak

DASH dijeta (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) općeprihvaćeni je prehrambeni model usmjeren smanjenju povišenog krvnog tlaka. Ova dijeta temelji se na visokom unosu voća i povrća, cjelovitih žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju suhomesnatih proizvoda. Ipak, ova dijeta je nedovoljno propisana, a kada se i propisuje, često se nedovoljno provodi unatoč podržavajućim epidemiološkim podacima. Istraživanje koje je trajalo 11 tjedana pokazalo je da DASH dijeta smanjuje sistolički tlak za 5,5 mmHg te dijastolički za 3 mmHg u odnosu na prehranu s prosječnim unosom makronutrijenata i mikronutrijenata. Također, ovaj model pozitivno može djelovati i na osobe s urednim vrijednostima krvnog tlaka što ukazuje i na potencijalno preventivnu ulogu DASH dijete. Pozitivan učinak na povišen krvni tlak zabilježen je i u osoba koje slijede mediteransku prehranu, kao i kod vegetarijanaca.

Glavni uzročnik kronične bolesti bubrega je visoki krvni tlak

Kronična bubrežna bolest (KBB) je stanje u kojem bubrezi gube sposobnost uklanjanja otpadnih tvari i viška tekućine iz tijela, što može oštetiti druge organe. Česta je, pogađa oko 10% odraslih, a najčešće se javlja u blažim stadijima(1-3). Međutim, može napredovati do završnog stadija (stadij 5) kada su potrebne dijaliza ili transplantacija. Glavni uzroci su šećerna bolest i povišen krvni tlak, koji je zabilježen u čak 80-85% osoba s dijagnozom KBB. Budući da KBB u ranim fazama nema simptome, ključna je rana dijagnoza i kontrola uzroka kako bi se usporilo napredovanje bolesti. Osim farmakološke terapije, jedan od načina tretiranja bolesti je i, ranije spomenuta, promjena prehrambenih navika. Međutim, neprikladno provođenje takve dijete može dovesti do gubitka mišićne mase, pa je preporučljivo potražiti savjet nutricionista. Smanjenje unosa hrane bogate kalijem i fosforom ključno je za sprječavanje poremećaja i očuvanje zdravlja. Povećani udio masnoća u krvi treba kontrolirati kroz prehranu, tjelesnu aktivnost i lijekove kako bi se smanjio rizik od srčano-žilnih bolesti.

Za zdravlje bubrega važna je ravnoteža između kiselina i lužina  

Dosadašnja laboratorijska istraživanja proučavala su načine na koje bubrezi uklanjaju kiselinu iz krvi i izlučuju je u urin. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su, prije mnogo godina, da mehanizmi koje bubrezi koriste za uklanjanje kiseline iz krvi mogu uzrokovati ozljedu bubrega ako su životinje dugotrajno izložene prehrani koja proizvodi kiselinu. Ovi rezultati idu uz bok rezultatima dobivenima u istraživanjima u koje su uključeni ljudi – prehrana bogata namirnicama životinjskog porijekla koja proizvodi kiselinu i izaziva niži pH urina šteti bubrezima, dok prehrana koja proizvodi alkalne spojeve i viši pH urina (bogata voćem i povrćem) štiti bubrege. Drugi istraživači pokazali su da je prehrana bogata voćem i povrćem također dobra za srce. Hipoteza istraživanja glasila je da su voće i povrće zdravi za bubrege i srce jer smanjuju količinu kiseline u prehrani i time količinu kiseline koju bubrezi moraju ukloniti iz tijela.

Usporedba djelovanja – voće i povrće protiv sode bikarbone

Kako bi testirali ovu hipotezu, osmišljena je studija u kojoj su odabrani sudionici s hipertenzijom, ali bez dijabetesa, i vrlo visokom razinom izlučivanja albumina u mokraći (makroalbuminurija). Upravo ti bolesnici imaju kroničnu bubrežnu bolest, visok rizik od pogoršanja bubrežne bolesti tijekom vremena i visok rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. U randomiziranom kontroliranom ispitivanju tijekom pet godina, istraživači su podijelili skupinu od 153 pacijenta s hipertenzijom u tri grupe:

  • sudionici koji su dodali 2-4 šalice voća i povrća koje proizvode lužinu (viši pH) uz svoju uobičajenu dnevnu prehranu
  • sudionici kojima su propisane NaHCO3 (soda bikarbona) tablete u dvije dnevne doze od 4-5 tableta od 650 mg
  • sudionici koji su primali standardnu medicinsku skrb od svojih liječnika primarne zdravstvene zaštite

Rezultati istraživanja pokazuju da su i voće i povrće i NaHCO3 poboljšali zdravlje bubrega, ali samo voće i povrće, a ne NaHCO3, smanjili krvni tlak i poboljšali pokazatelje kardiovaskularnog rizika.

Važno je napomenuti da su voće i povrće postigli ove dvije posljednje koristi uz manje doze lijekova korištenih za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje kardiovaskularnog rizika. To znači da se zdravstvene prednosti za bubrege mogu postići i s voćem i povrćem ili NaHCO3, ali smanjenje krvnog tlaka i smanjenje kardiovaskularnog rizika postiže se s voćem i povrćem, ali ne i s NaHCO3. To podržava preporuku da voće i povrće trebaju biti „temeljni“ tretman za pacijente s hipertenzijom, jer s voćem i povrćem postižemo sva tri cilja (zdravlje bubrega, niži krvni tlak i smanjeni kardiovaskularni rizik), i to s nižim dozama lijekova.

Istraživački tim naglašava riječ “temeljni” jer mnogi liječnici započinju liječenje hipertenzije lijekovima, a zatim dodaju dijetetske strategije ako krvni tlak nije pravilno kontroliran. Nalazi njihovih studija podržavaju suprotno: liječenje treba započeti s voćem i povrćem, a zatim po potrebi dodavati lijekove. Prehrambene intervencije za upravljanje kroničnim bolestima često se ne preporučuju i još rjeđe provode zbog mnogih izazova u implementaciji kod pacijenata. Ipak, one su učinkovite, a u ovom slučaju, čuvaju zdravlje bubrega i kardiovaskularnog sustava.

Literatura:

  1. Goraya, N,Nicolaos, E.M., Simoni, J., Kahlon, M., Nazan, A., Wesson D.E. (2024) Kidney and Cardiovascular
  2. National ClinicalGuideline Centre (UK). (2014). ChronicKidneyDisease (PartialUpdate): EarlyIdentificationand Management ofChronicKidneyDiseaseinAdultsinPrimaryandSecondary Care. National Institute for Health and Care Excellence (UK).
  3. Vranešić Bender D. i sur. (2023) Dijetoterapija. Medicinska naklada, Zagreb.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

CoQ10

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Koenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Srce

Možete li mi pojasniti UZV nalaz srca?

Bubreg

Rekurentne infekcije mokraćnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Rekurentne IMS su one koje su javljaju dva ili više puta u šest mjeseci, odnosno tri ili više puta u jednoj godini. Rekurentne IMS češće su reinfekcije (upala uzrokovana mikroorganizmom različitim od prijašnje upale), a rjeđe su relapsi (upala uzrokovana istim mikroorganizmom koji je dokazan prije početka liječenja zadnje upale). Rezorvoar za reinfekciju je fekalna […]

Bubrezi

Pokretan ili putujući bubreg

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Bubrezi se nalaze u slabinskoj (lat. – lumbalnoj) loži lijevo i desno od kralješnice protežući se u visinu od dvanaestog prsnog do drugog slabinskog kralješka. Desni bubreg se u većine ljudi nalazi centimetar do dva niže od lijevog jer ga prema dolje postiskuju jetra. Bubrezi su dosta pomični organi iako imaju svoj fiksacijski sustav. Postoji […]

Srce

Je li moj EKG nalaz uredan?

Povišeni krvni tlak

Hipertenzija

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Arterijska hipertenzija (AH) ili povišeni krvni tlak, definiran je prema smjernicama ESC i ESH, kao krvni tlak viši od 140/90 mmHg. AH-a se dijeli na primarnu ili esencijalnu koju nalazimo u 95% hipertoničara (mehanizam nastanka je nejasan) i na sekundarnu. Kod primarne AH-e ulogu ima nasljeđe, pretilost, pretjeran unos soli, stres, nedovoljna fizička aktivnost. Uzroci […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Laktoferin – saveznik u podršci imunitetu djece

Vrijeme čitanja članka: 2 minute U vrtićima i školama, bliski kontakt među djecom i dijeljenje igračaka olakšava širenje virusa i bakterija zbog čega je učestalost obolijevanja od virusnih i bakterijskih bolesti u ovoj populaciji visoka. Također, djeca imaju nedovoljno razvijen imunosni sustav, a osnovne higijenske navike tek usvajaju, što je razlog čestog obolijevanja. Preventivne mjere uključuju redovito pranje ruku, kvalitetnu […]

Nutricionizam

Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina […]

Nutricionizam

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Trčimo, vježbamo, razmjenjujemo recepte, zdravo se hranimo, meditiramo, mijenjamo životni stil u želji da živimo što dulje i što kvalitetnije. Longevity trend postao je jedna od značajnijih znanstvenih tema, ali i inspiracija velikom broju pojedinaca. Svijest i briga za vlastito zdravlje postaje sve izraženija te, između ostalog, uz usvajanje zdravih životnih navika, rezultira i učestalom […]

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]