Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću.

Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana bogata voćem i povrćem dokazano snižava krvni tlak, smanjuje kardiovaskularni rizik i poboljšava zdravlje bubrega zbog njihovih alkalnih učinaka na organizam.

Prehrambeni obrasci s povoljni učinkom na krvni tlak

DASH dijeta (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) općeprihvaćeni je prehrambeni model usmjeren smanjenju povišenog krvnog tlaka. Ova dijeta temelji se na visokom unosu voća i povrća, cjelovitih žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda te ograničenju suhomesnatih proizvoda. Ipak, ova dijeta je nedovoljno propisana, a kada se i propisuje, često se nedovoljno provodi unatoč podržavajućim epidemiološkim podacima. Istraživanje koje je trajalo 11 tjedana pokazalo je da DASH dijeta smanjuje sistolički tlak za 5,5 mmHg te dijastolički za 3 mmHg u odnosu na prehranu s prosječnim unosom makronutrijenata i mikronutrijenata. Također, ovaj model pozitivno može djelovati i na osobe s urednim vrijednostima krvnog tlaka što ukazuje i na potencijalno preventivnu ulogu DASH dijete. Pozitivan učinak na povišen krvni tlak zabilježen je i u osoba koje slijede mediteransku prehranu, kao i kod vegetarijanaca.

Glavni uzročnik kronične bolesti bubrega je visoki krvni tlak

Kronična bubrežna bolest (KBB) je stanje u kojem bubrezi gube sposobnost uklanjanja otpadnih tvari i viška tekućine iz tijela, što može oštetiti druge organe. Česta je, pogađa oko 10% odraslih, a najčešće se javlja u blažim stadijima(1-3). Međutim, može napredovati do završnog stadija (stadij 5) kada su potrebne dijaliza ili transplantacija. Glavni uzroci su šećerna bolest i povišen krvni tlak, koji je zabilježen u čak 80-85% osoba s dijagnozom KBB. Budući da KBB u ranim fazama nema simptome, ključna je rana dijagnoza i kontrola uzroka kako bi se usporilo napredovanje bolesti. Osim farmakološke terapije, jedan od načina tretiranja bolesti je i, ranije spomenuta, promjena prehrambenih navika. Međutim, neprikladno provođenje takve dijete može dovesti do gubitka mišićne mase, pa je preporučljivo potražiti savjet nutricionista. Smanjenje unosa hrane bogate kalijem i fosforom ključno je za sprječavanje poremećaja i očuvanje zdravlja. Povećani udio masnoća u krvi treba kontrolirati kroz prehranu, tjelesnu aktivnost i lijekove kako bi se smanjio rizik od srčano-žilnih bolesti.

Za zdravlje bubrega važna je ravnoteža između kiselina i lužina  

Dosadašnja laboratorijska istraživanja proučavala su načine na koje bubrezi uklanjaju kiselinu iz krvi i izlučuju je u urin. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su, prije mnogo godina, da mehanizmi koje bubrezi koriste za uklanjanje kiseline iz krvi mogu uzrokovati ozljedu bubrega ako su životinje dugotrajno izložene prehrani koja proizvodi kiselinu. Ovi rezultati idu uz bok rezultatima dobivenima u istraživanjima u koje su uključeni ljudi – prehrana bogata namirnicama životinjskog porijekla koja proizvodi kiselinu i izaziva niži pH urina šteti bubrezima, dok prehrana koja proizvodi alkalne spojeve i viši pH urina (bogata voćem i povrćem) štiti bubrege. Drugi istraživači pokazali su da je prehrana bogata voćem i povrćem također dobra za srce. Hipoteza istraživanja glasila je da su voće i povrće zdravi za bubrege i srce jer smanjuju količinu kiseline u prehrani i time količinu kiseline koju bubrezi moraju ukloniti iz tijela.

Usporedba djelovanja – voće i povrće protiv sode bikarbone

Kako bi testirali ovu hipotezu, osmišljena je studija u kojoj su odabrani sudionici s hipertenzijom, ali bez dijabetesa, i vrlo visokom razinom izlučivanja albumina u mokraći (makroalbuminurija). Upravo ti bolesnici imaju kroničnu bubrežnu bolest, visok rizik od pogoršanja bubrežne bolesti tijekom vremena i visok rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. U randomiziranom kontroliranom ispitivanju tijekom pet godina, istraživači su podijelili skupinu od 153 pacijenta s hipertenzijom u tri grupe:

  • sudionici koji su dodali 2-4 šalice voća i povrća koje proizvode lužinu (viši pH) uz svoju uobičajenu dnevnu prehranu
  • sudionici kojima su propisane NaHCO3 (soda bikarbona) tablete u dvije dnevne doze od 4-5 tableta od 650 mg
  • sudionici koji su primali standardnu medicinsku skrb od svojih liječnika primarne zdravstvene zaštite

Rezultati istraživanja pokazuju da su i voće i povrće i NaHCO3 poboljšali zdravlje bubrega, ali samo voće i povrće, a ne NaHCO3, smanjili krvni tlak i poboljšali pokazatelje kardiovaskularnog rizika.

Važno je napomenuti da su voće i povrće postigli ove dvije posljednje koristi uz manje doze lijekova korištenih za snižavanje krvnog tlaka i smanjenje kardiovaskularnog rizika. To znači da se zdravstvene prednosti za bubrege mogu postići i s voćem i povrćem ili NaHCO3, ali smanjenje krvnog tlaka i smanjenje kardiovaskularnog rizika postiže se s voćem i povrćem, ali ne i s NaHCO3. To podržava preporuku da voće i povrće trebaju biti „temeljni“ tretman za pacijente s hipertenzijom, jer s voćem i povrćem postižemo sva tri cilja (zdravlje bubrega, niži krvni tlak i smanjeni kardiovaskularni rizik), i to s nižim dozama lijekova.

Istraživački tim naglašava riječ “temeljni” jer mnogi liječnici započinju liječenje hipertenzije lijekovima, a zatim dodaju dijetetske strategije ako krvni tlak nije pravilno kontroliran. Nalazi njihovih studija podržavaju suprotno: liječenje treba započeti s voćem i povrćem, a zatim po potrebi dodavati lijekove. Prehrambene intervencije za upravljanje kroničnim bolestima često se ne preporučuju i još rjeđe provode zbog mnogih izazova u implementaciji kod pacijenata. Ipak, one su učinkovite, a u ovom slučaju, čuvaju zdravlje bubrega i kardiovaskularnog sustava.

Literatura:

  1. Goraya, N,Nicolaos, E.M., Simoni, J., Kahlon, M., Nazan, A., Wesson D.E. (2024) Kidney and Cardiovascular
  2. National ClinicalGuideline Centre (UK). (2014). ChronicKidneyDisease (PartialUpdate): EarlyIdentificationand Management ofChronicKidneyDiseaseinAdultsinPrimaryandSecondary Care. National Institute for Health and Care Excellence (UK).
  3. Vranešić Bender D. i sur. (2023) Dijetoterapija. Medicinska naklada, Zagreb.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Retrogradna pijelografija

Retrogradna pijelografija

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePod nazivom retrogradna pijelografija podrazumijevamo radiološku pretragu kanalnog sistema jednog od bubrega. Sam naziv „retrogradna“ dolazi od činjenice da se kanalni sustav bubrega (bubrežne čašice, pijelon i ureter) ispunjavaju radiološkim kontrastom u suprotnom smjeru od tijeka biološke tekućine – krvi. Tijekom intravenske urografije, kad se kontrast aplicira intravenski, kanalni sustav se puni antegradno – dakle, […]

CARE

Preporuke bolesnicima koji boluju od fibrilacije atrija Europskog kardiološkog društva – 2. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Antioksidans

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKoenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Srce

Što znači rubrika izolacija u očitanju holtera za EKG-a?

Dijabetes

Problemi sa srcem i dijabetes – molim Vaše mišljenje

Reinfekcija

Rekurentne infekcije mokraćnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteRekurentne IMS su one koje su javljaju dva ili više puta u šest mjeseci, odnosno tri ili više puta u jednoj godini. Rekurentne IMS češće su reinfekcije (upala uzrokovana mikroorganizmom različitim od prijašnje upale), a rjeđe su relapsi (upala uzrokovana istim mikroorganizmom koji je dokazan prije početka liječenja zadnje upale). Rezorvoar za reinfekciju je fekalna […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kad tijelu ponestane željeza: vodič kroz simptome, uzroke i liječenje anemije

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteManjak željeza i anemija uzrokovana manjkom željeza predstavljaju velik zdravstveni problem u svijetu. Manjak željeza nastaje kada unos željeza nije dovoljan da zadovolji potrebe organizma ili da nadoknadi gubitke zbog bolesti, trudnoće ili drugih stanja. Apsolutni manjak željeza, koji se definira kao anemija uslijed nedostatka željeza (sideropenična anemija) znači da su tjelesne zalihe željeza stvarno […]

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]